Plienky, ktoré chránia zadoček aj životné prostredie – NATY

Plienky, ktoré chránia zadoček aj životné prostredie – NATY>
Ak chcete byť šetrná k životnému prostrediu a zároveň nemáte priestor ani čas na látkové plienky, siahnuť môžete po priateľskej alternatíve – ekologických jednorázových plienkach.

Prebaľovanie nezaberie viac času

Ak nepatríte medzi zástancov látkových plienok, ale úplne sa vám nepozdáva ani znečisťovanie prostredia vyhadzovaním ťažko rozložiteľných jednorázových plienok, máme pre vás dobrú správu. Biologicky rozložiteľné plienky vám nezaberú pri prebaľovaní ani o sekundu naviac, zato v porovnaní s klasickými jednorázovkami potrebujú iba zlomok rokov na rozloženie sa v prírode. Dnes si predstavíme kvalitnú švédsku značku Naty, ktorú sme pred časom zaradili aj do sortimentu Feedo.

Šetrné k prírode

Klasická jednorázová plienka potrebuje na rozloženie 200 až 400 rokov. Skúste si spočítať, koľko plienok spotrebujete počas prvých dvoch rokov života vášho dieťatka. Číslo, ku ktorému sa dostanete, rozhodne nie je zanedbateľné. Dnes sa však už na trh dostávajú aj jednorázové plienky z biologicky rozložiteľných materiálov, ktoré škodia životnému prostrediu o poznanie menej. Bežne používané plienky sa môžu rozkladať stovky rokov. Zato biodegradabilná alternatíva, teda eko plienky, ku svojmu rozkladu potrebujú len zlomok tejto doby v podobe niekoľkých rokov,“ vysvetľuje Vladka Sturesson, Key Account manažérka švédskej značky Naty. „Plienky Naty sú prirodzene priedušné, vyrábané bez použitia parfémov a chlóru. Na výrobu používame geneticky neupravovaný kukuričný škrob a ďalšie prírodné materiály,“ dodáva. Naty eko plienky sú nebielené, neobsahujú žiaden latex ani pridané vône. Pri rozkladaní takýchto plienok sa teda do prírody neuvoľňujú žiadne chemikálie, alebo iba veľmi malá časť.

Šetrné aj ku pokožke dieťatka

Tie najmenšie deti sú obzvlášť náchylné na chemické látky, a to najmä, ak prichádzajú do kontaktu s ich pokožkou. Plienky Naty sú šetrné nielen ku životnému prostrediu, ale vďaka svojmu zloženiu aj ku citlivému zadočku dieťatka. Chránia pred vznikom zaparenín a nevyvolávajú alergické reakcie. Tenučké plienky majú po stranách elastické pásky a vzadu gumičku. Zvonku je plienka papierová, vnútri sa nachádza savý textil. Vďaka prírodnemu materiálu výborne sedia na detskom zadočku. Sú o čosi drahšie než klasické jednorázovky. Jedna plienka vás výjde v prepočte približne na 30 centov.

Kto stojí za značkou Naty?

S myšlienkou prišla pred 20 rokmi matka dvoch synov a podniková právnička, švédka Marlene Sandberg. Vadil jej spôsob, akým jednorázové plienky každoročne znečisťujú životné prostredie. „Ako mnoho ľudí v mojom okolí som sa v tom čase aj ja stále viac a viac uvedomovala mnohé ekologické súvislosti. Nevedela som si však predstaviť, ako by som časovo zladila výchovu dvoch synov, vlastnú kariéru a látkové plienky,“ vysvetľuje Sandberg. Po piatich rokoch tvrdej práce, výskumu a vývoja prišla Marlene na trh s biologicky rozložiteľnými jednorázovými plienkami, šetrnými ku životnému prostrediu. Posolstvo Naty zostáva dodnes nezmenené: Poskytovať pre malé deti a ich rodičov prirodzené a ekologicky priateľské výrobky za dostupné ceny.