Náušničky: Pichnúť alebo nastreliť?

Náušničky: Pichnúť alebo nastreliť?>

Čo bude pre malú princeznú najmenej bolestivé? Ako náušnicu aplikovať? Ako sa bude ranka hojiť? Nezasiahne vpich akupunktúrne body? Aký materiál bude najlepší a kedy je najvhodnejší čas? My poznáme odpovede na vaše otázky!

Kedy náušnice aplikovať?

Na to, kedy náušnice aplikovať, sa názory rôznia. Niektorí by ich nechali dievčatkám aplikovať veľmi skoro po narodení. Tak, ako to bolo pri našej generácii bežné. Iní zas čakajú do 3. mesiaca, kedy má dieťa za sebou už 1. očkovanie hexavakcínou (ak sa neobjaví žiadna negatívna reakcia).

Primár Kliniky deti a dorastu Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady, MUDr. Vladimír Volf, Ph.D., odporúča: "Určite je lepšie pichnúť náušnice až po 1. očkovaní hexavakcínou." Zároveň dodáva, že on sám by sa prikláňal k nastreleniu, a to predovšetkým preto, že je to metóda rýchla a prakticky bezbolestná.

Pichnúť, alebo nastreliť?

Pichanie dierok pre náušničky sa vykonáva obisifa-112802794vykle u pediatra. Uško sa prepichne jednorázovou injekčnou kanylou spredu dozadu. Voľte náušnice, ktoré sa dajú nasunúť zozadu, aby sa mohli pretiahnuť uškom súčasne s vytiahnutím ihly. Pred zákrokom náušnice namočte na minimálne 48 hodín do liehu kvôli dezinfekcii. Prepichuje sa stred ušného lalôčika. V mieste vpichu sa nachádza úplné minimum akupunktúrnych bodov. Výhody pichania ušiek spočívajú najmä v cene (3 - 15 EUR). Náušničky nie je nutné vymeniť po čase za iné.

Nastrelenie náušničiek je novšia metóda. Vykonáva sa väčšinou v kozmetických salónoch, pomocou špeciálnej pištole, ktorá rovno vsadí do ucha aj náušnicu. Školený pracovník lalôčik vydezinfikuje, priloží pištoľ a "stlačí spúšť". Táto aplikácia je rýchla a vo svojej podstate bezbolestná. Aj preto sa odporúča pre malé deti. Medzi výhody nastrelenia patrí práve rýchlosť, bezbolestnosť a lepšie hojenie. Dierky navyše po nastrelení len výnimočne hnisajú a nekrvácajú. Cena tohto zákroku sa pohybuje cca od 15 do 30 EUR vrátane náušnice.

Aký materiál zvoliť?

K nastreleniu sa väčšinou používajú náušnice z chirurgickej ocele alebo zo špeciálneho kovu, ktorý je potiahnutý 24 karátovým zlatom (žltý kov) alebo paládiom (biely kov). Využíva sa aj bioplast. Ten však nie je možné nosiť trvalo. Po štyroch týždňoch ho treba vymeniť.

Nastrelené náušnice môžete vybrať až po mesiaci, alebo si ich nechať natrvalo. Myslite na to, že počas prvého roka by dierky na náušnice nemali zostať prázdne dlhšie ako niekoľko hodín, pretože by mohli zarásť. To platí pre dierky nastrelené aj prepichnuté kanylou.