Plavecké kurzy pre najmenších

Plavecké kurzy pre najmenších>

Najmenšie detičky častokrát vodu doslova zbožňujú. Aj ked sa váš drobček prvé tri roky nenaučí plávať, vďaka pobytu vo vode docielite, že sa v nej bude cítiť uvoľnene a sebaisto. Zároveň spolu zažijete kopec zábavy. Kedy a ako teda zoznámiť vaše dieťatko s vodou a prvým "plávaním" mimo domácej vaničky?

Kedy je dobré zoznámiť dieťatko s "plávaním" vo vode?

Mnohí rodičia sa rozhodnú počkať až do prvých očkovaní v 2., 4. a 6. mesiaci. Odborníci však tvrdia, že to dnes už nie je nevyhnutné, a tak je rozhodnutie len a len na vás.

Najprístupnejšou a najobľúbenejšou alternatívou sú špeciálne kurzy plávania pre bábätka.

Väčšina z nich je určená pre detičky od 12 týždňov. Dovtedy dieťatku postačí iba vanička v pohodlí a teple domova.

Obľúbené „baby plávanie“

Mnoho kurzov, alebo ako ich zvyknú mamičky medzi sebou volať – „baby plávanie“ - začína v septembri, alebo aj postupne počas roka.

Keďže je o detské plávanie často veľký záujem, je fajn prihlásiť sa aj s 4 či 5 týždňovým predstihom. Na plavecké kurzy sa zapíšte najmä, ak váš drobček kúpanie a vodu zbožňuje. Občas sa stáva, že dieťatko sa doma kúpe s nadšením, no v bazéne bude zo začiatku robiť cirkus. Celkom pravdepodobne mu môže vadiť nové, neznáme prostredie, hluk či ľudia naokolo. Po čase si však drvivá väčšina detičiek zvykne a na hodiny sa tešia. Kurzy bývajú plné zábavných pesničiek a riekaniek. Drobčekovia sa učia, ako zadržať dych, učia sa správne pohybovať a neskôr aj potápať.

Prečo plávať už od útleho veku?

  • Pobyt vo vode prospieva psychomotorickému vývinu dieťatka a pomáha mu otužovať sa
  • Ak málo spáva, šantenie vo vodičke ho dosť pravdepodobne unaví a po tréningu zaspí ako vreco zemiakov
  • Plávanie medzi ďalšími malými detičkami ho nadchne, inšpiruje a výborne sa zabaví

Nezabudnite svoje dieťatko správne vyzbrojiť

Čo si so sebou na „baby plávanie“ zabaliť?osuska_s_kapuci_ruzova1

  • Špeciálne plienky na kúpanie. Je však dobré informovať sa v konkrétnom stredisku, ktoré plienky tolerujú - jednorázové alebo látkové (alebo oboje). Ak sa už s určitošťou vaše dieťatko pýta na WC, postačia aj plavky
  • Uterák alebo praktický detský župan s kapucňou
  • Pre tých najmenších obľúbené hračky do vody
  • Olejíček alebo krém na natretie po plávaní
  • Tyčinky do uší
  • Po kúpaní vaše dieťatko určite náležite vyhladne
  • A samozrejme nenahraditeľnú prebaľovaciu tašku s klasickými potrebami pre vášho drobca

Berte to ako zábavu

Môže sa stať, že vaše dieťatko bude z bazéna od začiatku nadšené a na každé kúpanie sa bude viac a viac tešiť. Každé bábätko je však individuálne a nie každé si plávanie hneď zamiluje. Aby si aj to vaše vodu obľúbilo, musí z nej mať v prvom rade radosť. Akými jednoduchými spôsobmi to docieliť?

