Podporte detskú fantáziu správnymi hračkami - poradíme vám!

Podporte detskú fantáziu správnymi hračkami - poradíme vám!>
Hračky môžu byť skvelým pomocníkom pre stomuláciu detskej kreativity. Ak sa deťom necháva dostatok priestoru na využívanie fantázie a používajú sa hračky s prihliadnutím na vek dieťatka, dokážu podporiť jeho predstavivosť. Pri výbere hračiek zvážte, aké zmysly u detí podporujú.

Ako podporovať tvorivosť?

Maľovanie, rôzne "remeslá", skladanie, stavanie a budovanie, vymýšľanie príbehov... To všetko stimuluje detskú predstavivosť. Prirodzená detská zvedavosť ich nabáda experimentovať s dostupnými zdrojmi a zisťovať, čo všetko hračky dokážu. Keď maľujú, používajú tvary a farby, ktorými vyjadrujú svoje pocity. Pri tvorbe “umeleckých diel” alebo “stavebných projektov” (mesto, veža, blok), no aj pri hre s bábikami, kopírujú scény z každodenného života alebo si vymýšľajú vlastné príbehy. Čím viac príležitostí deťom doprajete, tým viac kreativity v nich podporíte. Neklaďte však na nich zbytočne množstvo požiadaviek. To by mohlo naopak tvorivosť obmedziť. Doprajte im otvorený priestor na sebarealizáciu. Aby hračky podporovali tvorivosť, je nutné vyberať ich s prihliadnutím na primeranosť veku. Bábätka skúmajú svet okolo seba. Batoľatá sú už aktívnejšie, pohybujú sa koordinovane a používajú širšiu škálu vyjadrovania sa. Ešte neskôr si z materskej školy prinášajú nové a nové nápady. Ich motorické zručnosti sú dobre vyvinuté na to, aby mohli vykonávať zložitejšie činnosti.

Hračky pre bábätka a batoľatá

Hrkálky a hryzátka

Približne od 8. týždňa života začne dieťatko otvárať dlaň a hrať sa s ňou. Najvhodnejšie pre najmenšie deti sú preto hrkálky a hryzátka. , ktoré priťahujú ich pozornosť a vďaka ktorým si dieťatko vytvára spojenie medzi tým, čo vidia oči a robia ruky. Hrkálky a hryzátka stimulujú zrak a sluch.

Detské knihy

od troch mesiacov môže dieťatko začať skúmať prvé detské knižky. Stimuluje si tým zmysly (najmä zrak) a rozvíja motoriku, všíma si farby a predmety na obrázkoch. Môžete mu pred sebou otáčať jednotlivé strany leporela a rozprávať príbeh. prva-detska-knizka

Stavebnice

Pre ročné dieťa sú stavebnice veľmi vzrušujúce. Najmä ak sú farebné a pekne dizajnované. Kreativita je plne podporovaná najmä pri stavebniciach, kde môže dieťatko zakaždým postaviť niečo nové.

Puzzle

puzzle

V tomto veku stimujú predstavivosť aj obrázky, ktoré sa vytvárajú pomocou puzzle. Puzzle môžete skladať spoločne, vysvetľovať dieťatku, ako do seba jednotlivé kúsky zapadajú a spoločne sledovať, ako vzniká obrázok.

Maľovanie rukami

Zábavnými farbami, ktoré nevyužívajú štetce, ale vlastné ruky, si môže dieťatko vytvoriť svoje prvé umelecké dielo a pri tvorbe naviac zažije kopec zábavy. Miešanie farieb, vytváranie odtlačkov rúk a rôznych čiar a tvarov ho určite zaujme. Skúsiť tiež môžete maľovanie klasickými farbičkami.

Kreatívne hračky pre škôlkárov

Plastelína

Plastelína je skvelý vynález a spôsob, ako takmer zadarmo vykúzliť unikátny výtvor. Vytváraním farebných postavičiek a predmetov deti trénujú kreativitu aj jemnú motoriku a naplno využívajú svoju fantáziu.

Lego

Stavebnica Lego zostáva dodnes nepostrádateľnou klasikou. O tom, že podporuje tvorenie a kreativitu netreba polemizovať.LEGO_41067

Kuchynský kútik

Kuchynka, domček pre bábiky či hra "na obchod". Vďaka nim dieťatko prichádza s novými príbehmi, vyvíja si ctižiadostivosť. Môže sa hrať samé alebo s inými deťmi a striedať si úlohy.

Zaujali vás hračky z článku?

Detská knižka Skip Hop ABC - TU. AVENUE MANDARINE Puzzle v krabičke Kamaráti, Avenue Mandarine - TU. LEGO FRIENDS Džusový bar v Heartlake - TU. 20161003-Remar-728x90-2016100304-vanoce-sk