Po príchode z pôrodnice: Akú kozmetiku a lieky budeme potrebovať?

Po príchode z pôrodnice: Akú kozmetiku a lieky budeme potrebovať?>

Niektoré mamičky sa po pôrode nevedia dočkať, kedy si drobca vezmú domov, budú „vo svojom", v pokoji a bez pachu nemocničnej izby. Na jednej strane sa v pôrodnici môžu spoľahnúť na ochotný personál, na druhej strane doma si všetko môžu všetko robiť po svojom.

Viete, čo všetko budete potrebovať?

Aj u vás zrejme pôrodu predchádzali dlhé prípravy, výber oblečenia, postieľky či kolísky, farby na stenu...no proste niekoľko rozhodnutí, ktoré ste museli spraviť. Nepochybne ste sa medzi iným rozhodovali, akú kozmetiku kúpiť pre drobca, hoci na začiatku toho až tak veľa potrebovať nebude. Čítate recenzie alebo si necháte poradiť o skúsenejších mamičiek a kúpili ste to, čo povedali? A máte všetko? Poďte sa spolu s nami pozrieť na zoznam, ktorý obsahuje všetko potrebné. 

  • Krém na zapareniny

Alfou a omegou zrejme bude krém proti zapareninám. Tie sa totiž objavujú, k detskej pokožke proste patria. Možno ste s nimi nikdy problém nemali, možno tento problém dôverne poznáte. Na trhu je niekoľko značiek, medzi najznámejšie iste patrí „starý dobrý“ Sudocrem, sekundujeme mu modrý Bepanthen. Či ho už používate na základne skúsenosti s predchádzajúcim dieťaťom, na základe odporučenia iných mamičiek alebo ste sa pre ten ktorý rozhodli na základe výberu, tento krém bude potrebný alebo ho majte aspoň po ruke.

  • Vata, vatové tyčinky, gázové štvorčeky

Vata či gázové štvorčeky sa budú hodiť. Odstránite z nošteka neželaných „hostí“, vatové tyčinky sú anatomicky prispôsobené drobnému ušku dieťaťa, takže sa nemusíte ničoho báť. Gáza sa vám bude hodiť na ošetrovanie pupku, ak bude potreba niekde niečo ošetriť. Deťom sa ale neodporúča čistiť ušká tyčinkami, ušný maz má totiž ochrannú funkciu. Ak chcete bábu očistiť ušká, robte tak iba s vonkajšou stranou ušnice, nikdy nezasahujte do vnútorného ucha. Gázove štvorčeky využijete aj pri čistení telíčka, pri usadení mazu, potu, keď mu niekde zatečie mliečko. Sú praktické a vôbec nie drahé.

  • Olejčeky alebo mastičky na prdíky

Ak ste niekedy zažili koliky, viete zrejme, o čom hovoríme. Niektoré mamičky na masírovanie bruška používajú oleje, pomáhajú dieťaťku dostať zo seba plyny, ktoré ho neraz trápia a ono usedavo plače. Spolu s natieraním s dieťaťkom cvičte, uľaví sa mu.

  • Vlhčené obrúsky

Zo začiatku používajte na utieranie detského zadočku vlhkú plienku, vlhčené obrúsky začnite používať až neskôr. Vlhčené obrúsky môžete kúpiť alebo si ich podľa nášho návodu vytvoriť doma sami. Budete vedieť, čo používate. Nie je to lepšia alternatíva.

Do lekárničky patrí...MICROLIFE NC 400 čelový bezkontaktný teplomer delfín

  • Bórová voda - používa sa na utieranie očiek, dostať ju v lekárni.
  • Lieh – ten sa najčastejšie používa na ošetrovanie pupku, viac v našom článku.
  • Nožničky na nechty s guľatou špičkou
  • Teplomer – najlepšie digitálny, kúpite TU
  • Odsávačku hlienov
  • Paralenové čípky alebo kvapky – ak by vás zaskočila horúčka
  • Kvapky do nošteka – ak by ste ochoreli
  • Náplaste, obväzy – do zásoby, nikdy neviete, čo sa môže stať

Kedy je vhodné začať používať mydlo?

Detská pokožka je veľmi jemná a je potrebné dávať na ňu pozor. Tým nemyslíme len to, ako s drobcom zaobchádzame my. Ale to, ako sa o pokožku staráme pri umývaní a čistení. Mydlo by sme zo začiatku nemali používať vôbec. Reakcie organizmu sú nevyspytateľné, aj to najlepšie mydlo by mohlo vyvolať podráždenie. Mydlom sa totiž narúša ochranný kožný plášť a detskú pokožku je nutné „naučiť“, aby sa premasťovala sama. Ako je pokožka drobca tenká, je náchylná na prepúšťanie niektorých substancií, ktoré nie sú vhodné. Preto sa zo začiatku odporúča iba čistá voda. Po troch dňoch sa ale pokožka novorodenca začne lúpať, tento stav trvá do troch týždňov. Ak je dieťa prenášané, odlupovanie začne po pôrode, tu je na mieste ochranný krém. Ak nastal čas na mydlo, vyberajte kyslé alebo neutrálne detské mydlá, ktoré túto regeneráciu podporujú. Mali by obsahovať bohatú tukovú a hydratačnú zložku, glycerín, lecitín, vitamín E a pantenol. Majú upokojujúci a hojivý účinok.