Určite ste si už aj vy položili otázku, čo je na kyseline listovej také výnimočné, že sa odporúča užívať tehotným ženám. Veď aj pri prvej prehliadke a potvrdení, že čakáte bábätko, lekár navrhne jej používanie. Pokiaľ vás zaujíma v čom tkvie jej tajomstvo, tak určite čítajte ďalej.
Kyselina listová je vitamín skupiny B, ktorý je nezastupiteľný pri tvorbe červených krviniek, vstrebávaní bielkovín, tvorbe tkaniva, buniek a nervového systému. Takisto podporuje vývoj mozgu a významne znižuje riziko poškodenia plodu.
Väčšina ľudí, ktorí sa stravujú vyvážene, nedostatkom tohto vitamínu netrpia. Avšak, lekári odporúčajú tehotným ženám v prvých štyroch mesiacoch, aby dávali väčší dôraz na dostatočný príjem kyseliny listovej. Ideálny je príjem v prirodzenej forme z potravy. Odporúčaná denná dávka je 400 mikrogramov. Pokiaľ máte obavy z toho, že ju z potravy nebudete mať dostatok, samozrejme môžete využiť potravinové doplnky.
Podporuje vývoj mozgu
Poznáme viacero príčin vývojových chýb, napr. dedičnosť, škodlivé látky chemického pôvodu, infekčné ochorenie a nedostatok niektorých živín v potrave matky počas tehotenstva.
Odborníci tvrdia, že až v 75 % prípadoch môžeme vývojovým chybám zabrániť a to najmä rázštepu u bábätka. Dosiahneme to pravidelným príjmom kyseliny listovej, minimálne mesiac pred plánovaným otehotnením a počas prvých štyroch mesiacov tehotenstva. Samozrejme jedná sa o príčiny, ktoré nemôžeme ovplyvniť, ako napríklad dedičnosť či infekčné ochorenie, ktoré prekonala budúca mamička v prvých týždňoch tehotenstva.
V ktorých potravinách ju nájdete?
V nasledujúcom prehľade nájdete potraviny, ktoré sa vyznačujú najväčším obsahom kyseliny listovej. Pre vašu lepšiu orientáciu uvádzame u každej potraviny aj jej obsah v mikrogramoch.
Špenát– obsah: 140 mikrogramov / 100 g. Je bohatý i na železo a jeho nedostatkom trpí veľa žien, hlavne v období tehotenstva.
Červená repa– obsah: 400 mikrogramov / 100 g. Vápnik obsiahnutý v tejto zelenine je rovnako dôležitý pre kosti a zuby tehotnej mamičky ako aj u vyvíjajúceho sa dieťatka.
Ružičkový kel– obsah: 110 mikrogramov / 100 g. Je bohatý na vitamín A, ktorý je jedným z antioxidantov a hraje dôlezitú rolu pri správnom fungovaní imunitného systému.
Celozrnné pečivo– obsah: 39 mikrogramov / 100 g. Pre svoj vysoký obsah vlákniny pôsobí dobre na trávenie a je výbornou prevenciou proti zápche, ktorá trápi niektoré ženy v tehotenstve.
Vajce– obsah: 30 mikrogramov / 100 g. V rozumnej miere sú vajcia dôležitou súčasťou zdravej výživy.
Ryby s vyšším obsahom tuku– obsah: 26 mikrogramov / 100 g. Ryby sú nenahraditeľnou zásobárňou proteínov.
Orechy– obsah: 70 mikrogramov / 100 g. Obsahujú taktiež vitamín B2, ktorý „kontroluje“ obsahncholesterolu v krvi.
Avokádo– obsah: 66 mikrogramov / 100 g. Obsahuje i vitamín A, C a E.
Pšeničné klíčky– obsah: 320 mikrogramov / 100 g. Obsahujú dostatok vitamínu E, ktorý kladne pôsobí na plodnosť a má vplyv na správnu cirkuláciu krvi v tele a regeneruje bunky.
Pečeň– obsah: 200 mikrogramov / 100 g. Pečeň je takisto veľmi bohatá na vitamín A. Konzumácia sa však v tehotenstve veľmi neodporúča.
Fazuľa– obsah: 190 mikrogramov / 100 g. Je to výborná zásobáreň vitamínu E, ktorá má vynikajúci regeneračný efekt na bunky v ľudskom organizme.
je pravda ze ju kazdy odporuca, aj moja gynekologicka mi odporucala uzivat kyselinu listovu
uzivala som ju ako sme sa rozhodli ze by sme chceli dieta, mala som ju este aj pocas kojenia