O tom, prečo krupicová kaša nie je najlepšia večera...

O tom, prečo krupicová kaša nie je najlepšia večera...>
Akú veľkú váhu prikladáte poslednému jedlu dňa? Snažíte sa “podojedať” to, čo drobec nezjedol počas dňa alebo varíte vždy niečo nové? Spolu s výživovou poradkyňou Evkou Blaho sme sa bližšie pozreli na to, prečo krupicová kaša nie je to pravé orechové a prečo si dať na obsah večere pozor. S príkrmami a všeobecne so zavádzaním jednotlivých jedál začíname postupne. Rovnako je to pri poslednom jedle dňa. Podľa výživovej poradkyne sa večera zaraďuje ako druhé, poprípade tretie jedlo dňa. Veľmi dobrým vodítkom k tomu, aby ste už dieťaťu dávali aj večeru je to, či je k večeru hladné. Ak to na ňom badáte, je na čase prísť s niečím kreatívnym aj večer. Na konci článku máme pre vás dva skvelé zeleninové recepty :) „Večera tvorí asi 20% denného kalorického príjmu, na porovnanie obed a raňajky tvoria 30%, desiata a olovrant 10%. Čiže porcia by mala byť o trochu menšia ako obed ale zas väčšia ako olovrant,“hovorí Evka Blaho.

Čo by ale mala obsahovať?

„Na večeru je dobré zaradiť potraviny s vysokým obsahom tryptofánu, ktorý sa v tele premieňa na serotonín a to je vlastne hormón dobrej nálady. Dieťa bude teda zaspávať spokojné. Večera by mala obsahovať aj kvalitné bielkoviny a zložité sacharidy, aby sa dieťa nebudilo v noci na hlad. Samozrejme, že iba večera nie je základ dobrého spánku. Kvalitu spánku ovplyvňujú aj zážitky z celého dňa, fyzická únava, spánkový režim, príjem bielkovín počas celého dňa,“dopĺňa Evka.

Na večeru nepripravujte:

  • Jedlo s veľkým objemom rýchlych sacharidov – deti zbytočne nabudia
  • Takže stopku by mali dostať sladené kaše, ovocie, sladkosti

Naopak, veľmi dobrou večerou sú:

  • Pokrmy, ktoré vznikli kombináciou zeleniny a obilnín
  • Takže kombinujte pšeno, jačmenné krúpy, ovsené vločky, ryžu
  • V závislosti od veku potom postupne pridávajte rybu, oriešky, prípadne mliečne výrobky
Tiež vám práve napadla tradičná slovenská večera – krupicová kaša? „Tradičná krupicová kaša s maslom a grankom je najlepšie jedlo na vykŕmenie dieťaťa, hlavne ak sa podáva večer pred spaním. Je to kvôli kombinácii tuku so sacharidmi, krupicou. Pokojne môžete pripraviť aj kašu na večeru ale skôr v kombinácii so zeleninou a nie nasladko, či už so sladidlom alebo ovocím,“ hovorí Evka. Čo a kedy? Ak si neviete dať rady s tým, aké večere pripravovať, odpoveď je pomerne jednoduchá. „Ja som zástanca pestrého jedálneho lístka vo všeobecnosti. Neznamená to, že treba zaraďovať rôzne exotické potraviny, stačí používať naše lokálne. Je však dobré obmieňať typy večere, niekedy chlebík, cestoviny, ryža, vajíčko, … pomáha to budovať lepší vzťah k jedlu a hlavne k ochutnávaniu nových jedál,“ radí Evka Blaho. Kedy mäso a kedy iné druhy večere? „Mäso je vhodné zaradiť v rámci prvých príkrmov kvôli tomu, že materské mlieko neobsahuje železo a zinok. Zásoby železa v pečeni bábätka sa už tiež míňajú. Preto treba zvoliť vhodné zdroje železa zo živočíšnych zdrojov. Ostatné varianty večere - chlebík, cestoviny nie sú ani tak ohraničené vekom ako skôr schopnosťami dieťaťa či už vie papať kúsky alebo ešte len mixovanú či popučenú stravu,“ uzatvára Evka Blaho.

Ten môj malý odmieta večerať...

Aj to sa môže stať, niekedy dieťa hlad nepociťuje. Na jednej strane to môže byť spôsobené neskorým a veľkým olovrantom, veľkým množstvom vypitého mlieka alebo sladených nápojov, ale aj zníženým apetítom kvôli pomalému rastu, prerezávajúcimi sa zúbkami či tým, že dieťa je jednoducho unavené. „Vtedy treba zhodnotiť čo všetko zjedlo počas dňa a hlavne aký malo olovrant alebo to môže byť iná z možností. Niektorým deťom, hlavne starším môže vyhovovať väčší, sýtejší olovrant a ľahká večera. Aj to je v poriadku. Úplne hladné by nemalo ísť spať, ale s menšou porciou jedla to zvládne. Dôležitý je celkový príjem jedla a množstvo počas dňa,“ vysvetľuje výživová poradkyňa.

Dva zeleninové recepty na záver :)

Zeleninová kaša

Recept vhodný od 6 mesiacov V prvých príkrmoch to môže byť ako samostatné jedlo, neskôr to môžete použiť ako nátierku na chlieb alebo omáčku na cestoviny. Suroviny:
  • 1 menší pór
  • 1 červená paprika
  • 1/2 sladkého zemiaku
  • pšeno alebo ovsené vločky
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme trochu vody a podusíme pór s paprikou, pridáme batat a privedieme do varu. Znížime teplotu a dusíme asi 10-15 minút alebo do mäkka. Rozmixujeme a zmiešame s uvareným pšenom. Ak chcete použiť vločky tak ich pridajte do hrnca keď sa zelenina varí a potom spolu rozmixujte. Tento základ môžete použiť na niekoľko variácií - môžete tam pridať červenú šošovicu, žĺtok alebo kúsok ryby.

Zeleninová nátierka

Recept vhodný od 1 roka Aj tento recept si môžete ľahko upraviť a spraviť z nej napr. omáčku na cestoviny Suroviny:
  • 1 detská lučina
  • 1 menšia mrkva
  • 50g mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • Pokojne môžete nahradiť kukuricou alebo použiť uvarenú cviklu. Nátierka bude pekná ružová :)
Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Dáme na panvicu a podusíme 5-10 minút. Pridáme hrášok a premiešame. Dáme do misky, pridáme Lučinu a dobre rozmiešame.