Bábätko, Batoľa, Kŕmenie, Kŕmenie

Prečo je kozie mlieko tak dobré?

Veľa ľudí dnes sa pri konzumácii kravského mlieka trápi najrôznejšími ťažkosťami. Bohužiaľ nestačí len prestať ho piť, ale musia si odoprieť aj všetky produkty, ktoré sa z neho vyrábajú. Z ich tanierov tak miznú aj jogurty a syry. Pre veľkú časť z nich ale existuje riešenie v podobe mlieka kozieho. To je oproti kravskému stráviteľnejšie, neobsahuje niektoré alergizujúce zložky, a navyše ponúka aj rad ďalších výhod.

Nemalá časť populácie dnes neznáša mliečnu bielkovinu, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v kravskom mlieku. Jednou zo zložiek bielkoviny kravského mlieka je kazeín, ktorý v mlieku európskych kráv nájdeme v dvoch podobách, a to A1 β-kazeín a A2 β-kazeín. A práve A1 β-kazeín je oným kameňom úrazu, pretože u niektorých ľudí môže vyvolávať zápalové reakcie v tráviacom trakte, takže ich potom sužujú kŕče a nadúvanie. Práve tento typ kazeínu dnes patrí k významným alergénom. Pôvodne sa v mlieku nachádzal len druhý z kazeínov (A2 β-kazeín), ktorý ale postupom času zmutoval. Nestalo sa tak pri všetkých kravách, takže aj dnes je v niektorých častiach sveta možné nájsť stáda, ktoré doja mlieko bez onoho problematického kazeínu. U nás v Európe ho ale prakticky všetko kravské mlieko obsahuje. Toto mlieko sa označuje A1.

Ponúka lepšiu stráviteľnosť

Mlieko kôz problematický A1 β-kazeín prirodzene neobsahuje (alebo len úplne zanedbateľné množstvo). Takéto mlieko sa potom označuje A2 mlieko a môže byť vhodnou alternatívou pre tých, ktorým konzumácia kravského mlieka nerobí dobre. V prípade alergie na kravské mlieko nie je 100 % riešením ani prechod na mlieko kozie, pretože existuje určitá pravdepodobnosť, že takýto človek bude trpieť alergiou aj na mlieko kozie. Avšak vždy záleží na okolnostiach vzniku alergie a kozie mlieko je možné po porade s lekárom vyskúšať, pretože jeho bielkovinové spektrum je predsa len iné ako u mlieka kravského. Pokiaľ ide o neznášanlivosť niektorej zo zložiek kravského mlieka, môže byť prechod na kozie mlieko vhodným riešením. Kozie mlieko je oveľa lepšie stráviteľné a ponúka aj rad iných benefitov.

Výhody kozieho mlieka

  • menšie tukové guľôčky kozieho mlieka sú lepšie stráviteľné
  • väčšie množstvo MCT tukov sa rýchlejšie vstrebáva a poskytuje rýchlu energiu
  • v žalúdku vytvára jemnejšiu hmotu, a tá je lepšie stráviteľná
  • obsahuje viac vitamínov a minerálov
  • obsahuje viac prebiotických oligosacharidov a oligosacharidov materského mlieka
  • neobsahuje alergizujúci A1 β-kazeín (alebo len zanedbateľné množstvo)

Obsahuje viac vitamínov

Kozie mlieko je svojím zložením oveľa bližšie materskému mlieku ako mlieko kravské a oproti nemu obsahuje tiež väčšie množstvo niektorých vitamínov a minerálov. Nájdeme v ňom až o 46 % viac vitamínu A, o 37 % vitamínu C  môže sa pochváliť aj vyššími hodnotami vitamínov D, B2 alebo B6. Z minerálov je to o 33 % vyšší podiel horčíka alebo o 10 % viac vápnika. Ten je mimochodom nevyhnutný pre prirodzený rast kostí a pre ich silu a pevnosť. V kozom mlieku je tiež viac jódu, selénu alebo taurínu.

