Naučte dieťa na nočník ľahko a rýchlo!

Naučte dieťa na nočník ľahko a rýchlo!>
Svoje dieťa poznáte najlepšie jedine vy sami. Učiť ho na nočník v čase, keď z toho ešte nemá rozum a nevie ani chodiť, je skrátka nezmysel. Ako a kedy teda začať učiť dieťa konať potrebu inam než do plienky? Skúste využiť našich deväť tipov! Učenie dieťaťa na nočník patrí k veľmi kontroverzným témam a názory na to, kedy je vhodné s ním začať, sa veľakrát líšia. Jedny rodičia dávajú dieťa na nočník od prvej chvíle, keď sa naučí sedieť, dúfajúc, že ​​tam predsa len niečo "urobí". Iní rodičia nechávajú deťom plienky aj do troch rokov.

Kedy učiť dieťa na nočník?

V súčasnej dobe sa odborníci z radov detských lekárov a psychológov zhodujú, že najvhodnejší vek, kedy začať učiť dieťa na nočník, je medzi 15. a 18. mesiacom. Zrenie močového ústrojenstva je individuálne, rovnako tak ako ovládanie močového mechúra. Avšak z fyziologického hľadiska nie je možné, aby napr. dieťa v ôsmom mesiaci dokázalo vedome svoj močový mechúr ovládať, prípadne ovládať vyprázdňovanie stolice.

9 rád, ako postupovať s učením

Začnite pomaly, najprv dieťaťu nočník ukážte a vysvetlite mu, ako sa používa napr. s pomocou medvedíka alebo bábiky. Počkajte približne na dobu, keď chodí vaše dieťa kakať a posaďte ho na nočník alebo ho tam posadzujte priebežne. Pamätajte na to, že "úspech" sa hneď nedostaví, musíte chvíľku vydržať. Akonáhle sa dieťaťu podarí do nočníka "niečo urobiť", nezabudnite ho pochváliť, bude ho to motivovať.Nočník růžový
  1. Nechajte nočník dieťaťu na očiach a všímajte si, či o neho bude javiť záujem. Ak áno, je pravdepodobné, že bude učenie jednoduššie.
  2. Voľte také oblečenie, ktoré bude môcť dieťa ľahko a rýchlo zložiť až sa bude ponáhľať na nočníček. Najlepšie sú tepláky alebo nohavice s voľnejšou gumou.
  3. Počas leta nechajte batoľa behať doma alebo na záhradke nahé a nočník môžete brať so sebou aj na prechádzky. Keď sa dieťa pociká, hneď si uvedomí, čo sa stalo.
  4. Nestresujte dieťa trestaním alebo nadávaním za drobné "nehody". Snažte sa ho skôr chváliť a celkovo k celému učeniu pristupovať skôr pozitívne.
  5. Najlepší spôsob je "škola hrou". Hlavne malých chlapčekov to veľmi baví. Na dne nočníka urobte akoby terčík, do ktorého sa môžu chlapci "triafať".
  6. Zo začiatku musíte na potrebu dieťaťa myslieť vy a pravidelne mu ju chodiť pripomínať. Malé deti bývajú tak zabrané do hry, že zabudnú, že potrebujú cikať. Kúpte si min. dva nočníky, aby nemuselo dieťa bežať len k jednému cez celý byt.
  7. Ak sa dieťa pri učení hnevá alebo nočník urputne odmieta, nenaliehajte na neho. Nič dobrého by to neprinieslo. Možno ešte neprišiel jeho čas, u niektorých detí má učenia skrátka niekoľko fáz.
  8. Nebuďte sklamaní, ak dôjde ku kroku späť. Môže sa to stať hlavne vtedy, keď sa v rodine stane nejaká významná udalosť napr. narodenie dieťaťa, hádky alebo rozvod rodičov.
  9. Netrápte sa, ak nejde učenie tak, ako ste si predstavovali. Nakoniec sa naučí na nočník a neskôr na záchod chodiť každé dieťa. Skôr, alebo neskôr.
Podeľte sa s nami, aké skúsenosti s učením máte vy?