V tehotenstve nezabúdajte na vlákninu! 1. časť

V tehotenstve nezabúdajte na vlákninu! 1. časť>

Spolu s postupujúcim tehotenstvom sa zvyšuje riziko tvorby hemoroidov a kŕčových žíl. Za ich príčinou stojí zväčšujúce sa dieťatko vo vašej maternici, ktoré ku koncu tehotenstva svojou váhou tlačí na okolité tkanivá a cievy. Zápcha, ktorá je, bohužiaľ, veľmi častým problémom tehotných žien, tieto problémy ešte zhoršuje.

Pomoc je veľmi jednoduchá. Stavte na nenápadného bojovníka - vlákninu!

Niežeby snáď vláknina dokázala upokojiť rozbúrené hormóny, to nie. Ale odvádza výbornú prácu. Ako sme už načrtli v úvode - vláknina je významnou zložkou našej potravy. Sama o sebe je len veľmi ťažko stráviteľná, čo priaznivo ovplyvňuje naše trávenie.

Vlákninu delíme na:

Rozpustná vláknina.

Má schopnosť absorbovať vodu, napučiavať a v tráviacom trakte tzv. fermentuje (kvasí). To z nej robí zdroj energie. Je schopná regulovať trávenie tukov a sacharidov. Vďaka tomu, že na seba viaže vodu, nadobúda na objeme. To vedie k pocitu nasýtenia. V tehotenstve tak dokáže ľahko regulovať priberanie. Pôsobí ako prebiotikum (nestráviteľná zložka potravín, ktorá podporuje aktivitu črevnej mikroflóry a celkovo zlepšuje náš zdravotný stav).

Nerozpustná vláknina.

V tele nefermentuje (nekvasí), a teda nie je zdrojom energie. Zväčšuje objem obsahu čriev a skracuje dobu, počas ktorej v nich strava zostáva. Jej prítomnosť je dôležitá najmä v hrubom čreve, kde sa v dôsledku zväčšenia objemu stolice "rozriedi" odpadovými látkami, ktoré vznikli pri trávení. Ľahšie potom opúšťajú tráviaci trakt, nedochádza k zápche a znižuje sa riziko vzniku hemoroidov.

Kde nájdeme vlákninu?

Úplne prirodzene sa vláknina vyskytuje vo väčšine potravín rastlinného pôvodu.

Za významný zdroj sú označované najmä obilniny, klíčky, strukoviny, zelenina, ovocie a zemiaky, ako aj výrobky z nich - múka, krúpy, vločky, chlieb, pečivo, ovocné, zeleninové a strukovinové produkty.

Najväčšie množstvo vlákniny obsahujú vybrané druhy ovocia - hrozno, egreše, ríbezle a ďalšie bobuľovité druhy ovocia. S vlákninou, zvanou pektín, sa môžete stretnúť v rôznych druhoch zeleniny a ovocia.

Odporúčaný príjem vlákniny je 30 až 35 gramov denne. Reálne však skonzumujeme sotva polovicu! Odborníci často odporúčajú vynechať z jedálnička biele pečivo a nahradiť ho celozrnným. Obilné zrno totiž obsahuje vlákninu, predovšetkým v povrchových vrstvách (tmavá farba múky). Z tohto dôvodu múka menej vymletá alebo celozrnná obsahuje viac vlákniny než vysoko vymieľaná múka biela.

Vláknina v potravinách

Vo svojej potrave máme celkovo nedostatok vlákniny. Je to dané hlavne stravovacími návykmi a celkovou nevôľou k niektorým druhom potravín, ako sú napríklad strukoviny. Ich vysoká sýtivosť a významný obsah vlákniny a bielkovín z nich robí vynikajúci zdroj mnohých dôležitých a zdraviu prospešných látok. Nízka obľuba zrejme pramení z nadýmavých účinkov, spôsobených kvasením cukrov. Naše tráviace ústrojenstvo ich nedokáže rozložiť, vstrebať a ani využiť. Počas tehotenstva sa s tým príliš trápiť nemusíte, v čase dojčenia by ste však nadúvajúce potraviny mali obmedziť alebo úplne vyradiť, aby vášho drobčeka netrápili bolesti bruška.

Účinky vlákniny na náš organizmus

Niektoré fyziologické účinky vlákniny môžeme pozorovať na celom tele. Iné sú viditeľné len na tráviacom ústrojenstve. Strava s vyšším obsahom vlákniny je objemnejšia a vyžaduje dlhšie a výdatnejšie žuvanie, čo odborníci odporúčajú najmä ľuďom, trpiacim obezitou. Keď jeme pomaly, dôkladne žujeme a nehltáme, zjeme menšie množstvo jedla. Prijmeme tak menšiu energetickú hodnotu a pocit sýtosti sa dostaví skôr.

Vláknina a chudnutie

Prítomnosť vlákniny v strave má za následok zaplnenie žalúdka, čo tiež prispieva k častejšiemu pocitu nasýtenia. K vyprázdneniu žalúdka tak dochádza pomalšie. V tenkom čreve vláknina nepôsobí u každého rovnako. Závisí to od viacerých podmienok, napríklad od rozpustnosti a od schopnosti viazať vodu. Za významný sa považuje účinok vlákniny na sacharidy, najmä schopnosť spomaľovať vstrebávanie jednoduchých cukrov. Zaujímavé je, že vstrebávanie živín črevnou sliznicou je pomalšie, ak prijmeme napríklad jablko v celku, ako keď ho nastrúhame alebo zjeme ako pyré alebo v šťave. Všeobecne sa uvádza, že primerané množstvo vlákniny v strave má významnú úlohu v prevencii zápchy. Osvedčili sa napríklad pšeničné otruby, strukoviny a dostatok ovocia a zeleniny. Nadmerné množstvo vlákniny škodlivé nie je, avšak môže na seba viazať niektoré vitamíny a minerálne látky, najmä vápnik a železo. Zároveň môže znižovať účinnosť liekov, preto sa odporúča vlákninu a lieky konzumovať s dostatočným časovým odstupom.