Pravdy a mýty o jedináčikoch

Pravdy a mýty o jedináčikoch>

Stále viac párov preferuje rodinu s jedným dieťaťom. Napriek tomu stereotypy o jedináčikoch pretrvávajú a rodičov, ktorí sa takto rozhodnú, naďalej trápia klasické otázky. „Bude sa naše dieťa cítiť bez súrodenca osamelo? Bude rozmaznané? Je to od nás sebecké, ak mu nedoprajeme ďalšieho súrodenca?“ Aký je názor odborníkov?

Filozofia 1 dieťaťa

Zvyšujúci sa vek prvorodičiek, zmenené hodnoty a životný štýl, ale aj súčasná ekonomická kríza. To všetko sa podpisuje pod fakt, že rodín s jedným dieťaťom v mnohých európskych krajinách pribúda. Dnes sa až 47% rodín uspokojí s výchovou jedináčika.

Podľa psychológov...

Silné stránky jedináčika sú:

  • rozhodný typ
  • dôkladny a organizovaný
  • ambiciózny a podnikavý
  • vie dosiahnuť stanovené ciele a vyriešiť problémy
  • akademicky zmýšľajúci

Jeho slabými stránkami môžu byť:

  • ak ho rodičia správne neusmerňujú môže byť sebecký
  • môže byť málo flexibilný, nič ho nedokáže uspokojiť
  • nemá rád prekvapenia
  • môže byť príliš vážny, prílišne riadený logickým uvažovaním

Je "1" naozaj osamelé číslo?

Mnoho rodičov má pocit, či takmer povinnosť, svojmu prvorodenému dieťatku zaobstarať súrodenca, aby sa malo s kým hrať. Nemusí to však byť nevyhnutne pravda. Z odborných štúdii vyplynulo, že jedináčikovia môžu mať istý (aj keď iba veľmi malý) sociálny deficit v škôlke. Na základnej a strednej škole však už majú v priemere rovnaké množstvo kamarátov, ako deti so súrodencami.  

Jedináčikovia majú záujem pestovať si sociálne zručnosti, ako delenie sa o vecí a hľadanie kompromisov. Priateľov potrebujú aj ako náhradu za absentujúcich súrodencov. No a už aj malé deti si uvedomujú, že sa musia dobre správať, aby si našli kamarátov.

Skazená myseľ jedináčika?

Pravdy a mýty o jedináčikochJe pravda, že jedináčikovia si vychutnávajú viac rodičovskej pozornosti aj materiálnych zdrojov. Vedie to však automaticky k "rozmaznanosti"? Nie tak celkom. Podľa nedávnej britskej štúdie dosahujú jedináčikovia vysokú úroveň zrelosti a sociálnej citlivosti. Výchova jedného dieťaťa zároveň poskytuje úľavu pre rodičov v ekonomicky stresujúcom prostredí. Sú schopní dostatočnejšie zabezpečiť všetky potreby pre rodinu.

 

A kto sa postará o nás?

Rozmýšľate o viacerých potomkov, aby ste si zvýšili šance, že sa o vás bude mať kto postarať na staré kolená? Aj tento faktor však môže byť zavádzajúci. Častým javom totiž býva, že dospelé deti nedokážu spravodlivo zdieľať bremeno starostlivosti o svojich chradnúcich rodičov. Aj na to už dokonca existujú výskumy. A tie hovoria, že až v 46% prípadoch je starostlivosť o rodičov zdrojom konfliktov a zhoršených vzťahov medzi súrodencami viac, než zdrojom pohodlia.