(Ne)obyčajná rodina z Trenčína: Radi cestujeme na vlastnú päsť. Aj s deťmi :-)

(Ne)obyčajná rodina z Trenčína: Radi cestujeme na vlastnú päsť. Aj s deťmi :-)>
Indonézia, Srí Lanka, Mexiko. Exotické dovolenkové destinácie, na ktoré by ste si možno netrúfli ani vtedy, keď ešte váš dom nebol plný detského smiechu. Rodinka Srnánková sa nezľakla ďalekých destinácií a dnes po svete cestujú aj so svojimi dvoma chlapcami. Ako vyberajú destinácie, na čo si potrpia a kam sa chystajú? Aj o tom bude dnešný rozhovor :) Rodinku Srnánkových nám predstavila ich mamina Marika. M: Sme bežná rodina z Trenčína, máme dvoch chlapcov vo veku 9 a 7 rokov. Milujeme cestovanie a niekoľkokrát do roka sa snažíme vycestovať na vlastnú päsť do exotických destinácií za čarovnými zážitkami. O svojom cestovaní píšeme na blogu www.cestujsdetmi.sk a rodiny inšpirujeme, učíme, ale i ukazujeme, že na exotickú dovolenku určite neminiete viac ako na bežnú dovolenku v Turecku, či Grécku. [caption id="attachment_22515" align="alignright" width="366"] Zdroj: cestujsdetmi.sk[/caption]

F: Odkedy takto cestujete a koľko toho máte momentálne za sebou?

M: S chlapcami cestujeme od bábätiek. Zo začiatku po Slovensku autom, vlakom, neskôr sme pridali kratšie lety po Európe. Mladší Matej prvýkrát letel v 3 mesiacoch do Grécka. Prvú exotiku sme zažili keď mal 20 mesiacov, na začiatku roka 2012, v Dominikánskej republike. Zamilovali sme sa do Ázie, kam naše kroky vedú najčastejšie a kde sme precestovali už viacero krajín. Marika priznáva, že do niektorých krajín sa opakovane vracajú, pretože pre nich cestovanie neznamená odškrtnúť si ju na mape a povedať si „tak tam sme už boli, ideme inam“. Práve naopak. M: Každú krajinu chceme čo najviac precestovať a zažiť. Máme za sebou napríklad Indonéziu, Filipíny, Kambodžu, Srí Lanku, Emiráty. Boli sme tiež na Zanzibare a v Laponsku a pred nedávnom sme sa vrátili z Mexika. Cestovanie s deťmi určite nie je prechádzka ružovou záhradou. Ako plánovanie prebieha u Srnánkových? M: Každú cestu plánujeme v iných intervaloch. Mexiko sme mali rozplánované za mesiac, nad Madagaskarom sedíme už tretí mesiac a to nemáme ešte ani zakúpené letenky. Veľmi nám dala zabrať Indonézia, nakoľko sme mali v pláne precestovať viacero nádherných miest, nevynechať ani Národný park Komodo a precestovať Lombok a ostrovy Gili. Náš zoznam, kam by sme sa radi vybrali nemá koniec. Najbližšie by sme radi precestovali už spomínaný Madagaskar, v pláne máme Mozambik, Maurícius, Fiji ale tiež Hawaii či Austráliu. Plánujeme sa tiež opäť vrátiť na Filipíny. Tých miest je naozaj veľa a my veľmi dopredu neplánujeme.

F: A čo samotné cestovanie s deťmi?

M: Cestovanie s deťmi náročné naozaj je a kto povie, že nie, tak klame. Náročné je to hlavne z toho dôvodu, že musíte neustále myslieť na pohodlie detí, prispôsobovať ich režim k cestovaniu, vyberať vhodné miesta alebo výlety a podobne. Čím sú deti staršie, tým je cestovanie voľnejšie a menej náročné pre plánovanie. Bez okolkov však priznáva, že rodinné cestovanie je oveľa zaujímavejšie a veselšie. Najmä pre to, že už samotný vek dieťaťa má svoje čaro, no je tu ešte jeden podstatný dôvod. M: Na deti v zahraničí miestni veľmi reagujú. Hlavne v Ázii vzbudzujú malé európske deti veľký záujem. My už si nevieme predstaviť, že by sme sa vybrali cestovať bez našich chlapcov. Nakoľko sme s nimi začali cestovať od útleho detstva, na cestovanie a dlhé cesty si zvykli okamžite a dlhé presuny (niekedy aj 40 hodinové ) im problém nerobia. Radíme rodičom, aby sa na cesty s deťmi vybrali čo najskôr. Cesty autom alebo dlhšie presuny vlakom zvládnu aj najmenšie detičky. Pri takýchto presunoch si deti zvyknú na cestovanie a rodiny takto zvládnu aj dlhé prelety bez prekážok. Samozrejme treba tiež pripomenúť, že nie každé dieťa bude brať cestovanie automaticky a bude chcieť cestovať. Každý rodič musí zvážiť, či je jeho dieťatko pripravené. https://youtu.be/-F44IfJiAIQ (Dovolenka to nie je iba exotika - čo také Laponsko? :) zdroj: youtube.com/cestujsdetmi)

F: Aký najnetypickejší dopravný prostriedok ste použili? Niekde som totiž videla fotku so slonom, hoci to nie je až taký typický “prostriedok”.

