Pochopte svoje dieťa pomocou zvukov, mimiky a gést

Pochopte svoje dieťa pomocou zvukov, mimiky a gést>
Počas prvého roku života sa deti nedokážu slovne vyjadrovať. Prostredie však napriek tomu vnímajú zmyslami a emóciami. Svoje pocity vyjadrujú celým telom - prostredníctvom výrazov tváre, gést a nezrozumiteľných zvukov. Vieme v týchto výrazoch nájsť súvislovisti? Je možné, aby sa rodičia detský jazyk naučili a lepšie tak pochopili pocity dieťatka?

Pochopte vlastné dieťa

U novorodencov je zásadný najmä prvý kontakt s matkou. Deti sú závislé na strave, potrebujú mať pociť bezpečia a striedať spánok s bdením. Komunikácia prebieha v tomto období reflexívne a vyjadrená je celým telom. Úlohou rodičov je preto rozpoznať stav dieťaťa a reagovať na to, čo sa nám snaží povedať. Nie je to zas až tak komplikované, ako by sa mohlo zdať.

Aj bľabotanie má význam

Vaše dieťa sa rozvíja a s tým sa prehlbuje aj jeho komunikácia. Vníma vnemy a reaguje na nich rôznymi bľabotajúcimi zvukmi. Vyjadruje nimi svoj záujem, zvedavosť či nový objav. Ak sú zvuky hlbšie a naliehavajšie, môže nimi dávať najavo pocit hladu. Bolesti zas môže dávať najavo vyšším a ostrejším krikom. Dlhé kňučanie zas môže znamenať pocity únavy.

Výraz tváre a reč tela

Plač sa dá rozlúštiť relatívne ľahko. Dieťatko sa však vyjadruje aj iným spôsobom – mimikou, motorikou či očným kontaktom. Očí však začínajú hrať aktívnejšiu úlohu až niekoľko týždňov po narodení. Zrejme najjednoduchšie je u tých najmenších interpretovať úsmev - dieťa je šťastné a cíti sa dobre. Neskôr, okolo 2. mesiaca života sa ku spokojnosti pridáva aj hlasný smiech. Ak si dieťatko cmúľa rúčku alebo prst, skúste sa zamyslieť, kedy ste ho naposledy kŕmili. Nemusí však ísť vždy len o pocity hladu. Sanie môže byť aj prejavom rozrušenia, a tým pádom prostriedkom na upokojenie. Dieťatko sa vyjadruje aj pohybmi tela. Ak napríklad začne kopať nohami, môže ísť o prejav nespokojnosti, prípadne aj o problémy s nadúvaním. Ak je ale kopanie sprevádzané krikom a smiechom, môže ísť celkom pravdepodobne o prejav čistej radosti.

Komunikácia napodobňovaním

Zo začiatku bude dieťatko iba počúvať váš hlas. Aj keď ešte nerozumie jednotlivým slovám, prihovárajte sa mu pokojným tónom čo najčastejšie. Rozhodne to zohráva významnú úlohu. Neskôr začne váš hlas či výraz tváre skúšať napodobňovať. Aj keď ešte napríklad nevie vysloviť “pa-pa”, vie už mávať ručičkami na rozlúčku alebo zahrať si ťap-ťap-ťapušky. No a ešte o čosi neskôr, síce to istý čas potrvá, začne napodobňovať aj vašu reč a jednotlivé slová.