Pár tipov ako utíšiť bábätko

Pár tipov ako utíšiť bábätko>
Ešte teraz si pamätám, ako som so svojou Terezkou pobehovala po nemocničnej izbe na rukách a snažila sa ju utíšiť. Všetky mamičky okolo mňa ma tvrdo presviedčali, že si na to zvykne a nebude už nič iné chcieť. Nemala som však na výber, keďže neustále plakala a nezaberalo nič, len hojdanie na rukách. Samozrejme, ostatné detičky krásne spinkali, len tá moja rušila „morálku.“ Vôbec mi však tíšenie na rukách nevadilo. Veď som sa stala čerstvou mamou. Ak ste aj vy na tom tak, že vaše bábätko je dosť uplakané, skúste si najprv nájsť spôsob, ktorý mu najviac vyhovuje. Ak neviete, ako ho utíšiť, skúste naše tipy.

Pohyb

Či miluje vaše dieťatko húpanie, hojdanie, v smere dopredu, dozadu, či z boka na bok – to už zistíte pravdepodobne sami. Bábätká jednoducho milujú pohyb. Prečo je to tak, možno ani nemusíme vysvetľovať. Majú to už z pobytu v našich bruškách. Rytmicky sa natriasali pri našej bežnej činnosti, preto si myslia, že je to jednoducho prirodzené, a preto ich práve pohyb dokáže najčastejšie upokojiť. Či už si zvolíte na tieto upokojujúce činnosti kočík alebo nosič, je len na vás.

Hudba

Nemusí to byť len váš hlas, ktorý dieťatko uspokojí. Vyskúšajte rôzne žánre hudby, interpretov, skupiny. Jedna moja známa dokázala utíšiť bábätko jedine na metale. Preto ani tento spôsob netreba zatracovať. A samozrejme, aj keď nie sme rodené speváčky, práve náš hlas dokáže zabrať najviac. Spievajme našim bábätkám, potrebujú to. Hudba dokáže rovnako ako pohyb upokojiť nervový systém dieťatka, či znížiť dychovú frekvenciu.

Nahrajte si ho a pustite mu nahrávku s jeho hlasom

Ešte ste o tom nepočuli? Ja som to už dokonca raz aj vyskúšala. A naozaj to zaberá. Keď si neviem s Terezkou rady, pustím jej nahrávku jedného večera, v ktorom sa hrala s prštekmi, vydávala rôzne zvuky a popritom fňukala. Prečo to funguje? Keďže dieťatku do jeho vystresovanej a neutíchajúcej nervozity prinesiete čosi nové, pomôžete si tým aspoň na chvíľu. Odpútate jeho pozornosť od toho, prečo plače a vydobyjete si tak aspoň pár minút spokojnosti navyše.

Stlmte svetlá

Niektoré bábätká priam zbožňujú moment, keď sa z celodenného kolotoča ocitnú v prítmí, a niektoré aj v úplnej tme. Samozrejme, neplatí to pre všetkých. Ale u niektorých novorodencov by to mohlo zabrať, keďže si ešte podstatne pamätajú, aký bol život v maternici. Skúste teda ticho a tmu. To by im malo byť povedomé.

Vytvorte mu hluk

Prvé dva mesiace s Terezkou sme fungovali na féne. V koši s plienkami sme ho mali vždy poruke, keby sa nedala žiadnym iným spôsobom utíšiť. Ak sme teda chceli Terezkin plač vypnúť, fén bol náš najlepší priateľ. A potom ešte vysávač, mikrovlnka a ďalšie skvelé vynálezy s bielym šumom. Ten totiž bábätkám vyhovuje. Opäť im pripomína známy a bezpečný pobyt u nás, svojich mamičiek. Ak sa rozhodnete niečo takéto vyskúšať, dbajte naozaj na nízke hlasitosti, aby nedošlo k poškodeniu sluchu. Dobrou voľbou je tiež stiahnutie mobilnej aplikácie, ktorá má tento šum k dispozícii.

Zmeňte „scénu“

Keď už na maličký uzlík nezaberajú žiadne iné spôsoby, skúste zmeniť miestnosť. Prejdite z kuchyne do spálne, vyjdite si von na prechádzku. Jednoducho povedané, zmeňte scénu. A občas vypnite aj vy, milé mamičky. Niekedy môže byť dieťatko rozrušené aj z nervozity nás samých. Dajte svoje dieťatko pochovať oteckovi, starým rodičom, či príbuzným. Aj to je pre dieťatko zmena a tiež môže predstavovať spôsob, akým sa uspokojí.

Ďalšie tipy...

Sú mamičky, ktoré nikdy nemali problém so spinkajúcim či pokojným dieťatkom. Tie, ktorých sa to týkalo, však vyskúšalo svoje recepty. Tu je pár z nich: masáž, bavlnená plienka, kúsok vášho oblečenia/vône na vankúšiku, pritúlenie, šúchanie nošteka, kontakt koža na kožu, dojčenie, polhodinové prechádzky autom. Ak by však ani jeden tento trik nezabral, pamätajte si, že každé dieťatko je iné. V tom sú originálne a výnimočné. Milé mamičky, prajeme vám len spokojné bábätká.