Nedovoľte bacilom vo vašej domácnosti šíriť sa

Nedovoľte bacilom vo vašej domácnosti šíriť sa>
Upriamenie sa na dodržiavanie niektorých extra hygienických zásad počas chrípkovej sezóny môže vašu rodinu ochrániť pred nepríjemnými nákazami. Vďaka týmto 9 radám eliminujete vo svojej domácnosti množstvo bacilov a baktérii.

Dezinfikujte

Za normálnych okolností nám na boj s baktériami a špinou v domácnosti postačí obyčajný saponát a voda. Ak však chcete extra ochranu, siahnite po účinnejšom arzenále - silnejších dezinfekčných prostriedkoch. Pre väčší efekt ich nechajte pôsobiť 10 sekúnd až niekoľko minút.

Čisté povrchy

Vyperte, čo sa dá. Čo sa nedá, vydezinfikujte. Nedovoľte baktériam šíriť sa po povrchu. Pravidelne vymieňajte a perte posteľné prádlo, obliečky na vankúše v obývačke, uteráky, záclony. Veci, ktoré sa nedajú vložiť do práčky - ako matrace či gauč - prestriekajte dezinfekčným, antibakteriálnym roztokom do domácnosti.

Útok na najčastejšie spoty

Kľúčky, vypínače, diaľkové ovládače... Na tieto miesta zvyčajne siaha celá rodina. Dezinfikujte ich teda čo najčastejšie - ideálne denne. Na menšie vecičky, ako diaľkové ovládače alebo klávesnicu môžete použiť obyčajný dezinfekčný lieh na (poriadne vyžmýkanom) tampóne alebo kúsku vaty.

Čisté koše

Koše plné odpadkov a v nich okrem iného aj použité vreckovky sú živnou pôdou pre baktérie. Vymieňajte teda pravidelne všetky odpadkové koše, prípadne ich raz za čas aj prestriekajte čistiacim prostriedkom.

Každý má svoj tanier

Počas vírusového obdobia by mal každý člen domácnosti používať svoj vlastný tanier a nedojedať medzi sebou navzájom zvyšky - najmä nie, ak je už jeden z členov nachladnutý.

Vyčistite školské pomôcky

Vaše dieťa si môže v tomto období zo škôlky alebo školy so sebou na batohu aj v batohu doniesť okrem iného aj množstvo baktérií. Vyumývajte preto počas víkendu poriadne jeho rupsah aj dózy na potraviny.

Ruky čisté a mimo tváre

Vírusy sa počas chrípkového obdobia najčastejšie šíria kvapkôčkovou infekciou, teda prostredníctvom slín (počas rozprávania, kýchania, kašľania), ale aj vďaka špinavým rukám. Okrem častého umývania rúk sa preto snažte držať svoje dlane mimo tváre - nesiahajte si do očí a úst. Naučiť to aj svoje deti bude zrejme poriadny oriešok. Preto u nich dohliadnite na o to častejšie umývanie rúk.

Po chorobe vymeňte zásoby

Ak je niektorý z členov domácnosti chorý, vymieňajte pravidelne jeho uterák. Zaistite, aby ho používal iba on sám. Až chorobu prekoná, ideálne je vymeniť aj jeho zubnú kefku za novú. Minimalizujete tak šance na šírenie baktérií.

Zavrieť, až tak spláchnuť

Ak splachujete záchod s otvoreným poklopom, baktérie sa môžu ľahko dostať na dvere, kľučku či steny. Odborníci sa teda zhodujú: Najprv záchodovú dosku zavrite, až tak splachujte! Šírte toto posolstvo aj medzi ostatných členov domácnosti.