Najčastejšie chyby čerstvých mamičiek

Najčastejšie chyby čerstvých mamičiek>

Každá mamička sa snaží robiť vždy všetko podľa svojho najlepšieho svedomia. Avšak s odstupom času sme schopné sa obzrieť späť a povedať si: "Toto som robila úplne zbytočne. U ďalšieho dieťatka sa tomu rozhodne vyhnem!" A čo konkrétne by mamičky pri ďalšom dieťati určite nerobili, alebo by to robili inak, na to sme sa ich opýtali.

Medzi najčastejšie odpovede patrilo, že príliš upratovali a zabúdali na seba, málo zapájali oteckov alebo ostatných členov rodiny, kedykoľvek dieťa začalo plakať, išli dojčiť, prestali sa stretávať so svojimi kamarátkami alebo napríklad zanedbávali partnera. Toto všetko však už teraz budete vedieť. A čo je lepšie, ako poučiť sa z chýb ostatných? Poďme sa na to pozrieť pekne poporiadku.

Nezabúdajte na seba.

To, že ste mamou malého bábätka, neznamená, že všetko ostatné razom pominie. Áno, je ťažké nájsť si pri starostlivosti o dieťa čas sama na seba, ale dá sa to! Pamätajte, že dieťa si vždy zaobstarávajú dvaja ľudia a vážne nie je nutné, aby ste všetko zvládala sama. Zapojte do starostlivosti otecka, neodmietajte ponúkanú pomoc od prarodičov alebo súrodencov. Len ich nechajte, nech idú na prechádzku s drobčekom v kočíku. Oni si užijú super deň a vy máte čas na odpočinok, kaderníčku, masáž alebo na čokoľvek, čo vám urobí radosť a dobije baterky. Jedine šťastné mamy majú šťastné a spokojné deti!

isifa_158788940

Partner vás tiež potrebuje.

Priviezli ste si domov nového člena rodiny a všetko sa teraz točí okolo neho. Maznáte sa s ním, kúpete ho, spievate mu, kŕmite ho... a váš partner to sleduje z dostatočnej vzdialenosti. Bojí sa ten malí uzlíček čo i len zobrať na ruky, aby mu náhodou neublížil. Nechce bojovať o vašu pozornosť s nevinným dieťaťom. Nestavajte partnera a otca svojho dieťaťa na druhú koľaj. Muži sú ako deti, tiež vás chcú mať aspoň chvíľku len pre seba. Snažte sa svoju lásku a nehu mieriť aj na neho, aby sa necítil odstrčený a nemilovaný. Vžite sa na chvíľku do jeho situácie a uvidíte, že by to nebolo príjemné ani vám. Starajte sa o dieťa spoločne, nezabúdajte ho objímať, sem tam letmo pobozkať alebo ho prizvať k spoločnému maznaniu s dieťatkom.

Udržujte vzťah s kamarátkami.

Veľa žien sa počas materstva vzdá všetkých svojich bezdetných alebo slobodných kamarátok. "Nemám sa s nimi o čom baviť, nerozumejú mi," tvrdia mnohé z nich. Verte ale, že udržiavať vzťah aj s týmito kamarátkami má svoje obrovské výhody. Po nejakej dobe na materskej, kedy sa vaša reč obmedzí len na témy týkajúce sa detí, ich vývoja, chorôb, pokrokov a prdíkov, sa môže bezdetná kamarátka vážne hodiť. Udržuje totiž váš mozog v bdelosti. Môžete spolu prebrať úplne iné témy, ako s mamičkami na pieskovisku. Navyše, väčšina mamičiek neskôr, keď deti odrastú, prichádza na to, že si zrazu nemajú s kamarátkami z pieskoviska, čo povedať. Pretože jedinou spoločnou témou boli práve deti.

isifa_82172820

Vaše dieťa nemá všetky detské choroby z internetu.

Strach o deti je niečo, čo k materstvu proste patrí a nezbavíme sa ho už nikdy. Ani keď deti opustia svoje rodné hniezda. Prvá choroba býva skúškou rodičovských nervov. A čo potom, keď sa dostavia vysoké horúčky, vracanie alebo hnačka? Sú to chvíle naozaj ťažké, hlavne pre neskúsených rodičov. Avšak verte nám, že časom otupíte. Nie snáď, že by ste nemali o svoje ratolesti strach, ale už budete schopní rozoznať bez panickej hrôzy v očiach choroby závažné a menej závažné. Nepodceňujte starostlivosť o dieťa, ale tiež nehľadajte každý príznak na internetových fórach. Nepanikárte, keď sa teplomer prehupne cez 38. Každá skúsená mama vie, že aj bežné virózy môžu byť sprevádzané vyššími teplotami. Na internete sa maximálne zbytočne vydesíte. Navyše, oveľa lepšie urobíte, keď pri akejkoľvek väčšej pochybnosti zavoláte detskej lekárke alebo v horšom prípade na detskú pohotovosť.