Naša prvá lyžička: Ako naučiť dieťa jesť samostatne lyžičkou?

Naša prvá lyžička: Ako naučiť dieťa jesť samostatne lyžičkou?>
Hoci pri niektorých deťoch platí, že najlepšie sa je rukami, začať papať s lyžičkou sa musí. Niektoré deti sa to naučia v jasliach, iných drobcov to budú musieť naučiť mamičky. Je to síce dlhá cesta, ale vôbec nie nezvládnuteľná. Samo začne dieťaťa papať približne od ôsmeho mesiaca. Začína známym „patlaním“ sa v tanieriku, papá skôr rukami ako lyžičkou, jednoducho robí okolo seba neporiadok. Niektoré mamičky to síce nezvládajú s pokojom Angličana, táto fáza ale prejde. Nebojte sa. Dieťa je od malička veľmi zvedavý tvor, takže potrebuje všetko ochytať, vyskúšať. Nebráňte mu v tom, aj keď to znamená ďalšiu práčku bielizne s fľakmi od výmyslu sveta. 60-074046A-7317680740465

Postupne sa naučí jesť samo – pôjde to

  • Myslite nato, že dieťa bude na začiatku kŕmenia hladné, preto ho najskôr nakŕmte vy.
  • Keď mu zaženiete najväčší hlad, dovoľte mu spolupracovať. Zapojte druhú lyžičku, aby dieťa vedelo, že „má“ svoju a môže ju používať.
  • Ak je dostatočne najedené, začne sa o jedlo zaujímať a nebude plakať. Začne lyžičku skúmať, začne sa ňou kŕmiť, má pocit, že do dokáže samo a je to dôležité.
  • Nemusí mu to ísť hneď, chce to cvik a zručnosť.
Začnite s hustými jedlami - polievočka teda nie je ideálny štartovací pokrm, z lyžičky vyteká a kým sa dostane do úst drobcovi, väčšinou je všade, len nie na lyžičke. Začnite hustejším jedlom, kašami, hustými jogurtami. Niečím, čo sa udrží na lyžičke a dieťa bude mať pocit, že si do ústočiek niečo aj dalo.

1a57e077d1f3956f72a0b3450c2687fb

Jedlo nie je hračka

To je základné pravidlo, ktoré dieťa musíte naučiť. Vyhnete sa tak špenátovému pyré na stene, cestovinám s rajčinovým pretlakom na vašej tvári. Dôraz by ste mali klásť najmä nato, aby sa dieťa pri stole správalo slušne a s jedlom sa nehralo. Drobca je ťažké niečo naučiť, nemali by ste sa ale podriaďovať. Ak niečo nechce jesť, nedávajte mu niečo iné len preto, aby sa najedlo. Hrať sa s cestovinou či zeleninou chvíľu isto bude, musí ale pochopiť, že jedlo patrí do úst. Ak predsa len začne, pretože to je vždy „najväčšia sranda“, dôrazne ho upozornite, že sa to nesmie a že jedlo patrí do úst. Ak neposlúchne, upozornite ho, že pôjde preč od stola. Ak to nepomôže, vezmite ho a dajte ho preč zo stoličky. Ak poslúchne a začne pekne papať, pochváľte ho a pokračujte v kŕmení.

Stanovte si pravidlá

  • Akonáhle začne dieťa jesť niečo iné ako mlieko, vždy ho dávajte sedieť za stôl – zapamätá si, že jedlo sa je vždy pri stole
  • Spravte z kŕmenia zábavu – nakúpte rôzne farebné prestieranie, vo výbere tanierikov, lyžičiek či vidličiek sa neobmedzujte iba na jednu farbu – čím viac farieb, tým viac dieťa zaujmete.

Čo by malo dieťa vedieť v pokročilom veku?

Pri „práci“ s lyžičkou je alfou a omegou jemná motorika, ktorú si dieťa postupne vyvíja a tak má nad prstami lepšiu kontrolu. Platí, že prvá lyžička alebo vidlička by mala byť prispôsobená veku, nikdy mu nedávajte veľkú dospelácku lyžicu. Zo začiatku síce nebude príbor držať správne, no aj to sa postupom času naučí. Majte trpezlivosť. SH2521M-21-879674017054
  • 15 mesačné dieťaťko by malo začať používať vidličku, samozrejme tú tupú. Jedlo mu nakrájajte na menšiu kúsky, aby si ho vedelo napichnúť, samozrejme, ak je potreba, ešte mu pomôžte.
  • V dvoch rokoch by dieťa malo vydržať pri stole niekoľko minút, malo by vedieť poďakovať a poprosiť.
  • V troch až štyroch rokoch by malo jesť pekne, bez toho, aby mu niekde niečo padlo, pri stole by malo vydržať približne pol hodinu.
  • V predškolskom veku by malo vedieť používať nôž, utrieť si servítkou ústa.
  • V školskom veku 7-8 rokov si už po vie sebe upratať, pomáha s umývaním a pekne papá aj na návšteve.
Na našom e-shope si môžete vybrať z rôznych druhov detského riadu. Ak ste už začali papkať a okrem domácej stravy si drobec vyžaduje aj kaše či príkrmy, nákupte u nás a získajte užitočné darčeky!