Nie je kašeľ ako kašeľ

Nie je kašeľ ako kašeľ>
Skôr ako začnete liečbu, je potrebné vedieť, aký druh kašľa vaše dieťa trápi. Od toho sa totiž odvíja aj to, aké prostriedky zvoliť. Nevhodné lieky by mu totiž mohli viac uškodiť ako pomôcť. Takže až sa vyberiete do lekárne, pripravte sa na to, že po vás budú chcieť vedieť, o aký kašeľ ide. Venujte preto veľkú pozornosť tomu, ako dieťa kašle. Či ide o dusivý, záchvatový, suchý kašeľ alebo či má tendenciu vykašliavať hlieny. Ak by ste mali snahu tlmiť vlhký kašeľ, mohlo by vaše dieťa čoskoro zápasiť s oveľa väčšími zdravotnými komplikáciami.

Suchý a dráždivý

V tomto prípade sa zvyčajne neobjavuje nádcha a kašeľ prichádza v záchvatoch. Dostavuje sa hlavne pri vírusových ochoreniach, ako je napríklad chrípka. Pre úľavu používajte lieky na tlmenie - takzvané antitusiká, a to najlepšie pred spaním, aby sa dieťa v pokoji vyspalo a nabralo silu na boj s chorobou. Tlmia totiž tzv. kašliaci reflex, takže kašeľ nebude dieťa toľko vyčerpávať. Ak by ale malo vlhký kašeľ a užívalo antitusiká, zostával by mu hlien na prieduškách, čo by viedlo k ďalším zdravotným problémom. Ak si nebudete istá, popíšte v lekárni presne, ako dieťa kašle, prípadne radšej navštívte detského lekára.

Vlhký, produktívny kašel

Akonáhle je kašeľ sprievodcom prechladnutia alebo virózy, ide väčšinou o vlhký, produktívny kašeľ. Dieťa ťaží na prsiach a vykašliava hlien. Hoci aj tento kašeľ malých pacientov veľmi vyčerpáva, nie je možné ho nijako tlmiť. Naopak, vykašliavanie treba podporiť. Lieky patria medzi tzv. expektoranciá, ktoré na hlien pôsobia tak, že ho rozbíjajú, uvádzajú do tekutého stavu a uľahčujú jeho vykašliavanie. Tieto lieky ale nepodávajte dieťaťu na noc. Poslednú dávku kvapiek mu dajte najneskôr do piatej popoludní. Ak chcete liečbu čo najviac urýchliť, podávajte dieťaťu dostatok tekutín, najlepšie ovocný čaj. Na nejakú dobu ale budete musieť obmedziť mliečne výrobky a tekutiny, ktoré odvádzajú z tela vodu. Na noc sa odporúča tiež vetrať a zvlhčovať vzduch v miestnosti. harmancekovy-caj Ak sa vám kašeľ nepáči alebo trvá dlhšie ako desať dní, navštívte lekára, nechajte dieťa vyšetriť a poraďte sa s ním o ďalšom priebehu liečby.