Novorodenecký plač: Ako s ním skoncovať?

Novorodenecký plač: Ako s ním skoncovať?>

Tieto malé, niekoľko kilogramové stvorenia, dokážu narobiť riadny hurhaj. A rodičov-nováčikov to niekedy dokáže poriadne zneistiť. Nevedia, čo drobčekovi vadí, ani aké metódy použiť na jeho prípadné upokojenie. Prinášame vám preto rady, ako utíšiť plačúce dieťatko.

isifa-147304313

Zostať „cool“

Prvé a najdôležitejšie, čo môžete urobiť, ak vaše novorodeniatko plače, je zostať pokojná. Ak začnete stresovať a budete frustrovaná, vaše dieťatko všetky negatívne emócie pochytí a vzniknutú situáciu to iba zhorší. Ale čo ak ste proste nervózna, že sa vám dieťatko nedarí utíšiť? Nechajte ho na niekoľko minút samé v postielke, odíďte do vedľajšej izby a... jednoducho to predýchajte. Otvorte si okno a načerpajte energiu z čerstvého vzduchu. Do izbičky sa vrátite ako vymenená.

Správna teplota

thermoval-rapid-kids-1Už ste skontrolovali a vymenili plienku. Papali ste nedávno. A aj vyspinkaní by ste mali byť do ružova. Stále ale niečo nesedí. Skontrolujte, či nemá vaše dieťatko zvýšenú teplotu. Čo keď sa necíti dobre a plačom to iba dáva najavo? Na zadnej strane krku môžete vyskúšať, či nie je teplota vášho drobčeka príliš vysoká alebo nízka. Ak si nie ste istá, overte si to radšej teplomerom. A ak to nie je ani to, tak vedzte, že tie najmenšie bábätka plačú niekedy jednoducho „iba tak“.

Nadmerná plynnatosť

Ak dieťatko začne plakať po nakŕmení, celkom isto sa u neho v brušku mohla vytvoriť plynová bublina. Ako ho nepríjemných plynov zbaviť? Skúste ho jemne potľapkať či trieť dlaňou po chrbátiku. Ak to nepomáha, chyťte ho za päty a niekoľko krát jeho nožky opatrne ohýbajte smerom ku brušku. Ak ho prdíky predsa len neprestanú trápiť, vyskúšajte špeciálne čajíky pre novorodencov na problémy s bruškom.

Poloha je dôležitá

Nosenie dieťatka na rukách mu pomáha cítiť sa v bezpečí a pohodlí. Najmä počas prvých týždňov si na vašej hrudi pripomenie staré dobré časy, keď bol ešte v brušku. Jemné pohyby mu pripomenú, ako sa bezstarostne pohupoval vo vašej maternici. Preto sa s ním prechádzajte, prechádzajte a prechádzajte. Tlkot vášho srdca a vaša bezprostredná blízkosť ho skutočne môžu upokojiť. Ak vás už z večných prechádzok po dome bolia ruky, spriazneného pomocníka môžte nájsť v stále obľúbenejších vibračných lehátkach, ktoré vás dokážu efektívne zastúpiť. Aj keď nie nahradiť. :)

Poriadny závin

Vytvorte zo svojho rozkošníka poriadnu chutnú štrúdľu. Zaviňte ho do plienky alebo deky s rukami položenými pozdĺž tela. Malý nezbedníček sa bude cítiť bezpečne a príjemne. Zase bude mať pocit, že je naspäť vo vašom brušku. Možno sa upokojí až natoľko, že jednoducho zaspí. Niektoré detičky sú viac slobodomyseľné, preto sa cítia príjemnejšie s rukami voľne položenými mimo plienky. Je to pre nich perfektná príležitosť na cmúľanie vlastných prstíkov.

Upokojujúce prisatie

Keď sme už pri tom cmúľaní – detičky cmúľanie skutočne milujú. Nielen preto, aby sa nasýtili, ale aj upokojili. A to i bez toho, aby sa naplnilo ich bruško. Preto svojmu drobčekovi v mrzutej chvíli pomôžte nájsť jeho vlastné pršteky alebo aj celú päsť. Nebojte sa tiež ponúknuť mu svoj vlastný malíček. Hocičo, čo by mohol sať. Keďže už z názvu "cumlík" vyplýva, na čo je tento vynález najvhodnejší, nezatracujte ani ten. Samozrejme s mierou. Cumlík má predsa slúžiť ako jedna z alternatív na upokojenie, nie jediné využívané a do kolečka opakované riešenie.

Ticho nie vždy lieči

scd505Myslíte si, že dieťatko potrebuje ku pokojnému spánku úplne, hrobové ticho? Veď ani vo vašom brušku takúto vymoženosť nezažilo. Tlkot vášho srdca či žalúdočné trávenie sa nedá vypnúť. Preto nemusíte svojho drobčeka izolovať od všetkých zvukov, len aby zaspal. Nemusíte ani vypnúť pračku, umývačku riadu či rádio. Príjemné zvuky ho, naopak, môžu upokojiť. Bude sa cítiť bezpečnejšie, lebo vie, že nie je sám. Dokonca aj v praktických elektronických opatrovateľkách nájdete funkciu nastavenia jemných a deťmi obľúbených zvukov.