Na tanierik - Mini pizze s špaldovou múkou

Na tanierik - Mini pizze s špaldovou múkou>

Ako kysne cesto?

Možno vás to prekvapí, ale kysnutie cesta spôsobuje droždie, čo sú vlastne malé jednobunkové organizmy. Druhy huby, ktoré pri kysnutí premieňa cukor, ktorý do cesta pridávame, na plyn (oxid uhličitý), ktorý vlastne spôsobí, že sa v ceste urobia bublinky a cesto tak "vyrastie" a zväčší svoj objem. Keby sme do cesta kvasnice nepridali, tak by cesto nemalo ani svojou špeciálnou chuť. Ak vás zaujíma, ako pracuje droždie, viac nájdete na týchto stránkach.

Suroviny:

Hrnček hladkej múky Hrnček špaldovej múky 3 lyžice olivového oleja 1/2 sáčku instantných kvasníc 250 ml vlažného mlieka 1 lyžička soli Paradajkový pretlak, mozzarela, kvalitná šunka

Mini pizze

Postup:

1) Všetky suroviny spolu dostatočne zmiešajte v miske vareškou. Mieste, kým nevznikne cesto, ktoré sa bude odlepovať zo strán misky. Môžete použiť aj kuchynský robot.

2) Nechajte aspoň hodinu kysnúť.

3) Pripravte si dosku, posypte ju polohrubou múkou a vyberte na ňu pizzové cesto. Posypte ho múkou aj z vrchu a rozvaľkajte na tenkú placku. Veľkým hrnčekom vykrajujte kolieska, ktoré dajte na plech, vyložený papierom na pečenie.

4) Čas na vrstvenie surovín. Základom je vždy paradajkový pretlak. Nikdy nepoužívajte kečup, ten na pizzu nepatrí. Potom syr - môžete použiť taký, aký máte radi, ale na pizzu patrí mozzarela. Potom šunka alebo ďalšie ingrediencie podľa vašich chutí - kukurica, šampiňóny, špenát... To už necháme na vašu fantáziu.

Naše najobľúbenejšie sú:

pizza s mascarpone a schwarzwaldskou šunkou pizza so šunkou pizza s balkánskym syrom a špenátom

Mini pizze

Autorkou tohto receptu je Petra z blogu Natalirek.cz. Máte tiež nejaký recept, o ktorý by ste sa chcela podeliť s ostatnými mamičkami? Napíšte nám!

Mini pizze