Pozor na výrobky s BPA - čím škodia a na čo sa zamerať?

Pozor na výrobky s BPA - čím škodia a na čo sa zamerať?>
Od roku 2011 je v Európskej únii zakázané používať bisfenol (známy tiež ako BPA) pri výrobe dojčenských fliaš. Je naozaj škodlivý? A u akých výrobkov by ste si mali naň dávať pozor?

Škodí hlavne najmenším

Chemikálie BPA sa používajú pri výrobe polykarbonátových plastov. Zákaz ich používania sa vzťahuje len na dojčenské fľaše. Naďalej sa však používa pri výrobe hračiek, plastového riadu, cumlíkov alebo varných kanvíc. Pritom existuje podozrenie, že môže mať negatívny vplyv na vývoj mozgu, môže spôsobovať poškodenie srdca a vývoj cukrovky. Najzraniteľnejšie sú pritom práve najmenšie deti, pretože nemajú schopnosť túto látku z tela odstrániť tak rýchlo ako dospelí.

Škodlivé látky sa uvoľňujú

Ak výrobok, ktorý používate pre svoje dieťa, obsahuje BPA, nemali by ste ho umývať v umývačke ani prevárať. Týmto spôsobom sa totiž z produktu uvoľňujú škodlivé látky. Nebezpečné sú aj škrabance. Ak teda napríklad na hračke, ktorá BPA obsahuje, objavíte škrabance, nemali by ste ju dieťaťu nechať.

BPA free

Po zákaze z roku 2011 sa u nás vyrábajú už len dojčenské fľaštičky z plastového polypropylénu alebo polyamidu. Ak sa chcete plastu vyhnúť úplne, máte na výber fľaštičky zo skla. Označenie "bez BPA" alebo "BPA free" dnes nájdete na mnoho iných výrobkoch. Niektoré krajiny, ako napríklad Francúzsko alebo Švédsko, plánujú úplný zákaz používania BPA pri výrobe akýchkoľvek výrobkov z plastu. Na obsah BPA by ste mali dávať pozor obzvlášť pri kúpe cumlíkov, hryzátiek a ďalších vecí, ktoré si dieťatko dáva často do úst.

Dojčenské fľaštičky

kojenecka lahvicka canpol babies bez bpa

Detské cumlíky

  • Mnoho cumlíkov je vyrábaných z latexu alebo silikónu, preto neobsahujú BPA
  • BPA môže obsahovať ich plastový kryt
  • Cumlíky od značiek ako je napríklad AVENT, NUK, MAM, LOVI sa vyrábajú bez BPA

Cumlíky a pítkadudlik avent bez bpa

silikonova savicka bez bapa

Mnohé cumlíky a pítka na fľaštičky sa vyrábajú z latexu alebo silikónu a BPA neobsahujú

Riady a príbory

Aj detské riady a príbory prichádzajú s detskými ústami do stykudetske nadobi bez bpa Preto sa snažte vyberať tie, ktoré neobsahujú BPA

Hryzátka

Hryzátka, hrkálky a ďalšie hračky, ktoré si dieťa dáva často do úst, sú z pohľadu BPA kritickékousatko canpol bez bpa Aj pri ich výbere kontrolujte, či BPA obsahujú alebo nie.