Čo musíte vedieť o prvom dojčení?

Čo musíte vedieť o prvom dojčení?>

Keď opomenieme obavy z blížiaceho sa pôrodu, najčastejšie sa budúce mamičky stresujú kvôli dojčeniu. Ak je to aj váš prípad, prečítajte si článok o prvom dojčení, ktorý sme si pre vás pripravili, snáď vám dodá onú toľko potrebnú istotu a pokoj.

Ako správne dojčiť

K prvému pokusu o priloženie dieťaťa k prsníku by malo dôjsť ideálne do pol hodiny od samotného pôrodu, ešte na pôrodnej sále. Sací reflex dieťaťa je po narodení veľmi silný a telo matky plné hormónov, na jeho snahu cicať reaguje najlepšie práve po pôrode.

Ak je to len trochu možné, usilujte sa o priloženie ešte na pôrodnej sále. Odborníci sa zhodujú, že je vhodné využívať spoločný pobyt matky a dieťaťa na izbe, tzv. rooming in. Len tak je možné priložiť bábätko k prsníku kedykoľvek má hlad.

Správna poloha pri dojčeníPrvé dojčenie

Ešte v pôrodnici vám personál pomôže s vhodnou polohou a správnou technikou dojčenia. Nemusíte sa báť, že to po príchode domov sama nezvládnete. Naopak, väčšinou z mamičiek stres opadá práve po príchode domov, do známeho prostredia. Vyberte si takú polohu, ktorá bude vám i vášmu dieťaťu najlepšie vyhovovať. Pre zvýšenie komfortu si môžete vybrať z pomerne širokej ponuky tzv. dojčiacich vankúšov.NPAGRY-8451970612014

Vyskúšať môžete dojčenie poležiačky alebo posediačky, po cisárskom reze býva veľa obľúbená tzv. Poloha futbalovej lopty, kedy sedíte, a dieťa pije z prsníka z boku, zatiaľ čo vy ho držíte v podpazuší hlavou dopredu. Dvojčiatka je vhodné dojčiť obe naraz, stimuluje to tvorbu mlieka.

Prečítajte si viac - Vhodné polohy pri dojčení >>

Technika dojčenia

Prvým krokom k úspešnému dojčeniu je zvládnutie správnej techniky dojčenia. Ešte v pôrodnici môžete využiť pomoc detských sestier, ktoré vám poradia, ako správne pridržiavať jednou rukou prsník a druhou rukou hlavičku dieťaťa, ako vyvolať sací reflex dieťatka a ako do široko otvorených úst vsunúť bradavku i s celým dvorcom čo najhlbšie.

Ako správne vložiť prsník do úst dieťaťa?

Uchopte prsník do dlane, palcom nad dvorcom a ostatnými prstami pod ním. Jemne sa niekoľkokrát dotknite bradavkou spodnej pery alebo tváričky dieťaťa. Dôjde k tzv. hľadaciemu reflexu. Akonáhle otvorí dieťa samo pusinku, vsuňte mu do nej bradavku spolu s čo najväčšou časťou dvorca. Ak je dieťa správne priložené, váš prsník sa dotýka jeho brady, tvárou i nosa súčasne. Nemusíte sa báť, že dieťa nemôže pri dojčení dýchať. Tento dojem často prichádza práve preto, že prsník tesne nalieha na nos dieťaťa.

Ako často a ako dlho dojčiť?

Novorodenci majú veľmi malý obsah žalúdka. Pijú preto častejšie, po malých dávkach. Nechajte ich preto piť kedykoľvek, bez ohľadu na čas. Novonarodené bábätko totiž nie je schopné rozlišovať rozdiely medzi dňom a nocou. Platí tu priama úmera. Čím viac bude dieťa sať, tým viac mlieka budete mať. Ak sa vám bude neskôr zdať, že máte mlieka málo, skúste dieťa prikladať častejšie a do dvoch až troch dní by sa mala produkcia zvýšiť.

Ako spoznáte, že má dostatok tekutín?

Riaďte sa jednoduchým pravidlom - dieťa by malo pomočiť 6 až 8 plienok za deň. Ak tento počet spĺňate, je to dôkaz, že bábätko má dostatočný prísun tekutín a netreba mu ich nijako špeciálne dopĺňať. Na druhej strane, ak by bol počet nižší, objavila by sa hnedá páchnuca stolica s hlienom, plocha váhova krivka a výrazný nepokoj dieťaťa, je to jasná známka, že mlieka môže byť nedostatok.

Čo by vás mohlo ešte zaujímať?
  • Bežné problémy v prvých dňoch dojčenia - KLIK
  • Začíname s dojčením - ako na to? KLIK
  • Čo sa pri dojčení vlastne deje? KLIK