Patria sladkosti do detského jedálnička?

Patria sladkosti do detského jedálnička?>

Len málokto z nás je schopný dieťatku odoprieť nejakú tú sladkosť. Mali by sme byť však opatrní, aby sme to s tými dobrotami neprehnali a nestali sa nástrojom výchovy.

Vieme predsa, aké negatívne následky môže priveľa cukru spôsobovať. Sladkosti by mali byť požívané a vychutnávané príležitostne, nie pravidelne každý deň. A rodičom by malo záležať na tom, aby ich deti túto skutočnosť pochopili. Okolo tretieho roku života sú deti vnímavé ku všetkému, čo vidia doma u svojich rodičov. Čo hovoria, čo robia... Práve toto obdobie by mali rodičia maximálne využiť na vytvorenie správnych stravovacích návykov. S nástupom do škôlky sa totiž dieťa dostane do styku aj s inými stravovacími zvyklosťami.

isifa-135326767 (1)

Sladkosti nie sú nástroj výchovy

Pod prísľubom lízanky sú deti hocikedy ochotné sa bez kriku obliecť, vyčistiť si zuby, prestanú sa zlostiť alebo sa utíšia po drobnom úraze. Lenže sladké by nemalo slúžiť ako nástroj výchovy. Ak bude dieťa utešované pri akomkoľvek neúspechu, bolesti či nespokojnosti vždy nejakou sladkosťou, prijme jeho malá, krehká duša tento jav za prirodzený a nadobudne dojem, že takto svet skrátka funguje. A potom je teda samozrejmé, že vždy, keď bude pod vplyvom negatívnych emócií akéhokoľvek pôvodu, bude vedieť, že sladkosť je akousi "náplasťou", ktorá mu pomôže. Čo je do budúcna jasná "cesta do záhuby". Rovnaké návyky si totiž ponesie do dospelosti.

Zákaz sladkostí len rozdúchava túžbu

Z hľadiska zdravej výživy sa sladkosti deťom neodporúčajú, avšak správny nie je ani opačný extrém. Nie je vhodné, aby sa dieťa počas dňa stravovalo samými sladkosťami, ale nikto tiež nečaká, že bude mať zákaz úplný. Navyše by to zrejme bolo rovnako "nanič", pretože skôr či neskôr sa k sladkostiam dostane, s najväčšou pravdepodobnosťou mu zachutia, a potom môže nastať horšia situácia, ako keby ich jedlo v rozumnej miere odjakživa.

C ako cukor

Ak hovoríme o cukre ako takom, máme na mysli v zásade cukor, ktorý využívame hlavne v domácnosti, teda sacharózu (repný alebo trstinový cukor). Ide o kombináciu hroznového a ovocného cukru. Sacharóza má pomerne vysokú kalorickú hodnotu. Podieľa sa na vzniku zubného kazu a odvádza z tela potrebné minerálne látky (vápnik, horčík, železo) a vitamíny skupiny B. Zuby a kosti sú oslabované, pretože biely cukor sa podieľa na odčerpávaní vápnika, ktorý je pre detský organizmus veľmi dôležitý.

isifa-137230948

Iste ste už počuli aj o tzv. "hnedom cukre". Mnoho ľudí sa domnieva, že hnedý cukor je zdravší, čo môže byť spôsobené najmä jeho vyššou cenou oproti klasickému bielemu cukru. Omyl, zdravší rozhodne nie je! Rozdiely medzi bielym a hnedým cukrom nie sú, ak vynecháme cenu, zase tak výrazné. Hnedý cukor je len nebielený kuchynský cukor s obsahom niekoľkých málo minerálnych látok a silnejšou arómu.

Najvhodnejším sladidlom sa pre vás môže stať trstinová melasa alebo prírodné sirupy. Melasa je čierny sirup, ktorý je oproti bielemu cukru (z ktorého je melasa počas rafinácie odstránená) bohatý na prírodné minerálne látky a vďaka nim je pre organizmus šetrnejší. Nevýhodou je však jeho tmavá farba a silná aróma. Hodí sa teda najmä na pečenie. Ďalšími favoritmi medzi zdravšími sladidlami sú sirup agáve a jačmenné slady.