Plodová voda od A po Z

Plodová voda od A po Z>

Do svojho príchodu na svet žije bábätko vo vodnom prostredí. A nie v len tak hocijakom. Jeho svet tvorí plodová voda, ktorá ho zároveň chráni vo vnútri vášho bruška pred nárazmi a vonkajšími vplyvmi. Ak vás zaujíma, čím je táto tekutina tak výnimočná, potom rozhodne čítajte ďalej!

Plodová voda totiž nie je len výplňou vnútorných priestorov mamičkinho bruška a ochranná bariéra bábätka, ona má aj veľmi dôležitú úlohu pri pôrode! Priaznivo pôsobí na hrdlo maternice, pôrodnícku bránku a zároveň zvlhčuje pôrodné cesty. Počas pôrodu môže mať mierne mliečnu farbu. Možno vás prekvapí, že jej konzistencia nie je tak celkom rovnaká, ako klasické vody – je ľahko zásaditá.

Aké má zloženie

Táto špecifická voda je z 99 % tvorená vodou a obsahuje 0,3 % glukózy, čo spôsobuje jej zľahka sladkastú chuť. Aj preto uprednostňujú deti neskôr sladké materské mlieko pred čímkoľvek iným. V plodovej vode žije bábätko „plnohodnotným životom“, čo znamená, že v nej okrem bielkovín, močoviny, kreatinínu a minerálov nájdete aj čiastočky odlúpanej kože, mázok a lanugo (jemné ochlpenie dieťaťa). Prekvapivé je, že od 12. týždňa života do plodovej vody dieťa močí a od 5. mesiaca ju prehĺta. Nemusíte sa ale ničoho báť, pretože plodová voda sa veľmi rýchlo obmieňa. Za jedinú hodinu sa jej vymení asi polovica. Najviac jej je v druhom trimestri. V tej dobe má dieťa v maternici najviac miesta a môžete pozorovať, že vám robí v brušku doslova kotrmelce. Jednoducho povedané si užíva priestoru, ktorý má. Ako by tušilo, že čoskoro bude horšie! Zaujímavé je tiež to, že v čase pôrodu je plodovej vody vo vašom bruchu asi len 600 mililitrov. Čím dlhšie potom prenášate, tým menej plodovej vody máte.

Ani veľa, ani málo

Bohužiaľ ani v prípade plodovej vody sa nie je možné vyhnúť istým problémom. Niektoré budúce mamičky jej majú málo, iné zas veľa. Obe situácie nie sú práve najšťastnejšie. Keď je plodovej vody príliš (tzv. hydramnion alebo polyhydramnion), znamená to, že telo jej vyrába príliš veľa, prípadne, že je nejakým spôsobom narušené jej vstrebávanie. Keď by ste boli pozorné, môžete nadmerné množstvo plodovej vody pozorovať aj z vonku. Takéto bruško je totiž naozaj veľmi veľké a máva zvyčajne guľovitý tvar. Chcete zistiť, či máte vody veľa? Položte jednu ruku dlaňou na pod bruško a potom špičkami prstov druhej ruky kliknite na opačnej strane na brušnú stenu. Ak pocítite náraz tekutiny, je to jasné.

Ako sa postupuje

Akonáhle vám lekár diagnostikuje veľké množstvo plodovej vody, vykoná vyšetrenie ultrazvukom. Nebojte sa, nemusí to hneď znamenať, že je vaše dieťa v ohrození. Niektorým deťom to celkom vyhovuje, pretože majú „svoj veľký rybníček“ a vyvíjajú sa úplne normálne. Ťažkosti môžu skôr postretnúť vás – môže vás bolieť brucho, kvôli veľkej námahe môže dochádzať k zadýchavaniu, opuchom končatín (zadržiavanie vody v tele). A vzhľadom k tomu, že plodová voda tlmí nárazy, ktoré nielen prichádzajú zvonka, ale aj zvnútra, môže pri jej veľkom množstve dôjsť k tomu, že neucítite pohyby dieťaťa. Čo vás môže logicky veľmi stresovať. Tento stav ale väčšinou prichádza až ku koncu tehotenstva a môže sa prejaviť predčasným odtokom plodovej vody a pôrodom pred stanoveným termínom. Ak by ste mali akékoľvek pochybnosti o svojom stave, určite sa obráťte na svojho ošetrujúceho lekára.