Obéznych detí je stále viac!

Obéznych detí je stále viac!>

Môžeme to zmeniť?

V súčasnej dobe rastie astronomickou rýchlosťou počet obéznych detí a výskyt cukrovky už v pomerne mladom veku. Čím to je? Mnohí rodičia nedávajú príliš pozor na to, čo deťom dávajú jesť. Napadlo vás niekedy sledovať napr. glykemický index? Možno by ste sa čudovali!

Sušené ovocie alebo čokoláda?

Čo by ste povedali, že je zdravšie? Hoci sušené ovocie obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, balastných látok - a cukru (pochopiteľne) - môže rovnako ako med napomáhať zubnému kazu, pretože sa tiež lepí na zuby. Čokoláda obsahuje veľké porcie vitamínov kyseliny listovej, ktoré sú dôležité pre krvotvorbu a metabolizmus, ako aj množstvo biotínu, ktorý detský organizmus potrebuje na to, aby rástol. Čokoláda navyše obsahuje toľko jódu ako ovsené vločky, takmer toľko zinku ako celozrnný pšeničný chlieb, osemkrát viac medi ako teľacie mäso a takmer desaťkrát viac železa ako pomaranče. Jasne teda vidíme - čokoláda je oveľa zdravšia. Zaujímavé, čo?

Detí s nadváhou pribúda

Nebýva zvykom, že by sme pred tým, než dieťaťu dáme niečo na jedenie, skúmali napr. hodnotu GI, tzv. glykemického indexu. Glykemický index, zjednodušene povedané, udáva, ako veľmi stúpne hladina krvného cukru po zjedení určitej potraviny. Čím vyššia GI je, tým bude hodnota krvného cukru vyššia, a tým viac sa potom vyplaví hormón inzulín, ktorý odvádza cukor z krvi k cieľovým bunkám (napr. k svalom), čím zníži tzv. glykémiu (hladinu krvného cukru). O tieto údaje sa spravidla zaujímajú diabetici alebo ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a udržať zdravý životný štýl. zdrave-maskrty-pre-deti

Kto za to môže?!

Najmä prarodičia majú tendenciu štíhlejšie deti "pod tlakom" vykrmovať. Skutočnosť, že je dieťa drobné (navyše ak má byť po kom), ešte neznamená, že jeho porcie jedla (nielen sladkostí) musia byť väčšie. Neskôr totiž môže dôjsť k tomu, že dieťa si na zbytočne veľké porcie a prejedanie zvykne a v období puberty, kedy už nie je potrebný taký vysoký príjem energie, nevie svoje porcie zmenšiť. Takéto deti môžu začať nadmerne priberať. Rešpektujte preto proporcie svojho dieťaťa a nenechajte sa uchlácholiť, že z faldíkov vyrastie alebo že "mu lezú rebrá", tak mu ešte naložíme. :) Vyvstáva tak otázka, či by nebolo vhodné dávať deťom takú stravu, ktorá má hodnoty GI najnižšie. Podľa názoru Ralpha Zieglera z pracovnej skupiny pre detskú diabetológii by sa u detí nemalo na GI príliš dbať, a to hlavne z toho dôvodu, že zvýšenie rizika diabetu síce s cukrom súvisia, ale prispieva k nemu hlavne nadváha. Možno namietnete, že predsa práve cukor, respektíve jeho nadmerná konzumácia, vedie k nadváhe. Áno, máte pravdu. Avšak "v hre" je aj množstvo ďalších faktorov. Pre deti je dôležité, aby ich strava bola pestrá, zdravá a zmiešaná s veľkým obsahom ovocia a zeleniny. Čipsy, hranolky a tučné mäso sú oveľa menej vhodné ako občasné zhrešenie hrsťou gumových medvedíkov, čokolády alebo iných sladkostí. Dbajte na to, aby sacharidy, a najmä  tie obilné, tvorili hlavnú časť stravy dieťaťa. Veď aj jablko obsahuje cukor a je zdravé! Poďme sa pozrieť na hodnoty GI niekoľkých potravín. Tak napríklad: • GI hroznového cukru: 100 • GI bieleho chleba: 70 • GI banánu: 54 • GI červených fazúľ: 40 • GI sušených fíg: 35 • GI nízkotučného jogurtu: 14 • GI jablká: 38 U obéznych detí nie je ich nadváha jediným problémom. Na nadváhu sa navaľujú ďalšie negatívne faktory, ako sú problémy s pokožkou, kĺbami, chrbticou alebo s dychom. Deti sú rýchlejšie unavené, dochádza k preťažovaniu ich srdiečka, mávajú oveľa častejšie vyšší krvný tlak aj cholesterol. Nehľadiac na psychické ťažkosti, ktoré skôr či neskôr dostihnú každého. Žiadne dieťa určite nechce byť terčom posmechu, byť vylúčené z kolektívu a zaradené do škatuľky "nebrať". Psychické problémy môžu viesť k izolácii dieťaťa pred okolitým svetom a (pochopiteľne) k ďalšiemu prejedaniu, ktoré chtiac-nechtiac vedie zase len k priberaniu.