Otec ako základ zdravej rodiny: Rola otca sa mení, potrebný je stále!

Otec ako základ zdravej rodiny: Rola otca sa mení, potrebný je stále!>

V tretiu júnovú nedeľu si pripomenieme Deň otcov. Rola otca je rovnako dôležitá ako rola matky, hoci sa to spočiatku tak nezdá. Otcovia nie sú tí, ktorí otehotnejú, nie sú tí, ktorí sa 9 mesiacov trápia s bruškom. Nie sú tí, ktorí rodia v bolestiach na pôrodnej sále. No v živote detí, alebo v tom partnerskom, zohrajú podstatnú úlohu. Ako sa otec na dieťa pripravuje, ako sa jeho rola menila? Poďme sa nato spolu pozrieť.

Aj muž je len človek (príbeh) 

Všetko začína úvodným "nabúchaním", za ktoré, samozrejme, môže muž. Od tohto okamihu už môže v podstate za všetko a je strojcom všetkého toho zla, ktoré vyeskaluje pri pôrode. Tehotenstvo nie je žiadna prechádzka ružovým sadom.

Už od prvého trimestra je žena hrubá a náchylná k tomu stať sa hysterkou, čo sa väčšinou aj stane. Muž musí s gráciou sebe vlastnou balansovať na hrane kdesi medzi starostlivým opatrovateľom a niekým, kto sa drží späť, pretože ona to totiž zvládne sama, čo si o nej vôbec myslí, ona nie je neschopná a vôbec, nechaj ma tak a choď radšej vyniesť smeti.

Lavírovať medzi týmito dvoma odlišnými prístupmi je veľmi náročné, stresujúce a je viac než isté, že sa to jedného dňa nepodarí. Ani ja som nebol výnimkou. Už od prvého týždňa prvého trimestra som vedel, že to bude zlé. A ono to aj bolo zlé. Ono to bolo viac než zlé. Nataša stále zvracala, opúchala, plakala... Čo sa týka sexu, tak k tomu som veľmi dlho nebol pripustený. Bolo mi povedané, že nemá náladu. Tá sa dostavila asi na tri dni, niekedy koncom druhého trimestra, keď bola Nataša nejopuchnutejšia, mala všade vyrážky a svieži dych po neustálom zvracaní. Nebolo to príliš sexi, ale doba bola zlá, takže sa nedalo nič robiť a išlo sa na to. Robil som to pre rodinu. Nálada na sex po troch náročných dňoch opäť vyprchala a znova sa dostavila tesne pred pôrodom, keď samotný akt bol skôr artistickým číslom, než čímsi iným.

Počas tehotenstva s Natašou mlátili hormóny a bolo viac ako múdre na toto dbať a držať si tak nejako odstup. Akékoľvek zaváhanie mohlo mať nedozretné následky. Jedno také zaváhanie, samozrejme, prišlo, keď som sa v ôsmom mesiaci tehotenstva zmienil o tom, že Nataša pribrala. Myslel som to samozrejme s maximálnou láskou, rešpektom a úctou. Volil som navyše veľmi galatntné slová. Ale veta: "si ako bečka" ma stála štrnásť dní miesto v posteli. Spal som vo vani.

Takže nielen, že bolo potrebné dávať si pozor na ústa. Musel som sa strážiť aj v tom, aby som na ňu príliš nezazeral, aby si nemyslela, že sa na ňu pozerám, pretože je tučná, ale zase aby som na ňu zároveň nepozeral málo, aby si nemyslela , že sa mi hnusí. Bolo tiež potrebné dať si pozor na to, AKO sa na ňu pozerám. No proste by som urobil najlepšie, keby som sa na deväť mesiacov zbalil a opustil republiku.

To by ale tiež bolo zle, lebo potom by som bol za prevíta, čo zdrhol. V podstate by akýkoľvek čin, hoci akokoľvek láskyplne by bol mienený, by bol zlý. Ja som bol zlý.

Bolo to veľmi náročné, ale postupne som si začal zvykať. Človek tak nejako otupí a začne plniť príkazy. Neodvráva a pritakáva s presne dávkovanou dĺžkou i štýlom. Keď už som si zvykol a všetko začalo klapať, prišiel pôrod, narodil sa nám syn a náhle bolo zase všetko inak.

Ako byť žene oporou aka pomáham, ako viem

Väčšinou sa riešia pocity a pochybnosti nastávajúcich mamičiek, ale čo oteckovia? Aj ich život sa predsa s príchodom nového člena rodiny obráti hore nohami. Aby ste svoju, doposiaľ neznámu, úlohu otca zvládli na jednotku, pripravili sme si pre vás niekoľko rád.

