Novorodenecká žltačka

Novorodenecká žltačka>
Pozná to asi väčšina čerstvých mamičiek. Ak nie z vlastnej skúsenosti, tak určite zo skúsenosti kamarátok, príbuzných či iných mamičiek. Tešíte sa, až si bábätko odnesiete domov, ale zrazu si svoju hospitalizáciu musíte predĺžiť. Namiesto plánovaných 3 až 4 dní sa pobyt v nemocnici častokrát predĺži o pár dní alebo aj o celý týždeň. Neviete, o čom je reč? Predsa o novorodeneckej žltačke. Novorodenecká žltačka sa vyskytuje približne u 50% všetkých novorodencov. Charakteristickým je žlté zafarbenie pokožky, slizníc a očného bielka. Deti s novorodeneckou žltačkou sú často ospalé, preto je potrebné ich budiť na kŕmenie. Prejavuje sa okolo tretieho dňa po narodení. Ochorenie u väčšiny detí odoznie do jedného až dvoch týždňov. Môže ale trvať aj dlhšie (zvýšené hodnoty bilirubínu môžu byť prítomné aj niekoľko mesiacov). rsz_isifa_74951750 (1)

Príčina vzniku

Po narodení dochádza v tele bábätka k rôznym zmenám. Jednou zo zmien je aj rýchlejší rozpad nadbytočných červených krviniek (erytrocytov). To vedie k zvýšenej hladine bilirubínu v krvi. Pečeň novonarodených detí si ešte nevie celkom úplne poradiť s nadbytkom bilirubínu v krvi, čo sa prejaví žltým sfarbením pokožky a slizníc. K tomuto žltému sfarbeniu dochádza, ak hodnoty bilirubínu v krvi presiahnu 85 mmol/l.

Diagnostika

Okrem už spomínaných prejavov (žlté sfarbenie kože, slizníc a očných skléry, spavosť) sa na diagnostiku používa špeciálny malý prístroj, ktorý sa priloží na kožu dieťatka - slúži na poskytnutie orientačných hodnôt bilirubínu. Správna diagnostika pomáha lekárovi určiť, či je žltačka u novorodenca fyziologická alebo patologická.

Ako sa lieči?

K odbúravaniu bilirubínu dochádza dvoma spôsobmi - kožou a stolicou. Preto sa aj opatrenia na zmiernenie novorodeneckej žltačky zameriavajú na vystavovanie bábätka dennému svetlu (za oknom izby, nikdy nie priamemu slnečnému žiareniu!), dostatočný príjem tekutín (mlieka), pretože bilirubín sa vylučuje stolicou, teda platí, že čím viac dieťa je, tým viac vylučuje túto látku a žltačka rýchlejšie odoznie. Deti so žltačkou bývajú veľmi ospalé, preto ich musíte pravidelne budiť na kŕmenie. Pri silnejších formách novorodeneckej žltačky sa používa fototerapia tzv. liečba svetlom.