Pomáha hudba pri vývoji dieťaťa? Odpoveď vás prekvapí!

Pomáha hudba pri vývoji dieťaťa? Odpoveď vás prekvapí!>
Staré známe porekadlo hovorí, že hudba lieči. To ste zrejme počuli. O muzikoterapii sa ale od nás asi dozviete po prvýkrát. Jej pozitívny vplyv na dieti, obzvlášť na tie nedonosené, je už dnes preukázaný v praxi a tak sa s touto metódou možno stretnete práve vo vašej pôrodnici. Muzikoterapia je založená na skúsenosti, že hudba má vplyv na vegetatívne funkcie ľudského tela ako je dýchanie, srdcový rytmus, tlak krvi, svalový tonus ale napríklad aj na motoriku. Možno aj vy poznáte pesničku, ktorá vám zrýchli dych, rozbúcha srdce alebo sa vám z nej zatočí hlava. Hudba má vplyv na našu náladu, vie zmierniť úzkosť, strach a bolesť a preto jej liečivé účinky hudby teraz začínajú využívať aj lekári. A nemusí hneď ísť o zložité hudobné diela. Muzikoterapia totiž využíva rôzne zvukové prvky, ako sú melódie, hlas alebo jednoduché zvuky.

Zazu plyšové zvieratko Počuli ste o bielom šume?

Nech už máte dieťa doma alebo ho iba čakáte, určite ste počuli o takzvanom bielom šume, teda monotónnom zvuku, ktorý dokáže prehlušiť všetky ostatné zvuky a ktorý dokáže upokojiť a uspať bábo. Nie je teda neobvyklé, že niektoré mamičky uspávajú detičky pri zapnutom vysávači, féne alebo pri digestory. Našťastie to dnes možno riešiť trochu viac prakticky a elegantne – napríklad týmito plyšovými hračkami. Prečo ale deti dokáže tento „hluk“ upokojiť a dokonca uspať a prečo tak dobre reagujú na zvuky? A hoci sa to možno nezdá, okolo vás neustále prúdi tok zvukov a najviac vám búcha srdce, dýchate, trávite a hovoríte... K dieťaťu prúdi potrava, kyslík, krv, čo sú ďalšie šumy, na ktoré si na v brušku zvykne a ktoré v ňom vyvolávajú pocit pokoja a bezpečia. Po pôrode, keď sú zrazu vystavené neznámemu tichu (napríklad pri zaspávaní), potom na podobné monotónne zvuky reagujú upokojením. Aj tieto vedomosti využívajú dnes v pôrodniciach a obzvlášť na oddeleniach, kde sa starajú o nedonosené deti. Jedným z priekopníkov je Novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice v Olomouci, kde muzikoterapiu využívajú už niekoľko rokov a to najmä pre detičky, ktoré sa narodili predčasne alebo nemôžu byť s mamou kvôli určitým komplikáciám. Práve muzikoterapia pomáha detičkám prekonať tieto stresové situácie.

Zazu Tučniak Čo dokáže muzikoterapia?

  • Stabilizuje fyziologické funkcie (srdečnú frekvenciu, dýchanie)
  • Zmierňuje stres a upokojuje
  • Zlepšuje okysličenie krvi
  • Pomáha s nárastom váhy
  • Napomáha rýchlejšiemu rastu obvodu hlavičky
  • Znižuje vnímanie bolesti
  • Zlepšuje spoznávanie materského jazyka

A ako to vyzerá v praxi?

V Olomouci púšťajú zvukové nahrávky 2 x denne a to na cca 20 – 30 minút až do doby, kým je dieťa prepustené domov. Optimálna hlasitosť je zhruba 40dB, teda úroveň tlmenej reči.

Máte aj vy skúsenosť s bielym šumom alebo práve s muzikoterapiou?