Nepodceňujme význam čítania!

Nepodceňujme význam čítania!>

Moderná doba odsunula knižky ďaleko za tablety, počítače a televíziu. Pritom má ale práve čítanie veľký vplyv na rozvoj reči, slovnej zásoby alebo fantázie. Preto by ste nemali význam čítania podceňovať a s knižkami deti zoznamovať už od útleho veku. Čítajte im, rozprávajte a potom spoločne o príbehu rozprávajte.

Knihy sú fantastickým vynálezom. Dávajú deťom možnosť snívať, predstavovať si a pracovať s fantáziou. Pomáhajú im významným spôsobom rozvíjať reč, zoznamujú ich prostredníctvom svojich príbehov s farbami, tvarmi, učia ich spoznávať názvy vecí a tiež povahy a životy ostatných ľudí. Aj napriek moderným technológiam by mali mať knihy vo vašej domácnosti svoje čestné miesto.

Kedy, ako často a čo deťom čítať?

Keď by sa vám podarilo nájsť si čas aspoň dvakrát denne prečítať dieťaťu nejaký príbeh alebo rozprávku, bolo by to skvelé. Najlepšia doba je pravdepodobne pred spaním - napoludnie a večer, kedy je treba dieťa upokojiť a pripraviť na spánok. Čítaním vytvoríte pohodovú atmosféru. Nemusí ísť o nejaké dlhé čítanie, stačí chvíľka. Najmenšie batoľatá aj tak pozornosť dlho neudržia. Nekupujte deťom drahé knižky. Naopak, vyberajte také, ktoré im môžete bez starostí požičať a nechať ich listovať a prezerať si obrázky. Pre tých najmenších sú vhodné leporelá z tvrdšieho papiera. Pre staršie, ktorým čítate pred spaním rozprávky, vyberajte skôr kratšie, aby sa nezačali po nejakej dobe nudiť.

Akonáhle dáte dieťaťa knižku do rúk, nezabudnite ho zoznámiť aj s tým, ako sa s ňou má zaobchádzať. Poučte ho, že listy z knihy netrháme, nemaľujeme do nej, neohýname stránky a netrháme ich. Tiež mu ukážte, ako "sa číta" - že sa začína na prvej stránke, potom sa otočí a že sa číta zľava doprava a zhora nadol. Počas čítania dieťatku ukazujte slová, ktoré čítate prstom a nezakrývajte obrázky. Ak je to možné, snažte sa obrázky spájať s textom.

Aby deti čítanie bavilo

Vžite sa do príbehu. Čítajte pútavo, nahlas a vyslovujte zreteľne, aby vás dieťatko dobre počulo a rozumelo vám. Nebojte sa vydávať aj rôzne zvuky, najmä, ak rozprávate o zvieratkách. Deti to potom bude viac baviť. Ak chcete, aby si dieťa z príbehu čo najviac pamätalo, začnite príbeh rozprávať a skúste dieťatko požiadať, aby za vás niektoré časti doplnilo. Alebo uľahčujte čítanie otázkami. Vyskúšate tak, či vás dieťa vníma a zároveň ho prinútite premýšľať. Napríklad: Z čoho bola čarovná chalúpka, ku ktorej Janko a Marienka došli? A dieťa odpovie: Z perníka!

Lásku ku knižkám môžete v dieťatku vypestovať aj tak, že si s ním okolo druhého a tretieho roku vyrobíte vlastnú knižku, napríklad za pomocou fotoalbumov alebo zošita. Na obálku nalepte fotografiu dieťatka a napíšte pod ňu jeho meno. Môžete ju potom spoločne dopĺňať rôznymi obrázkami alebo vystrihovačkami.