Nedostatok jódu počas tehotenstva

Nedostatok jódu počas tehotenstva>
Počas tehotenstva pracuje štítna žľaza na plné obrátky a tak je dôležité, aby sa zabránilo nedostatku jódu. To by totiž mohlo mať veľmi negatívne následky na vývoj dieťaťa. Nedostatok jódu môže spôsobiť hormonálne zmeny, spomalenie metabolizmu i poruchy kardiovaskulárneho systému. Na čo by ste si mali dať obzvlášť pozor, ak ste tehotná?

Jód v strave

Medzi dôležité zdroje jódu patria hlavne ryby, morské plody, riasy. Ďalšie dávky môže pokryť jodizovaná soľ. Čiastočne sa môže tiež vyskytovať v mlieku a mliečnych výrobkoch. Ryba

Prevencia nedostatku jódu

Odborníci odporúčajú aspoň 2x týždenne konzumovať ryby ako je platýz, treska alebo morské plody. Na úpravu rýb v tehotenstve si ale dávajte pozor! Čo byste mali a nemali jesť, sa dočítate v tomto článku.

Nenahraditeľný pre vývoj

Štítna žľaza plodu začína pracovať asi v 14. týždni tehotenstva. Od 12. týždňa sa však začína ukladať jód. Hormóny štítnej žľazy sú potrebné pre vývoj mozgových buniek a zdravých kostí. Jód hraje hlavnú úlohu pri vývoji centrálnej nervovej sústavy, ktorá prebieha od prenatálneho štádia do 3 rokov. Ak tehotná žena trpí nedostatkom jódu, môže to mať za následok až kreténizmus - duševný vývoj dieťaťa je obmedzený a to môže mať za následok fyzické i psychické postihnutie. V menej vážnych prípadoch dochádza k horšiemu vývoju mozgových buniek, čo môže mať vplyv na výšku IQ. Okrem toho, nedostatok jódu tiež zvyšuje riziko predčasného pôrodu alebo potratu.

Vedci potvrdzujú - nedostatok jódu ovplyvňuje inteligenciu

Vo Veľkej Británii hodnotili 1000 matiek a detí v 90. rokoch. Táto dlhodobá štúdia prebiehala na univerzite v Bristole. V prvom trimestri bol nedostatok jódu odhalený u viac ako 600 nastávajúcich mamičiek. Na záver štúdie boli skúmané kognitívne schopnosti detí o osem rokov neskôr. Inteligenčný koeficient bol vyšší u detí, ktoré mali "v brušku" dostatok jódu, čo bolo obzvlášť pozorovateľné v škole. Výsledky boli publikované v časopise "Lancet".

Koľko jódu?

Dospelí by mali užívať 200 mikrogramov jódu denne. Počas tehotenstva sa dávka zvyšuje na 230 mikrogramov. Pri kojení sa odporúča prijímať 260 mikrogramov denne, pretože potreba kojencov je vyššia, ako u ešte nenarodeného dieťatka a matka zároveň samotným kojením stráca až 115 mikrogramov denne.

Nedostatok jódu počas tehotenstva ovplyvňuje zdravie matky a dieťaťa

- Obmedzená produkcia hormónov. - Metabolizmus matky a dieťaťa sa spomaľuje. - Mozog a kosti dieťatka sa nevyvíjajú správne. - Zvyšuje sa riziko predčasného pôrodu či potratu. - Pravidlo pre tehotné ženy - 230 mikrogramov jódu denne.