Neplodní neurotickí muži?

Neplodní neurotickí muži?>

Nedávna nórska štúdia vyšla na povrch s pravdou o znižujúcej sa mužskej plodnosti. V dnešnej uponáhľanej dobe ju môže do veľkej mieri ovplyvniť, okrem iného, aj neurotické správanie.

Deti až neskôr

isifa-152965871Nie je tajomstvom, že plodnosť v celej Európe v súčasnosti klesá. Ľudia vstupujú do serióznych vzťahoch v priemere neskôr. Vyčkávajú aj so zakladaním rodiny. Uprednostňujú štúdium, kariéru, cestovanie. Na deti teda začínajú myslieť až omnoho neskôr, než to bývalo v minulosti.

Testujeme sa viac

Dvaja ľudia majú v dnešnej dobe tendenciu "testovať sa" navzájom predtým, než vstúpia do spoločného rodinného zväzku, omnoho viac, než v minulosti. Preto sa tiež mnoho z nich rozhodne založiť rodinu omnoho neskôr. Nemusí to však byť jediný ovplyvňujúci faktor.

Pozor na stres!

O tom, že ľudia, ktorí sú v strese, depresií alebo sú jednoducho nešťastní, majú väčšiu pravdepodobnosť rozvoja srdcových a duševných chorôb, už zrejme viete. Vedeli ste však, že môžu takéto osobnostné črty ovplyvňovať aj plodnosť? Nórski vedci vo svojom výskume pozorovali osobnostné rysy a ich vplyv na plodnosť u 7000 mužov a žien. Zistili, že muži, ktorí trpia neuroticizmom (úzkosť, náladovosť, závisť, žiarlivosť), majú viac problémov s plodnosťou, ako emočne stabilní muži.

Čo za tým stojí?

Je čím ďalej tým ťažšie zosúladiť rodinu s prácou.

Vedci odkazujú najmä na súčasný trend mladých ľudí - prílišné zameriavanie sa na prácu a kariéru - čo úzko súvisí s nesúladom medzi prácou a rodičovstvom, s problémami odreagovať sa a zrelaxovať.

Štúdia ďalej zistila, že:

  • extroverti, obzvlášť muži, sú plodnejší
  • "otvorenosť" (chápaná ako "tendencia byť nápaditý, kreatívny a nekonvenčný") je spojená u mužov s nižšou plodnosťou
  • u žien má na plodnosť negatívny vplyv niečo úplne iné. Hádajte čo? Väčšia svedomitosť.