Nenechávajte svoje deti zavreté v aute!

Nenechávajte svoje deti zavreté v aute!>

Každý rok zomrie v automobiloch úplne zbytočne takmer šesťdesiat detí na prehriatie.

Rodičia ich nechajú spať v autosedačke a "odskočia" si na poštu alebo nakupovať. V nestráženom okamihu vlezú do auta a uväznia sa tam alebo sa stanú obeťami výpadku pamäti vlastných rodičov, ktorí na ne skrátka zabudnú.

Príbehov so zlým koncom rok čo rok pribúda. Jedným takým je aj story Američanky Mary Parksovej, ktorá výnimočne viezla syna do jaslí namiesto manžela. Zabudla na neho a malý Juan zomrel na prehriatie. Mary neskôr uviedla: "Bola to úplne nezvyčajná situácia. Juan normálne nikdy počas jazdy nezaspal. V aute neboli žiadne predmety, ktoré by mi jeho prítomnosť pripomenuli. Nemal so sebou žiadne hračky, plienky, proste nič. Úplne som zabudla, že ho so sebou to ráno mám."

isifa-137955848Miesto, aby vysadila syna v jasliach, pokračovala ďalej do práce. Zaparkovala, vzala si zo sedačky spolujazdca kabelku, vystúpila, zamkla a odišla. Ako obvykle. Na to, že vzadu spí Juan, úplne zabudla. V práci fungovala rovnako, ako každý deň. Keď skončila, išla nakúpiť a až v jasliach, kam pre syna išla, jej učiteľka povedala, že dnes vôbec neprišiel. "V tú ranu mi to všetko došlo," popisovala Mary neskôr. "Otočila som sa a bežala späť k autu. Nemohla som ani dýchať. Vedela som, ako horúco bolo celý deň. Ale stále som dúfala, že sa stane zázrak. Keď som ho ale uvidela zrúteného v sedačke, došlo mi, že je mŕtvy." Ani privolaný lekár nedokázal dvojročnému dieťaťu pomôcť. Juan zomrel na následky prehriatia.

Čo je to prehriatie?

V priebehu letných mesiacov, kedy ortuť teplomera stúpa mnohokrát nad 30°C, sa vnútro vozidla stáva v priebehu okamihu doslova saunou. V tej chvíli je dieťa, uväznené v aute, ohrozené dehydratáciou a možným šokom zo straty telesných tekutín. Ak ho takto objavíme včas, nemusí mať žiadne zdravotné následky. Pokiaľ ale v horúcom prostredí zostane neprimerane dlho, môže dôjsť vplyvom horúčavy k opuchu mozgu, k bolestiam hlavy, rozvoju epileptických záchvatov či k trvalému poškodeniu stavu vedomia. V v tom najhoršom možnom prípade až k úmrtiu.

Ponechanie samotného dieťatka v aute v horúčave je v podstate "trestný čin", pretože tým rodičia vystavujú dieťa veľkému riziku, kedy môže veľmi rýchlo dôjsť k vážnym postihnutiam, a až k ohrozeniu života dieťaťa. Rozhodne treba na toto nebezpečenstvo myslieť a neskúsených rodičov včas o tejto možnosti informovať, aby sme podobným situáciám predchádzali. Známky dehydratácie, ku ktorej dochádza v prehriatom aute, sa líšia podľa veku dieťaťa.

„U malých detí k dehydratácii dochádza podstatne rýchlejšie. Ich organizmus nie je schopný adekvátne reagovať na zmeny vonkajšej teploty a dochádza k rýchlym stratám tekutín. Dieťa je spočiatku nepokojné, plačlivé, neskôr nastupuje apatia. V počiatočnej fáze je typická tachykardia, ktorá sa postupne mení na bradykardiu s poklesom krvného tlaku. Dieťa prestáva močiť, hlas je zastretý. Vo finálnej fáze sa objavujú poruchy vedomia, a to predovšetkým apatia, až postupný nástup bezvedomia," uvádza pediater Vladimír Volf.

Vedeli ste, že...?

... telesná teplota u dojčiat a malých detí stúpa trikrát až päťkrát rýchlejšie, ako u dospelého, čo skleníkový efekt v aute ešte umocňuje? ... počas 30 minút na priamom slnku stúpne teplota vo vnútri auta až o 35°C? ... záleží aj na farbe oblečenia a na tom, kedy dieťa naposledy pilo? ... bábätku stačí iba 15 minút v aute (pri vonkajšej teplote 24°C), aby zomrelo na prehriatie? ... pootvorené okienko dieťa rozhodne nezachráni? Malý otvor totiž nemá šancu odvetrať horúco, ktoré interiér vozidla absorbuje.

Čo sa v rozpálenom aute odohráva?

  • Po výjazde z garáže - 26°C: teplota, ktorá pri vhodnom oblečení a dostatočnom prísune tekutín neohrozuje nikoho na živote. 
  • Po 10 minútach na priamom slnku - 32°C: prichádza výrazné potenie, u detí a starých ľudí (príp. chorých) sa dostavuje mierna malátnosť.
  • Po 30 minútach - 50°C: človek uväznený v aute sa veľmi silno potí a jeho spotreba kyslíka závratne stúpa. Prepadajú ho mdloby a nastáva bezvedomie.
  • Po jednej hodine na priamom slnku - 60°C: prostredie v aute je porovnateľné so saunou. V aute sa nedá takmer dýchať a ani zdravý a silný jedinec niečo také nevydrží. Pre dieťa je táto teplota smrteľným rizikom!

Auto nie je miesto na hranie!

Na záver je potrebné upozorniť rodičov na to, že ich automobil slúži na celkom iné účely, ako na hranie detí (hoci sa to môže zdať samozrejmé). Auto sa môže v priebehu okamžiku stať nielen smrtiacou pascou, ale v rukách malého dieťaťa tiež smrtiacou zbraňou.