Nepodceňujte dôležitosť správneho cumlíka

Nepodceňujte dôležitosť správneho cumlíka>
Fľaštičky väčšinou kúpite už aj s cumlíkmi, ale musíte počítať s tým, že budete potrebovať aj niekoľko náhradných kusov. Problém väčšinou nastáva už pri výbere materiálu a vhodnej veľkosti. Ak totiž zvolíte nevhodný cumlík, môžete mať pri kŕmení ťažkosti. Pri nákupe cumlíkov je dobré dávať pozor, pre aký druh stravy a pre aké staré dieťa sú určené, pretože sa líšia množstvom i veľkosťou otvorov - prietokov. Optimálne je, keď mlieko pri obrátení fľaštičky hore dnom kvapká pomaly, pretože ak je otvor príliš malý, dieťa sa rýchlo unaví a potrebnú dávku mlieka nevypije. Na druhej strane, ak je otvor príliš veľký, nestačí malý stravník prehĺtať a hrozí, že mlieko vdýchne alebo sa "zakucká". Rovnako ako klasické cumlíky na cmúľanie, aj cumlíky - náustky sa vyrábajú z dvoch materiálov - latexu a silikónu.

Cumlík-na-fľaše-AventDelenie podľa veku a prietoku

Ako už sme naznačili v úvode, dôležitá je veľkosť. Avšak nielen tá. Dôležitý je aj prietok. Pre novonarodené deti je najlepší cumlík s pomalším prietokom. Pre staršie, ktoré si už na kŕmenie z fľaše zvykli, môžete zaobstarať pokojne prietok rýchlejší. Jednotlivé typy cumlíkov na fľaše sú rovnako ako cumlíky na cmúľanie rozlišované podľa veku dieťaťa a podľa sily prietoku.

Materiál a využitie

Teraz už viete, že existujú rôzne sily prietoku. Pri väčších deťoch voľte silu prietoku aj s ohľadom na to, čo im do fľaštičky dávate. Ak pôjde o tekutiny ako je čaj alebo šťava, siahnite po slabom prietoku. Ak pôjde o mlieko, tak stredne silné prietoky. Silný prietok zvoľte pre kašu. nuk-cumlík-na-fľašuNáustky sa vyrábajú buď z gumového latexu alebo zo silikónu. Rovnako ako v prípade "dudlíkov", silikónové cumlíky na fľašu vydržia o niečo dlhšie. Oproti gume totiž silikón tak rýchlo nemäkne. Na druhej stranu nie sú však vhodné pre staršie deti, ktorým sa vyvíjajú zúbky - mohli by cumlík poškodiť.

Rôzne tvary

Na trhu sa tiež môžete stretnúť s cumlíkmi guľatými a plochými - tzv. anatomicky tvarovanými. Sú vhodnejšie, pretože sú navrhnuté tak, aby napomáhali správnemu vývoju čeľuste a poschodia. Zároveň napodobňujú správanie ďasien pri dojčení. Výber správnej veľkosti a prietoku cumlíka je preto nesmierne dôležité.