M: My máme radi akýkoľvek dopravný prostriedok. Máme tiež veľmi radi lode. Na krátke vzdialenosti sme si v Ázii zvykli na tuk-tuky. Doma sa snažíme uprednostňovať bicykle, i keď najčastejšie cestujeme práve autom. Najnetypickejší dopravný prostriedok sme využili na Filipínach. Bol to bicyklový tuk-tuk, na ktorom miestny pán šľapal z prístavu asi 3 kilometre a viezol celú našu rodinu aj s kuframi. Mal veru čo robiť.“

Chcete vyhrať kufrík Trunki, ktorý slúži zároveň ako odrážadlo? Na konci článku si o jeden zasúťažíme! :-)


Máme rebríček tých miest, ktoré chceme precestovať

M: Máme asi 10 krajín v rebríčku na najvyšších miestach. Teoreticky nám je jedno do ktorej krajiny zavítame skôr a riadime sa hlavne lacnými letenkami a termínmi, ktoré nám vyhovujú. Najčastejšie cestujeme do exotiky na prelome októbra-novembra a februára-marca, kedy s cestovaním spájame sviatky a prázdniny, nakoľko naše deti chodia na Slovensku do školy.“

F: A čo štandardy, ktoré musia byť? Ubytovanie, strava, teploty, doprava?

M: Samozrejme, nakoľko cestujeme s deťmi a máme radi komfort, hostely nepripadajú pri našom cestovaní do úvahy. Väčšinou si vyberáme maličké hotelíky alebo bungalovy priamo na pláži, často s bazénmi. Rodiny, ktoré nás sledujú vedia, že na každej našej ceste máme jeden hotel z TOP kategórie. Takto sme bývali na Lomboku dokonca v prezidentskom apartmáne s vlastným rooftopool za 60€ na noc pre celú rodinu. Práve v Ázii sa celá rodina dokáže ubytovať aj pod 30€ na noc s kráľovskými raňajkami.

F: Vyberáte destinácie vzhľadom na vaše cestovateľské sny, alebo by ste si dali “poradiť” aj od detí? Napríklad - Mami, oci, chceme ísť  tam a tam, ideme?

M: Čím sú naši chlapci starší, zapájame ich do plánovania našich ciest. Destinácie zatiaľ nevyberajú, je to hlavne z dôvodu, že čakáme na vhodné letenky a keď také náhodou nájdeme, musíme ich zabookovať veľmi rýchlo, nakoľko výhodné termíny často bleskovo zmiznú.  Avšak výlety, hotely a presuny konzultujú s nami a taktiež s nami pozerajú dokumenty

 Sme radi, že ich cestovanie baví

M: Neuveriteľne ich zaujíma cestovanie a veľmi radi sú súčasťou plánovania. Ak by sme však mali navštíviť krajiny, po ktorých naši chlapci túžia, tak Matej by najradšej navštívil Antarktídu a Michael, nakoľko chce byť pilotom a fascinuje ho vesmír, by rád išiel na Mesiac. JZatiaľ, teda našťastie, nechávajú výber destinácií na nás. https://youtu.be/rOKfBk0O_eQ (Trúfli by ste si na exotiku? zdroj: youtube.com/cestujsdetmi)

F: Na záver jedna praktická – aké poistenie vybaviť v prípade rodinného cestovania?

M: Cestovné poistenie je jednoznačne GRO. To si myslíme, teda veríme, že každá rodina berie ako samozrejmosť. Nebudeme robiť reklamu spoločnostiam, trh a aj ceny sa často menia. My máme celoročné cestovné poistenie, nakoľko sme často preč, minulý rok sme boli až na štyroch cestách a popri tom brázdime aj Európu. Určite však každému odporúčame storno poistenie leteniek. Ak si rodina kúpi letenky vo väčšom predstihu, možno aj pol roka pred odletom, nezabudnite si ho zriadiť. Hlavne rodiny s deťmi by mali byť kryté ak sa čokoľvek pred cestou prihodí. Za rozhovor veľmi pekne ďakujeme maminke Marike. Cestovateľské dobrodružstvá môžete sledovať na Facebooku - Cestuj s deťmi alebo na Instagrame).

A na koniec sľubovaná sútaž!

Kufríky Trunki už určite dobre poznáte :) Ak chcete jeden z nich, ktorý si sami vyberiete, vyhrať, máme pre vás super príležitosť :)
  1. Nájdite na stránkach www.cestujsdetmi.sk správnu odpoveď na otázku: Kedy rodinka Srnánkových založila svoj blog? K odpovedi nám, prosím, dajte vedieť, pre koho chcete kufrík vyhrať :) 
  2. Odpoveď napíšte do komentára pod tento článok a počkajte si na vyhlásenie súťaže :)
  3. Súťaž trvá od 19.4 2018 do 27.4 2018 (23:59) a výherca bude vyhlásený v pondelok, 30.4 v článku. Kontaktovaný bude priamo pod komentárom alebo emailovou adresou. Následne mu vybraný kufrík zašleme :)
Tešíme sa na Vaše komentáre a určite dajte vedieť, ako sa článok páčil. Ak by ste chceli viac podobných rozhovor, budeme sa tešiť na tipy! :-)

Máme výhercu!

Kufrík a odrážadlo podľa vlastného výberu vyhráva Roman a jeho najmenšia ratolesť :) Ďakujeme za Vaše komentáre a uvidíme sa pri ďalších súťažiach :)