Lifestyle, Recepty

Nátierka z naklíčenej šošovice

Iste ste si pri nákupe všimli nenápadné vaničky plné naklíčených semienok.

Možno ste ich aj niekedy ochutnali a nezaujali vás. Mne – ako zaprisahaného mäsožrúta tiež nezaujali. Ale keď som začala hľadať niečo zdravé, čo namazať dcérke na chlebík, napadlo mi urobiť z naklíčených semienok nátierku.


Naklíčené strukoviny totiž obsahujú množstvo vitamínov A, vitamíny skupiny B, C aj cenný vitamín E. Sú bohaté na bielkoviny, obsahujú ich dokonca zhruba toľko, ako mäso. Pre telo sú výborne stráviteľné, pretože pri klíčení sa zložité cukry rozštiepia na jednoduché, to je súčasne dôvod, prečo po ich konzumácii nehrozia vetry ako po varených strukovinách. Obsahujú tiež množstvo minerálnych prvkov ako je vápnik, fosfor, železo, draslík a horčík. A ak necháte naklíčené výhonky posledný deň na svetle zozelenať, obsahujú aj prospešný chlorofyl.

A ako na to?

Musíte začať asi o päť dní skôr. Do vody si namočte menšiu hrsť zelenej a hrsť červenej šošovice. Ideálne nelúpanej a bio. Nechajte ju pri izbovej teplote máčať celý deň. Večer ju prepláchnite, ale už nezalievajte a šup s ňou do chladničky.

Pri pomalom klíčení v chlade a tme síce trvá proces dlhšie, ale klíčky sú krehkejšie, sladšie a chutnejšie. Doma naklíčené semienka majú úplne inú chuť, než tie kupované. Preplachujte dvakrát až trikrát denne a za pár dní budete mať asi 5 mm dlhé klíčky. Začať s nátierkou ale môžete aj s menšími klíčkami. Semienka priebežne ochutnávajte, ale pozor nech si ich nezjete. :)

Pomazanka z cocky
Keď máte naklíčené, semienka opäť preperte, osušte a pomeľte. Uvidíte sami, aká hrubosť vám bude vyhovovať. Ja som ich mlela na mäsovom mlynčeku dvakrát. Pridajte jeden strúčik cesnaku a asi 10 cm jarnej cibuľky a pomeľte spolu so šošovkou. Potom zamiešajte s jedným veľkým balením Lučiny alebo iného, mäkkého syra. Použiť môžete aj tvaroh, ale ten je trošku ostrejší. Konzistencia opäť záleží len na vás. Viac lučiny – väčšia jemnosť. Osoľte, okoreňte.

Podávajte natreté na chlebe (najlepšie domácom) a posypte napríklad koriandrom, petržlenom alebo pažítkou.

Tip pre dospelých – keď pridáte sušené paradajky, získate fantastickú lahôdku. Nikto by netipoval (ani otecko :-)), že základom je naklíčená šošovica.

Rovnako môžete dať naklíčiť napríklad cícer alebo mungo fazuľky, oboje majú bežne v obchodoch.

Dobrú chuť!

Previous ArticleNext Article

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *