Nepodceňte výber prvej autosedačky: Na čo si dávať pozor?

Nepodceňte výber prvej autosedačky: Na čo si dávať pozor?>
Isté peripetie ste si určite zažili už pri výbere vhodného kočíka. Ktorý model, aká značka, ktorá farba...dvojkombináciu alebo rovnko aj vajíčko? Chceli by sme vám výber autosedačky uľahčiť a preto sme pre vás pripravili toto krátke video!

Výber závisí od vás a od vášho životného štýlu

Tak ako sme už spomínali vo videu Ako správne vybrať kočík, aj pri autosedačke platí, že by mala spĺňať kritériá, ktoré sú v súlade s vaším životným štýlom. Preto si dopredu zodpovedajte niekoľko základných otázok : ako často budeme autosedačku využívať? Ako často budeme meniť autá a s nimi aj autosedačku? Aké možnosti upevnenia uprednostňujeme? Má sedačka špeciálne testy? Možno sa vám tieto otázky zdajú triviálne, no výber sedačky je podstatný a niektoré otázky prinesú nasmerovanie, ktorým by ste sa pri výbere mali uberať. Autosedačky vyberáme z dvoch typov:
  • Vajíčko - patrí do kategórie 0 + a je vhodné pre deti do 1 roka. Má niekoľko výhod, o tom neskôr.
  • Kombinované sedačky patria do kategórie 0+ a 1, vhodné sú pre deti od jedného až štyroch rokov. Aj tento typ má niekoľko výhod
Vajíčko je výhodné najmä preto, že sa jeho konštrukcia dá pripevniť na základňu kočíka, takže viete pohodlne dieťa preniesť z auta na kočík bez toho, aby sa zobudilo. Pri kombinovaných autosedačkách zase viete ušetriť. Prílušenstvo k autosedačke sa vždy dá pohodlne dokúpiť.

Základné kritériá autosedačky

Farbu a značku zrejme budete vyberať podľa recenzií a vlastného vkusu, sú však kritériá, ktoré by vás mali nasmerovať. 2000010067-40009841067701V prvom rade je to bezpečie, ktoré autosedačka poskytuje dieťaťu. Ako prvá by vás mala zaujímať norma I-size. Zjednocuje používanie autosedačky v protismere jazdy auta a to najmä u detí do 15 mesiaca života. Platí od roku 2013 a podstatou tejto normy je, aby dieťa v prípade nárazu auta sedelo v protismere aj preto, aby malo väčšie bezpečie a náraz mu neublížil. K bezpečiu dieťaťa nepochybne patrí aj upevnenie autosedačky. Ak má autosedačka označenie ISOFIX, máte v hľadáčiku správnu autosedačku. ISOFIX je normovaný spôsob pripevnenia detskej autosedačky, či už na samostatnú základňu alebo upevníte sedačku na úchytky. Tento systém je stabilnejší a pevnejší. Dôležité ešte je, ako si výrobca poradil s vybavením autosedačky v prípade bočného nárazu. Ak vás zaujímajú testy jednotlivých sedačiek, tie by ste pri konkrétnom modeli mali nájsť. Dávajte si ale pozor, či sú testy aktuálne.

Videorecenzie autosedačiek rôznych značiek nájdete aj na našom YT kanále - Feedo.sk - Ľahší život mamičkám


Ako často cestujete?

Je veľmi dôležité si uvedomiť, ako často budete cestovať, ako dlho budú trvať cesty, ako často budete manipulovať so sedačkou. Od toho závisí napríklad to, aké upevnenie chcete pri autosedačke, či musí byť polstrovanie pohodlnejšie, aby bábo vydržalo dlhšie cesty, aká ťažká je autosedačka, aby manipuláciu s ňou zvládla mamička alebo babička. AV380-S08-5907603463797 Svojmu životnému štýlu prispôsobte vlastnosti sedačky. Dá sa naša sedačka upevniť na kočík alebo ju chceme používať iba v aute? Ako veľmi sa dajú nastaviť pásy - budeme autosedačku meniť, ak dieťa vyrastie? Potrebujeme často meniť poťahy, alebo budeme dieťa nosiť v autosedačke na krátke vzdialenosti? Všetky tieto otázky si položte pri výbere a máte šancu, že narazíte na autosedačku snov.

Rady na záver

Veríme, že výberu autosedačky budete venovať dostatok času, kým vyberiete tú najlepšiu. Zamerajte sa na benefity, ktoré jednotlivá značka ponúka, pozrite sa, ako sa jednotlivé modely vyvíjali, akým progresom prešli. Uľahčí vám to hľadanie. Ak uvažujete o kúpe z druhej ruky, z akéhokoľvek dôvodu, ubezpečte sa, že autosedačka nebola "účastníkom" žiadnej dopravnej nehody a tiež je dôležité sa úprimne spýtať, ako dlho autosedačku pôvodní majitelia nepoužívali. Materiál autosedačky nie je nesmrteľný a podlieha opotrebeniu. Máme pre vás aj inštruktážne video, ktoré vám pomôže lepšie si autosedačku vybrať. Príjemné pozeranie! https://youtu.be/2ZWbpI3roo8 V našom e-shope nájdete niekoľko značiek, ktoré ponúkajú na výber z niekoľkých modelov svojich autosedačiek. U nás nájdete autosedačky MAXI-COSI, modely značky RÖMER, autosedačky Safety alebo značku Avionaut. Stačí si len vybrať! V článku ste mali možnosť vidieť dva modely - AVIONAUT Evolvair (9-36kg) Autosedačka - Šedo-čiernaRÖMER BabySafe Plus 2016 (0-13kg) Autosedačka - Black Thunder