Nebezpečenstvo, skryté vo vašej domácnosti

Nebezpečenstvo, skryté vo vašej domácnosti>

V okamihu, keď batoľa opúšťa bezpečie svojej postieľky a začne sa samovoľne pohybovať, nastávajú rodičom krušné chvíle. Zrazu má na dosah veľa nebezpečných miest. Verte, že kombinácia detskej zvedavosti a radosti z pohybu, môže spôsobiť nejeden nepríjemný úraz. Skontrolujte preto svoju domácnosť, či dieťaťu nič nehrozí!

Na základe posledných štúdií vyšlo najavo, že viac než 40% úrazov malých detí sa stáva práve v našich domácnostiach. Najčastejšou príčinou býva nepozornosť rodičov, dieťa bez dozoru alebo nevhodne zariadená domácnosť. O ktorej miestnosti si myslíte, že je pre deti najviac nebezpečná? Je to kuchyňa, tá predstavuje vďaka svojej vybavenosti, najväčšie riziko vzniku úrazu.

Ako úrazom v kuchyni zabrániť?

  • Nezabúdajte dávať hrnce s horúcim obsahom, rýchlovarnú kanvicu a všetky predmety, pri ktorých hrozí riziko obarenia, čo najďalej z dosahu detských rúk.
  • Sporák dostatočne zabezpečte špeciálnou "ohrádkou" alebo si kúpte sporák s tepelne izolovanými dvierkami alebo s detskou poistkou.
  • ochrana-na-zasuvkuElektrické zásuvky zaistite špeciálnymi detskými zásuvkovými poistkami alebo plastovými krytkami.
  • K dvierkam od skriniek a zásuviek, ktoré skrývajú nebezpečný obsah, namontujte pre istotu jednoduchú poistku alebo systém, ktorý účinne zabráni ich otvoreniu.
  • Prívodné káble od spotrebičov veďte tak, aby neviseli z linky alebo z pracovnej dosky dole. Ide o to, aby ste zabránili ich strhnutie alebo vkladanie do úst.
Snažte sa dieťatku vysvetliť, prečo sa nesmie dotýkať niektorých vecí a čo by to pre neho znamenalo, keby sa ich aj napriek zákazu dotklo. Samozrejme, musíte zvoliť spôsob, vhodný pre daný vek dieťaťa. U najmenších detí sa odporúča dôrazne, ale pokojne, spolu so zdvihnutým ukazovákom, dieťa upozorniť napr .: "Nie, nie, nesiahaj na to! Páli to." U starších detí môžeteskúsiť inúmetódu. Vypustite"nie". Všetcivieme, že"nie" pôsobínadetičasto dosťopačnýmspôsobom. Skústenatoísťtrochu inak:"Pozri, mamička ani otecko tiež na rúru nesiahajú, pretože páli! Keby sme na ňu siahli, mali by sme veľkú boľačku."

Ďalšie nástrahy v domácnosti

  • Ak máte doma schodisko, zaistite ho bezpečnostnou bránkou, aby sa dieťa v nestráženom okamihu nedostalo do jeho blízkosti.
  • Na dvere v miestnostiach odporúčame namontovať poistku, ktorá zabráni ich náhodnému zavretiu, a tým aj potenciálnemu priškrteniu detských prstíkov.
  • Okná, hoci sa môžu zdať nedostupné, je potrebné zabezpečiť tak, aby sa dali otvoriť len na pár centimetrov a dieťa z nich nemohlo vypadnúť.
  • V kúpeľni pevne zatvorte kohútiky, najmä s horúcou vodou, aby ju dieťa nemohlo pustiť a opariť sa.
  • Skontrolujte, či izbové rastliny, ktoré doma pestujete, nie sú jedovaté. Medzi nevhodné "izbové rastliny" patrí napr. kalanchoe, oleander, brečtan a primulky.
  • Pozor dávajte na chemikálie, čistiace prostriedky, lieky alebo plastové vrecká a igelitové tašky. Skladujte ich mimo dosahu detí.