Prečo je kozie mlieko tak dobré?

Prečo je kozie mlieko tak dobré?>
Veľa ľudí dnes sa pri konzumácii kravského mlieka trápi najrôznejšími ťažkosťami. Bohužiaľ nestačí len prestať ho piť, ale musia si odoprieť aj všetky produkty, ktoré sa z neho vyrábajú. Z ich tanierov tak miznú aj jogurty a syry. Pre veľkú časť z nich ale existuje riešenie v podobe mlieka kozieho. To je oproti kravskému stráviteľnejšie, neobsahuje niektoré alergizujúce zložky, a navyše ponúka aj rad ďalších výhod. Nemalá časť populácie dnes neznáša mliečnu bielkovinu, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v kravskom mlieku. Jednou zo zložiek bielkoviny kravského mlieka je kazeín, ktorý v mlieku európskych kráv nájdeme v dvoch podobách, a to A1 β-kazeín a A2 β-kazeín. A práve A1 β-kazeín je oným kameňom úrazu, pretože u niektorých ľudí môže vyvolávať zápalové reakcie v tráviacom trakte, takže ich potom sužujú kŕče a nadúvanie. Práve tento typ kazeínu dnes patrí k významným alergénom. Pôvodne sa v mlieku nachádzal len druhý z kazeínov (A2 β-kazeín), ktorý ale postupom času zmutoval. Nestalo sa tak pri všetkých kravách, takže aj dnes je v niektorých častiach sveta možné nájsť stáda, ktoré doja mlieko bez onoho problematického kazeínu. U nás v Európe ho ale prakticky všetko kravské mlieko obsahuje. Toto mlieko sa označuje A1.

Ponúka lepšiu stráviteľnosť

Mlieko kôz problematický A1 β-kazeín prirodzene neobsahuje (alebo len úplne zanedbateľné množstvo). Takéto mlieko sa potom označuje A2 mlieko a môže byť vhodnou alternatívou pre tých, ktorým konzumácia kravského mlieka nerobí dobre. V prípade alergie na kravské mlieko nie je 100 % riešením ani prechod na mlieko kozie, pretože existuje určitá pravdepodobnosť, že takýto človek bude trpieť alergiou aj na mlieko kozie. Avšak vždy záleží na okolnostiach vzniku alergie a kozie mlieko je možné po porade s lekárom vyskúšať, pretože jeho bielkovinové spektrum je predsa len iné ako u mlieka kravského. Pokiaľ ide o neznášanlivosť niektorej zo zložiek kravského mlieka, môže byť prechod na kozie mlieko vhodným riešením. Kozie mlieko je oveľa lepšie stráviteľné a ponúka aj rad iných benefitov.

Výhody kozieho mlieka

  • menšie tukové guľôčky kozieho mlieka sú lepšie stráviteľné
  • väčšie množstvo MCT tukov sa rýchlejšie vstrebáva a poskytuje rýchlu energiu
  • v žalúdku vytvára jemnejšiu hmotu, a tá je lepšie stráviteľná
  • obsahuje viac vitamínov a minerálov
  • obsahuje viac prebiotických oligosacharidov a oligosacharidov materského mlieka
  • neobsahuje alergizujúci A1 β-kazeín (alebo len zanedbateľné množstvo)

Obsahuje viac vitamínov

Kozie mlieko je svojím zložením oveľa bližšie materskému mlieku ako mlieko kravské a oproti nemu obsahuje tiež väčšie množstvo niektorých vitamínov a minerálov. Nájdeme v ňom až o 46 % viac vitamínu A, o 37 % vitamínu C  môže sa pochváliť aj vyššími hodnotami vitamínov D, B2 alebo B6. Z minerálov je to o 33 % vyšší podiel horčíka alebo o 10 % viac vápnika. Ten je mimochodom nevyhnutný pre prirodzený rast kostí a pre ich silu a pevnosť. V kozom mlieku je tiež viac jódu, selénu alebo taurínu.