Tuk je lepšie stráviteľný

Základnou zložkou každého mlieka je tuk, ktorý je nielen ľahko dostupným zdrojom energie, ale u detí ovplyvňuje aj vývoj imunitného systému. V mlieku sa vyskytuje v podobe maličkých guľôčok obalených lipo-proteínovou membránou. U kozieho mlieka sú tieto guličky oproti kravskému mlieku menšie, čo je ďalší dôvod, prečo ich ľudia lepšie trávia. Kozie mlieko navyše obsahuje aj väčšie množstvo MCT tukov (oleje s jednoduchšou štruktúrou), ktoré napríklad bábätká rýchlejšie vstrebávajú, takže im aj rýchlejšie dodávajú potrebnú energiu.

Pomáha s imunitou

K výhodám kozieho mlieka patrí fakt, že je v ňom v porovnaní s kravským mliekom až 6× viac prebiotických oligosacharidov a tiež 6 HMO (Human Milk Oligosaccharides), čo sú oligosacharidy materského mlieka, ktoré sú okrem iného potravou pre probiotické baktérie. Nielenže majú protizápalové vlastnosti, ale podporujú a uľahčujú aj trávenie. Tieto oligosacharidy pomáhajú bábätkám hlavne v začiatkoch rozvíjať ich prirodzenú imunitu. Všetky spomenuté benefity využíva Kendamil Kozie mlieko. Aj toto dojčenské mlieko má veľmi dobrú stráviteľnosť. V žalúdku sa vďaka nemu vytvára jemná hmota, ktorú ľahšie spracovávajú bruška detí citlivých na kŕče a nadúvanie.

Zdroje:

  1. Kulkarni PS, Dole KK. Investigations in viscosity of milks. J. Dairy Sci. 1956; 9: 68–79.
  2. Attaie R, Richter R. Size Distribution of Fat Globules in Goat Milk J Diary Sci. 2000; 83: 940-944.
  3. Ohiokpehai O. Processed Food Products and Nutrient Composition of Goat Milk Pakistan Journal of Nutriton 2003; 2(2): 68–71.
  4. Rial SA et al. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals Nutrients 2016; 8(5): 281.
  5. Odle J. New Insight into the Utilization of Medium-Chain Triglycerides by the neonate:Observations from a Piglet Model The Journal of Nutrition 1997; 127(6): 1061–1067.
  6. Clark S, Sherbon JW Alpha s1-casein, milk composition and coagulation properties of goat milk Small Ruminant Research 2000; 38(2): 123–134.
  7. Pattanayak S. Regular lactation in non-estrus and nonpregnant goat for years – a cesa report. Exploratory Animal and Medical Researc 2013; 3(2): 190–192.
  8. Docena GH et al. Identification of casein as the major allergenic and antigenic protein of cow´s milk Allergy 1996; 51(6): 412–416.
  9. Elsayed S et al. Evaluation of the Allergenicity and Antigenicity of Bovine-Milk alfa1-casein Using Extensively Purified Synthetic Peptides Scandinavian Journal of Immunology 2004; 60(5): 486–493.
  10. Ceballos LS et al. Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology Journal of Food Composition and Analysis 2009; 22(4): 322–329.
  11. Kumar S et al. Nutritional Features of Goat Milk – A Review Indian J. Dairy Sci. 2012; 65(4): 266–273.
  12. Martinez-Ferez A et al. Goat´s milk as natural source of lactose-derived oligosaccharides: Isolation by membrane technology International Diary Journal 2006; 16(2): 173–181.
  13. Leong A et al. Oligosaccharides in goat’s milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties. British Journal of Nutrition, 2019; 1. 
  14. Hyo-Hee K, Sung-Seob Y, et al. Galactooligosaccharide and Sialyllactose Content in Commercial Lactose Powders from Goat and Cow Milk Korean J Food Sci Anim Resour. 2015; 35(4): 572–576.
Previous ArticleNext Article

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *