Obmedzujete sa v potrave kvôli dojčeniu? Nemusíte!

Obmedzujete sa v potrave kvôli dojčeniu? Nemusíte!>
Keď som začala dojčiť, myslela som si, že musím ihneď vylúčiť fazuľu, šošovicu, kapustu, citrusy a ďalšie potraviny. Až po čase a niekoľkých radách som zistila, že tieto obmedzenia vôbec neplatia. To, že dieťatko plače, ešte neznamená, že ho bolí bruško. Aj keď je to niekedy ťažko rozpoznať. Dnes vám poviem, čím sa riadim ja a čo nám funguje.

Vyváženosť

Prvé pravidlo správnej výživy dojčiacej matky je vyváženosť v rôznych druhoch jedla. Občas som s tým mala problém. Jedla som viac pečiva a menej zeleniny či ovocia. Tiež občas zhreším sladkosťami. Priznám sa, že bez toho ale neviem fungovať. Potom ale manžel objavil Nutrimamu - cereálne tyčinky, ktoré si dávam ku káve a moja túžba po sladkom je uspokojená. Navyše obsahujú omega 3 mastné kyseliny a veľa vitamínov pre vás i dieťatko.

Doplnky výživy

Medzi ne patria rôzne tabletky a nápoje. Som fanúšikom týchto doplnkov, pretože viem, že moja strava nie je 100 % vyvážená a dokonalá, aby som sa mohla spoľahnúť na to, že obsahuje pre bábätko všetko potrebné. S doplnkami stravy viem, že robím niečo pre seba i pre dieťatko. Obľúbený je u mňa rybí olej alebo tabletky s obsahom kyseliny listovej, železa a vitamínu B alebo D. Určite ale viete, že to s doplnkami stravy nesmiete preháňať a brať všetko, čo je na trhu dostupné.

Zlatá stredná cesta

Všetkého veľa škodí. Dojčiace mamičky by mali pri každom druhu potraviny dodržiavať zlatú strednú cestu a jesť od všetkého trochu. Vyhýbať by sa rozhodne mali kofeínu a alkoholu. Ja sa priznám, že si kávu občas dám, ale vždy s veľkou časťou mlieka, takže sa snažím týmto spôsobom túto neresť vyvážiť.

Dojčenie pri diéte

Dojčiť môžete, aj keď ste chorá a musíte zmeniť stravu. Sama som kojila aj keď som držala diétu kvôli salmonelóze. Takže to určite nevzdávajte. Aby ste dojčenie naštartovali, odporúčam veľa zeleninových a slepačích polievok, čaju pre dojčiace mamičky a hlavne dodržiavanie pitného režimu. Prajem dobrú chuť a veľa mliečka!