Kyselina listová: Prečo je v tehotenstve kľúčová?

Kyselina listová: Prečo je v tehotenstve kľúčová?>

Určite ste si už aj vy položili otázku, čo je na kyseline listovej také výnimočné, že sa odporúča užívať tehotným ženám. Veď aj pri prvej prehliadke a potvrdení, že čakáte bábätko, lekár navrhne jej používanie. Pokiaľ vás zaujíma v čom tkvie jej tajomstvo, tak určite čítajte ďalej.

Kyselina listová je vitamín skupiny B, ktorý je nezastupiteľný pri tvorbe červených krviniek, vstrebávaní bielkovín, tvorbe tkaniva, buniek a nervového systému. Takisto podporuje vývoj mozgu a významne znižuje riziko poškodenia plodu. Väčšina ľudí, ktorí sa stravujú vyvážene, nedostatkom tohto vitamínu netrpia. Avšak, lekári odporúčajú tehotným ženám v prvých štyroch mesiacoch, aby dávali väčší dôraz na dostatočný príjem kyseliny listovej.  Ideálny je príjem v prirodzenej forme z potravy. Odporúčaná denná dávka je 400 mikrogramov. Pokiaľ máte obavy z toho, že ju z potravy nebudete mať dostatok, samozrejme môžete využiť potravinové doplnky.

Podporuje vývoj mozgu

Poznáme viacero príčin vývojových chýb, napr. dedičnosť, škodlivé látky chemického pôvodu, infekčné ochorenie a nedostatok niektorých živín v potrave matky počas tehotenstva. Odborníci tvrdia, že až v 75 % prípadoch môžeme vývojovým chybám zabrániť a to najmä rázštepu u bábätka. Dosiahneme to pravidelným príjmom kyseliny listovej, minimálne mesiac pred plánovaným otehotnením a počas prvých štyroch mesiacov tehotenstva. Samozrejme jedná sa o príčiny, ktoré nemôžeme ovplyvniť, ako napríklad dedičnosť či infekčné ochorenie, ktoré prekonala budúca mamička v prvých týždňoch tehotenstva.

V ktorých potravinách ju nájdete?

V nasledujúcom prehľade nájdete potraviny, ktoré sa vyznačujú najväčším obsahom kyseliny listovej. Pre vašu lepšiu orientáciu uvádzame u každej potraviny aj jej obsah v mikrogramoch. Špenát- obsah: 140 mikrogramov / 100 g. Je bohatý i na železo a jeho nedostatkom trpí veľa žien, hlavne v období tehotenstva. Červená repa- obsah: 400 mikrogramov / 100 g. Vápnik obsiahnutý v tejto zelenine je rovnako dôležitý pre kosti a zuby tehotnej mamičky ako aj u vyvíjajúceho sa dieťatka. Ružičkový kel- obsah: 110 mikrogramov / 100 g. Je bohatý na vitamín A, ktorý je jedným z antioxidantov a hraje dôlezitú rolu pri správnom fungovaní imunitného systému. Celozrnné pečivo- obsah: 39 mikrogramov / 100 g. Pre svoj vysoký obsah vlákniny pôsobí dobre na trávenie a je výbornou prevenciou proti zápche, ktorá trápi niektoré ženy v tehotenstve. Vajce- obsah: 30 mikrogramov / 100 g. V rozumnej miere sú vajcia dôležitou súčasťou zdravej výživy. Ryby s vyšším obsahom tuku- obsah: 26 mikrogramov / 100 g. Ryby sú nenahraditeľnou zásobárňou proteínov. Orechy- obsah: 70 mikrogramov / 100 g. Obsahujú taktiež vitamín B2, ktorý „kontroluje“ obsahncholesterolu v krvi. Avokádo- obsah: 66 mikrogramov / 100 g. Obsahuje i vitamín A, C a E. Pšeničné klíčky- obsah: 320 mikrogramov / 100 g. Obsahujú dostatok vitamínu E, ktorý kladne pôsobí na plodnosť a má vplyv na správnu cirkuláciu krvi v tele a regeneruje bunky. Pečeň- obsah: 200 mikrogramov / 100 g. Pečeň je takisto veľmi bohatá na vitamín A. Konzumácia sa však v tehotenstve veľmi neodporúča. Fazuľa- obsah: 190 mikrogramov / 100 g. Je to výborná zásobáreň vitamínu E, ktorá má vynikajúci regeneračný efekt na bunky v ľudskom organizme.