Naučte svoje deti pomáhať v domácnosti

Naučte svoje deti pomáhať v domácnosti>
Chcete raz sedieť úplne vyčerpaná večer v obývačke a pýtať sa, kde ste len mohli urobiť chybu, že vaše takmer dospelé zlatíčko doma nepohne ani prstom a má pocit, že sa chladnička sama plní a bielizeň sa ako kúzlom samo objavuje v skrini? Nie? Potom začnite už teraz viesť svoje dieťa k tomu, že mame sa má pomáhať! Najprv je dobré začať tým, aby si batoľa po sebe vždy upratalo hračky. Spočiatku to môžete robiť spoločne. Vysvetľujte mu pritom dôvody upratovania. Rovnako tak, keď niečo zhodí, rozleje alebo rozhádže, dajte do ruky handričku alebo metličku a spoločne to upracte. Nabudúce bude opatrnejšie a hlavne nebude považovať za samozrejmosť, že sa to samo uprace alebo pozbiera. Ak to neurobí dobre, spoločne to napravte. Sama to po ňom ale neprerábajte, mohlo by potom mať pocit, že jeho práca bola zbytočná.

Prebuďte motiváciu pracovať

Deťom sa nie vždy chce do práce, väčšinou sa im skôr nechce. Priznajme si, aj my sami sa niekedy musíme prehovárať. Je toľko zaujímavejších činnosti, ktoré by sme namiesto upratovania mohli robiť. Na ich neochotu reagujte hrami, rozprávkami, využite ich prirodzenú súťaživosť. "Prach a smeti sú zlí votrelci. Superman ich ale zničí. Nesmie uniknúť ani jeden nepriateľ! Stihneš si upratať izbu, než začne film?" Rozkazom by ste ich síce donútili urobiť to isté, ale vyvolali by ste k práci zbytočnú nechuť. Neochotná práca niekedy prinesie viac škody ako úžitku. Príkaz "Utri stôl!" môže skončiť zmetením omrviniek na koberec, aby to bolo rýchlo hotové. Chváľte ho za pomoc a poďakujte za ňu. S pochvalami to samozrejme nie je potrebné preháňať, aby sa na nich nestali závislými. V živote budú musieť urobiť veľa práce, za ktorú sa žiadnej pochvaly nedočkajú. domacnost-a-deti

Využite spoločne strávený čas

Pri spoločnej práci v domácnosti, najmä pri varení a nakupovaní, je dostatok času na rozhovory. Rozprávanie vás zbližuje a prehlbuje vzájomnú dôveru. Oceníte to hlavne pri nástupe puberty. Mladý rebel na vás síce bude hľadať chyby, ale zároveň budete jeho priateľkou. V takom prípade je veľký predpoklad, že sa vám zverí so svojimi problémami a prípadnými trápeniami. V rámci vašich dialógov ovplyvňujete jeho názory a postoje, vštepujete mu svoje hodnoty. Môžete ho naučiť správať sa šetrne k prírode, neplytvať vodou a energiami. Dá sa ovplyvniť aj jeho vzťah k zdravej životospráve. Tu ale nestačia len pekné slová, je potrebné ísť príkladom. Deti sú veľmi dobrí pozorovatelia. Ak vás uvidia denne "napchávať sa" čokoládou a chipsami, s ovocím a jogurtmi ako pochúťkou neuspejete. Mamičky často argumentujú, že keď by nechali dieťa, aby im pomohlo, prácu budú robiť niekoľkonásobne dlhšie, ako keby to robili samy. Pamätajte ale na to, že čas, ktorý ste teraz "stratili", sa vám v budúcnosti bohato vráti. A ako to máte doma vyriešené vy?