Palček sa necmúľa!

Palček sa necmúľa!>

Na prvý pohľad si hovoríte: "No čo, tak má prsty v puse, časom ho to prejde."

Lenže problém je v tom, že cmúľanie prstov je nielen veľmi zlý zlozvyk, ale dieťatku môže spôsobiť celý rad problémov.

Ako deti odnaučiť strkať si prsty do pusy? Poradíme vám.

S prstíkmi v puse ich môžete pristihnúť kedykoľvek sa nudia, sústredia sa na rozprávku, zaspávajú alebo sú nervózne. Niet divu, veľa bábätiek si ich strká do pusinky ešte v maminom brušku. Lenže tam ich k tomu vedie väčšinou sací reflex.

Nič zlého by na tom samozrejme nebolo, keby cmúľanie detských prstíkov nenarúšalo pokožku. To môže viesť ku vzniku infekcie. Horšie ale je, že tento zlozvyk môže mať negatívny vplyv na vývoj nielen prvých mliečnych zúbkov, ale aj na postavenie druhých zubov, teda tých trvalých.

V krajnom prípade môže dokonca deformovať pery. Ak si cucá prsty staršie batoľa, poraďte sa s detským psychológom.

Odnaučte dieťa od cmúľania prstov

Čím skôr začnete, tým lepšie. Najčastejšou metódou, ktorú rodičia pri odnaučování používajú je znenávidenie prstíkov pomocou soli alebo korenia. Povedzme si ale úprimne, že to nie je metóda práve ideálna. V lekárni predávajú špeciálny horký lak, ktorý sa používa pri obhrýzaní nechtov. Je oveľa menej škodlivý, ako soľ a korenie. Účel ale splní úplne rovnako. Medzi menej "drastické" metódy patrí zalepenie alebo obviazanie prstíkov tak, aby sa pre dieťa stali nepríjemnými na dotyk. Prípadne môžete na pyžamko prišiť jemné bavlnené rukavičky.

V tomto prípade s krikom, zákazmi alebo zastrašovaním rozhodne nepochodíte. Dieťa tomu aj tak nerozumie a len ho zbytočne vystresujete. Vždy, keď si všimnete, že má vaše zlatíčko prsty v puse, snažte sa mu v kľude povedať, aby to nerobilo. A neustále mu to opakujte zakaždým, keď si prstíky do pusy strčí. Samozrejme nejaké siahodlhé vysvetľovanie nemá zmysel.

Zároveň si dobre všímajte situácie, v ktorých má potrebu prsty cmúľať. Budete tak schopné vystihnúť tú správnu chvíľu a dať dieťaťu okamžite do ruky nejakú náhradu. Niečo, čo ho zaujme. Hračku, dobrotu alebo rožok. Odvedenie pozornosti je totiž tou najlepšou cestou k úspechu.

9 tipov ako na to:

1. Bábätko sa pokúste preučiť na cumlík a až vyrastie, vo vhodnom okamihu mu ho vezmite. 2. Na noc skúste na ruku dieťatka navliecť ponožku alebo rukavičku. 3. Prelepte dieťatku palček nejakou peknou náplasťou a povedzte mu, že je palček chorý. 4. Vymyslite rozprávku O smutnom Palčekovi, ktorému sa cmúľanie nepáči a chce ísť preč. 5. Použite špeciálny horký lak na nechty. 6. Vidíte, že má palček zase v puse? Poproste ho, aby vám niečo priniesol alebo podal. Bude ho musieť vybrať. 7. Dievčatká určite ocenia, keď im za odmenu, že si prst necmúľajú, ozdobíte nechtíky napríklad kvietkom alebo lakom. 8. Keď vidíte, že je dieťa smutné alebo nervózne, dajte mu dostatok lásky a nehy. 9. Ak nič nepomáha, skúste požiadať detskú zubárku, aby prehovorila dieťaťu do dušičky.