Kedy vyraziť do pôrodnice?

Kedy vyraziť do pôrodnice?>

Väčšina budúcich mamičiek, a nemusia to byť nutne prvorodičky, sa počas tehotenstva obáva, že nebude vedieť, kedy vyraziť do pôrodnice. Zlaté pravidlo znie: choďte hoci aj stokrát a zbytočne, ako raz neskoro. Avšak pre vašu väčšiu istotu sme pripravili základné situácie, ktoré môžu nastať a na základe ktorých by ste mali schytiť pôrodnú tašku a ísť do pôrodnice bez otáľania.

Každá mamička je ináisifa-80708211

Niektoré sa až príliš úzkostlivo sledujú a ďalšie zas nechávajú všetko voľne plynúť. "Však ono to nejako dopadne..." Ani jeden z týchto prístupov však nie je správny. Nekazte si najkrajšie obdobie v živote ženy zbytočnými obavy nad tým, čo by bolo, keby. Zároveň ale nezľahčujte svoj ​​stav. Čakáte dieťatko a máte zodpovednosť nie za jeden, ale hneď za dva životy. Snažte sa preto nájsť zlatú strednú cestu a ničoho sa nebojte.

Odtiekla plodová voda

Každý desiaty pôrod začína práve prasknutím vaku blán a odtokom plodovej vody. Väčšina žien udáva, že prasknutiu vody nepredchádzali žiadne signály o blížiacom sa pôrode. Zrazu sa ozvalo lupnutie alebo pocítili teplý príliv z útrob. Vďaka filmom si laická verejnosť predstavuje odtok ako prasknutie priehrady. Avšak nie vždy je tomu tak. Plodová voda môže odtekať prúdom, alebo iba slabým pramienkom. Akonáhle vám voda odtečie, vydajte sa do pôrodnice (aj keď nemáte pravidelné sťahy). Hrozí totiž riziko infekcie.

isifa_139875535

Pravidelné kontrakcie

Pôrodné bolesti (kontrakcie alebo sťahy) sú najčastejším príznakom, že čoskoro dôjde k pôrodu. Nebojte sa, že by ste si kontrakcie nevšimla. Jedná sa o bolestivé sťahy maternice, ktoré sa prejavujú najmä v podbrušku a krížoch. Pôrodné bolesti majú otvárací efekt a začínajú pravidelnými sťahmi maternicového svalstva. Budete cítiť akési "tvrdnutie brucha". Sťahy trvajú zvyčajne 40 sekúnd, v intervale 15 až 20 minút. Ako prvorodička by ste mali vyraziť do pôrodnice vo chvíli, keď sa kontrakcie opakujú každých päť minút a trvajú aspoň dve hodiny. Ak rodíte opakovane, tak každých desať minút.

Krvácanie

Nebojte sa, ak sa objaví slabé krvácanie alebo špinenie. Pôrod sa môže hlásiť aj týmto spôsobom. Niekedy sa stáva, že môžete špiniť po vyšetrení. Na to by vás ale mal lekár upozorniť, ešte než od neho odídete. Že nie je niečo v poriadku spoznáte, ak sa objaví krvácanie jasne červenou krvou. V takom prípade na nič nečakajte a okamžite choďte do nemocnice.

isifa_147066060

Pohyby

Väčšina mamičiek cíti pohyby dieťaťa už od 22. týždňa tehotenstva. Od 28. týždňa by už mali byť pohyby zreteľné a časté. Mali by ste ich pravidelne sledovať. Na základe pohybov totiž veľmi rýchlo zistíte, či je, alebo nie je, s dieťaťom všetko v poriadku. Akonáhle budete mať pocit, že sa dieťa nejako málo hýbe, skúste zmeniť polohu alebo ho trochu "pošťuchnite". Ak na nič nereaguje, okamžite choďte do nemocnice.