1. rada: Ranné nevoľnosti

Majte pochopenie pre jej ranné nevoľnosti. Verte, že to nie je nič príjemné. Keď budete mať možnosť, pripravte partnerke raňajky do postele. Veľakrát sa žena potrebuje najesť ešte predtým, ako vstane z postele, aby sa jej neurobilo zle. Uvidíte, ako zažiarite a príjemne ju prekvapíte.

2. rada: Budujte spoločne

Čím viac rastie bruško budúcej mamičke, tým väčšie má nutkanie prerábať byt, maľovať, presúvať nábytok... Hovorí sa tomu "syndróm hniezdenia". A verte nám alebo nie, môžu za to hormóny. Nebude to jednoduché, ale skúste sa stať súčasťou hniezdenia. Navrhujte možnosti, ako upraviť detskú izbu, akú farbu vybrať a kam umiestniť postieľku. Partnerka uvidí, že vo vás má oporu v každej situácii. A to je v období tehotenstva veľmi dôležité.

3.rada: Sprevádzajte ju na vyšetrenie

Nebude to síce možné stále, napriek tomu sa snažte sprevádzať partnerku na všetky dôležité vyšetrenia. Choďte sa pozrieť na ultrazvuk a na skríning. Pre ženu je veľmi dôležité vedieť, že na to nie je sama, že ste s ňou, nech už bude výsledok akýkoľvek. Navyše, nič na svete sa nevyrovná pocitu, keď prvýkrát uvidíte svoje dieťa ešte u partnerky v brušku, ako na ultrazvuku naťahuje rúčkami.

4. rada: Po pôrode zostaňte doma

Ak vám to zamestnávateľ umožní, vezmite si dovolenku a zostaňte s partnerkou po pôrode nejaký čas doma. Samozrejme, svoju pomoc ochotne ponúknu babičky, tety, sestry alebo kamarátky, ale vaša pomoc bude tou najcennejšiou. Stanete sa neoddeliteľnou súčasťou novej rodiny, ktorá sa vám bude vyvíjať pred očami a získate úplne iný pohľad na materskú dovolenku a príchod nového člena rodiny.

5. rada: Vaše dieťa nie je z cukru

Nebojte sa ho vziať do náručia, prebaliť alebo vykúpať. Je úplne jedno, či to vaša partnerka robí inak, a možno aj lepšie. Nájdite si svoj systém a postup. Komu vadí, že ste bábätko obliekli popoludní do pyžamka alebo že dupačky a čiapočka nepatria k sebe? Nevyhovárajte sa! Deti spoznajú, že sa o ne staráte s láskou, takže vám radi nejaký ten prešľap odpustia.

Úloha otca vtedy a dnes

Úloha otca sa, tak ako všetko okolo v dnešnej dobe, mení. Jeho význam v domácnosti sa stupňuje. Otec už dnes nie je iba pojem autority, ale seberovný člen mladej rodiny, podieľajúci sa na chode domácnosti a výchove deti. Čo teda vlastne znamená byť moderným otcom?

65% otcov tvrdí, že majú odlišný štýl výchovy, ako zastávali ich vlastní otcovia

Všetci poznáme klasickú scénu z filmov z 50-tych rokov. Otec príde domov z práce, usadí sa pred televízorom s novinami a cigarou v ruke, a čaká na večeru. Jeho povinnosti v domácnosti sú obmedzené na prevažne outdoorové aktivity. Vynáša odpadky. Umýva auto. Dnes sme však už ďaleko od tohto staromódneho obrazu.isifa-78634873

65% otcov súhlasí s tvrdením, že domáce práce si s partnerkou spravodlivo delia

Spoločenská rola pohlaví sa naďalej mení, tak, ako sa mení aj rola jednotlivých rodičov pri výchove. Otcovia hrajú v domácnosti väčšiu úlohu než doposiaľ. Chodia do obchodu na nákup, zostávajú doma s deťmi, kým mama pracuje. Nový otcovský štýl tak pretvára doterajší obraz rodiny.

71% otcov pociťuje, že odkedy majú dieťa, ich spolužitie s partnerkou to posilnilo

Krátko po pôrode môžete pocítiť, čo znamená povestné puto medzi matkou a dieťaťom. Môžete sa cítiť odsunutý na vedľajšiu koľaj. Môžete si pripadať ako tretie koleso na voze. Všetko je to však iba dočasné. Väčšinu partnerstiev totiž príchod nového člena rodiny stmelí. Čo nevidieť vytvoríte silný tím so spoločnými cieľmi. Vašej polovičke sa bude po celom dni cnieť po dospeláckej spoločnosti a reálnej konverzácii. A hlavne jej budete chýbať vy, otec jej dieťaťa. Je preto dobré byť v takých chvíľach vedľa nej.