Tuk je lepšie stráviteľný

Základnou zložkou každého mlieka je tuk, ktorý je nielen ľahko dostupným zdrojom energie, ale u detí ovplyvňuje aj vývoj imunitného systému. V mlieku sa vyskytuje v podobe maličkých guľôčok obalených lipo-proteínovou membránou. U kozieho mlieka sú tieto guličky oproti kravskému mlieku menšie, čo je ďalší dôvod, prečo ich ľudia lepšie trávia. Kozie mlieko navyše obsahuje aj väčšie množstvo MCT tukov (oleje s jednoduchšou štruktúrou), ktoré napríklad bábätká rýchlejšie vstrebávajú, takže im aj rýchlejšie dodávajú potrebnú energiu.

Pomáha s imunitou

K výhodám kozieho mlieka patrí fakt, že je v ňom v porovnaní s kravským mliekom až 6× viac prebiotických oligosacharidov a tiež 6 HMO (Human Milk Oligosaccharides), čo sú oligosacharidy materského mlieka, ktoré sú okrem iného potravou pre probiotické baktérie. Nielenže majú protizápalové vlastnosti, ale podporujú a uľahčujú aj trávenie. Tieto oligosacharidy pomáhajú bábätkám hlavne v začiatkoch rozvíjať ich prirodzenú imunitu. Všetky spomenuté benefity využíva Kendamil Kozie mlieko. Aj toto dojčenské mlieko má veľmi dobrú stráviteľnosť. V žalúdku sa vďaka nemu vytvára jemná hmota, ktorú ľahšie spracovávajú bruška detí citlivých na kŕče a nadúvanie. Zdroje:
  1. Kulkarni PS, Dole KK. Investigations in viscosity of milks. J. Dairy Sci. 1956; 9: 68–79.
  2. Attaie R, Richter R. Size Distribution of Fat Globules in Goat Milk J Diary Sci. 2000; 83: 940-944.
  3. Ohiokpehai O. Processed Food Products and Nutrient Composition of Goat Milk Pakistan Journal of Nutriton 2003; 2(2): 68–71.
  4. Rial SA et al. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals Nutrients 2016; 8(5): 281.
  5. Odle J. New Insight into the Utilization of Medium-Chain Triglycerides by the neonate:Observations from a Piglet Model The Journal of Nutrition 1997; 127(6): 1061–1067.
  6. Clark S, Sherbon JW Alpha s1-casein, milk composition and coagulation properties of goat milk Small Ruminant Research 2000; 38(2): 123–134.
  7. Pattanayak S. Regular lactation in non-estrus and nonpregnant goat for years – a cesa report. Exploratory Animal and Medical Researc 2013; 3(2): 190–192.
  8. Docena GH et al. Identification of casein as the major allergenic and antigenic protein of cow´s milk Allergy 1996; 51(6): 412–416.
  9. Elsayed S et al. Evaluation of the Allergenicity and Antigenicity of Bovine-Milk alfa1-casein Using Extensively Purified Synthetic Peptides Scandinavian Journal of Immunology 2004; 60(5): 486–493.
  10. Ceballos LS et al. Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology Journal of Food Composition and Analysis 2009; 22(4): 322–329.
  11. Kumar S et al. Nutritional Features of Goat Milk – A Review Indian J. Dairy Sci. 2012; 65(4): 266–273.
  12. Martinez-Ferez A et al. Goat´s milk as natural source of lactose-derived oligosaccharides: Isolation by membrane technology International Diary Journal 2006; 16(2): 173–181.
  13. Leong A et al. Oligosaccharides in goat’s milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties. British Journal of Nutrition, 2019; 1. 
  14. Hyo-Hee K, Sung-Seob Y, et al. Galactooligosaccharide and Sialyllactose Content in Commercial Lactose Powders from Goat and Cow Milk Korean J Food Sci Anim Resour. 2015; 35(4): 572–576.