  • Začnite miernym striekaním vodičky okolo seba
  • Výborným pomocníkom sa môžu stať aj obľúbené hračky do vody, ktoré používate doma vo vani. Hračku môžete odhodiť neďaleko od seba a naháňať sa za ňou
  • Ponorte si ústa pod vodu a predveďte svojmu drobčekovi záplavu zábavných podvodných bublín
  • Ak už váš drobček dokáže sedieť (približne v 6. mesiacoch), posaďte ho na kraj bazéna a spievajte si obľúbené pesničky alebo riekanky. Keď sa cíti istejšie, zoberte ho na ruky k sebe do bazéna
  • Položte ho na chrbátik na hladinu, s hlavou opretou o vaše ramená. Povzbuďte ho, nech skúsi kopať nôžkami
  • Na kurzoch plávania vám lektorky predvedú mnohé ďalšie zábavné techniky

Ako sa vopred na baby plávanie pripraviť?

Mnohé mamičky sú pred prvou hodinou nesvoje. Ako zareaguje na takúto novú činnosť moje dieťatko? Ako ho môžem na prvé plávanie pripraviť? Jediná účinná rada je, jednoducho sa odhodlať a príliš nad tým neuvažovať. Pomôže vám tiež:

  • Ak bude vaše dieťatko (aj vy) oddýchnuté a zrelaxované, vyspané a napapkané
  • Dieťatko pred kúpaním nekrémujte. Jeho telíčko by sa vám vo vode zbytočne šmýkalo. Nakrémovať alebo naolejčekovať ho môžete po skončení tréningu
  • Dieťatko by si malo vopred zvyknúť na sprchu, aby potom priamo na mieste sprchovanie nebolo problémové

Bezpečnosť na 1. mieste

Mnohé mamičky majú zmiešané pocity zo spoločných bazénov. Cítia obavy z nedostatočnej hygieny vo vode, z možnosti nakazenia sa rôznymi kožnými patáliami či prílišnými teplotnými zmenami medzi pobytom v bazéne a cestou domov. Na čo všetko si dať pozor, ak chcete tieto zábrany hodiť za hlavu?

  • Zistite si podmienky jednotlivých bazénov. Voda v bazénoch pre detičky by mala byť vždy špeciálne upravovaná, čistená a vyhrievaná. Teplota by sa mala pohybovať od 28 do 32 °C. Klasické verejné bazény pre dospelých sa v tomto veku neodporúčajú.
  • Pozor na infekcie! Mimo vody sa snažte neprísť do styku s cudzími predmetmi. Napríklad posaďte svoje dieťatko iba na svoj vlastný uterák prípadne podložku, mimo vody noste stále na nohách šľapky
  • Ak má vaše dieťatko kožné problémy, uistite sa u svojho lekára, či mu chlór nebude škodiť
  • Ak si všimnete, že sa vaše dieťatko trasie, hneď ho z vody vytiahnite a zabaľte do teplého uteráka
  • Na plavárni, ktorá sa špeciálne venuje detským kurzom, by mali mať v šatni dostatočnú výbavu, s ktorou zvládnete aj „potréningové mecheche“. Predsa len – vyzliecť, osprchovať, osušiť, obliecť – drobčeka aj vás – to dá zabrať a chvíľu to aj trvá. Zistite si teda, či sa v šatni nachádzajú prebaľovacie pulty, ohrádka, nočníky, vysoká stolička či hračky. Ak budete mať šťastie na dobré stredisko, inštruktorky vám môžu dieťatko aj postrážiť, kým sa osprchujete a oblečiete. Prípadne si so sebou môžete zobrať aj doprovod. Partnera alebo dokonca babičku? Hmm, možno porobia aj nejaké fotky, ako sa s drobcom šantíte v bazéne

780027.TIF

Naša rada na záver:

Poriadne sa obliecť a domov sa neponáhľať

Máte nepríjemný pocit z toho, že by ste s dieťatkom šli priamo z bazéna vonku do zimy? Mnohé strediská majú hneď vedľa bazéna saunu, kde sa môžete ísť zohriať, či herňu, kde sa dieťatko môže v suchu a teple po kúpaní pohrať či v pokoji napapkať. Tým získate nejaký čas a nevýjdete na ulicu hneď po skončení plávania.