Tajný tip - Umývanie riadu a pranie - vydláždená cesta do postele?

Znamená rodičovstvo koniec sexuálneho života? Nie tak celkom. Isto vás ale predtým nenapadlo, že sex by mohol byť nejakým spôsobom spojený s domácimi prácami. Ak však máte doma tehotnú partnerku alebo novopečené dieťa na scéne, byť aktívnym v starostlivosti o domácnosť sa stáva afrodiziakom a zbraňou vo vaších rukách. Je len na vás, či túto zbraň využijete správne. Preto nie je pravda, že sex sa s rodičovstvom vytráca. Iba je zasadený do úplne iného, rodinného kontextu a prostredia. Preto tiež treba zvoliť nový štýl rokovania. Povedali sme rokovania? Mali sme na mysli zvádzania. Takého, ktoré zahŕňa aj ponožky. Vypraté a spárované ponožky.

Dieťa otca potrebuje rovnako

Dobrá správa pre všetkých zanietených otcov - nováčikov: Vaše dieťatko vás nevyhnutne potrebuje. Tvrdia to nielen všetky mamičky, ale dokonca aj štúdie. Detičky z úplnych rodín, ktorým sa venujú oteckovia rovnako intenzívne ako mamičky, sú šťastnejšie a lepšie sa im darí v škôlke a neskôr v škole. Takže snaha, ktorú vložíte do vytvárania vzájomného vzťahu, môže priniesť pre vaše dieťatko veľa pozitívneho.

isifa_84591922

Svojou vlastnou cestou

Je prirodzené, že muži aj ženy preferujú iný typ kontaktu so svojím dieťatkom. Mamičky sa sústreďujú viac na komunikáciu a pokojnú interakciu, kým oteckovia sú skôr fyzicky hraví. Ak ste aj vy „šašovsky“ typ otecka, zvyšujete si tým šancu, že budete prvý, kto uvidí úprimný, hlasný smiech vášho drobčeka. Oteckovia majú ohromne odlišný prístup ku svojim detičkám a tento rozdiel bábätka zbožňujú.

Ako to robiť (ne)správne?

Priblížime vám klasický scenár v mnohých domácnostiach:

Otecko sa rozhodne vymeniť plienku svojmu bábätku. To začne v priebehu procesu plakať. V tom do toho vstúpi mamička so slovami: "Nechaj to na mňa. Ja to dokončím." Muž sa takto bude cítiť neschopný a nepotrebný. Nabudúce si rozmyslí, či sa do podobného dobrodružstva vôbec pustí.

Takže ako na to ísť, respektíve neísť?

Dohodnite si s partnerkou jasné pravidlá. Vysvetlite jej, že sa na vás môže spoľahnúť. A vy, nežnejšie pohlavia - dôverujte trochu viac svojim polovičkám. Rodičovstvo si predsa vyžaduje správanie nie vrodené, ale získané. Také, ktorému sa učíme. Mamičky aj oteckovia sa preto do svojej novej role musia dostávať obaja rovnako. Veľa otcov vidí, že množstvo zodpovednosti leží na ich partnerke, no na druhej strane sa cítia neschopní jej pomôcť. Cítia sa vynechaní z hry. Opak sa dá docieliť jednoducho: zainteresovaní buďte obaja.

isifa_79085118

Pravidelnosť sa vypláca

Rada pre oteckov: Aj keď ste vy, oteckovia, počas dňa mimo domu, všetko sa dá dohnať večer a vo voľných chvíľach. Stanovte si harmonogram. Ak už svoje dieťatko chcete kúpať a kŕmiť, robte to pravidelne. Takto si najlepšie vytvoríte vzájomný vzťah a dieťatko veľmi skoro začne rozpoznávať svojich najvernejších opatrovníkov. Rutina je to, čo v tomto období potrebujete všetci traja.

Rada pre mamičky: Nemusíte nonstop sliediť okolo svojho drahého. Síce často platí "mama to vie najlepšie", oteckovia rovnako dobre vedia, čo robia. A ak si, takisto ako váš partner, želáte, aby si aj on vytvoril blízky vzťah s vašim bábätkom, dajte mu na to priestor. Dovoľte mu tiež, nech to robí po svojom a na vlastnú päsť. Na šťastí, bezpečí a zdraví vášho potomka mu predsa záleží rovnako, ako vám. Možno budete napokon prekvapená, ako skvelo zvládne všetko aj bez SuperMamy.

"Naozajstným tajomstvom mužského bondingu, prepojenia s dieťatkom, je uvedomiť si, že vy sa nemáte snažiť byť jeho ďalšou matkou. Jednu už predsa má. Čo však ale váš drobec potrebuje je, aby ste boli sami sebou." Peter