Lifestyle, Recepty

Polievky pre deti od jedného roku

Akonáhle dieťa dosiahne prvého roku, môžete jeho jedálniček obohatiť o ďalšie potraviny. A pretože o polievkach sa hovorí, že by v detskom jedálničku rozhodne nemali chýbať, rozhodli sme sa začať práve nimi. Tak dobrú chuť!

Rajčinová polievka s ryžou

Suroviny: 5 rajčín, 400 ml vody, 20 g ryže, kávová lyžička rastlinného oleja, bazalka

Postup: Umyté paradajky nakrájajte na kocky, uvarte domäkka, prepasírujte a pridajte k umytej ryži. Spolu uvarte domäkka. Nakoniec dochuťte bazalkou a pridajte olej. Namiesto ryže môžeme použiť aj drobné cestoviny (napr. písmenká alebo zvieratká).

Mrkvová polievka

Suroviny: 6 dl vody, 60 g mrkvy, 20 g masla, soľ, 20 g vlasových rezancov, petržlenová vňať

Postup: Mrkvu očistite, nastrúhajte a osmažte na masle. Zalejte po chvíľke vodou, osoľte a pridajte vlasové rezance. Varte, kým rezance nezmäknú. Pred podávaním môžete ochutiť jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.

Jemná zemiaková

Suroviny: 5 dl vody, 1 dl mlieka, 200 g zemiakov, 20 g masla, ½ žĺtka, soľ a petržlenová vňať

Postup: Olúpané a umyté zemiaky zalejte vriacou vodou a varte domäkka. Vodu zlejte do hrnčeka a zemiaky roztlačte alebo rozmixujte. Potom ich vráťte späť do vody, v ktorej sa varili. Pridajte mlieko a chvíľku povarte. Do hotovej polievky zašľahajte žĺtok, pridajte maslo a okoreňte petržlenom.

Strukovinová polievka

Suroviny: 8 dl vody, 80 g strukovín (hrach, šošovica, fazuľa), 15 g masla a 15 g múky na zápražku, ½ šálky mlieka, soľ, 1 žemľa a 10 g masla.

Postup: Strukoviny namočte cez noc do neosolenej vody. Druhý deň doplňte toľko vody, aby boli strukoviny potopené a varte, kým nezmäknú. Potom ich rozmixujte tyčovým mixérom a zavarte zápražku. Povarte a osoľte. Podľa potreby môžete riediť vodou. Podávajte s osmaženými kockami žemle.

Previous Articletajomstvo-detského-mozguNext Article
Jmenuji se Nina, je mi 23 let a nadšeně fotím, miluji dobré jídlo a internety. Více prozradí můj Instragram - https://www.instagram.com/whatitsgonnabe/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *