Na klasické dezerty nemá zmysel, myslím, zdieľať recepty, pretože tie sú rodinným pokladom. Každý má tie svoje obľúbené a vaša mamička má určite nejaké v šuplíku po babičke. Bezpochyby sú to tie najlepšie vanilkové rožteky alebo linecké koláčiky, aké poznáte, pretože to sú vaše recepty :) My s Lindou máme tip na skvele ozvláštnenie vášho stola. Kandizované pomaranče v čokoláde sa dajú použiť aj ako ozdoby. Použite ideálne BIO pomaranče a zvyšok vareného cukru môžete použiť ako sirup do vody na perfektnú domácu pomarančovú limču!
Ingrediencie:
- 1 veľký BIO pomaranč
- 500g trstinového cukru
- kvalitná čokoláda (ideálne mliečna Lindt)
- dve lyžičky vanilkového extraktu
- Pomaranč nakrájajte na čo najtenšie kolieska a potom na štvrtky alebo na polovičky. Túto prácu urobí mamička.
- Pomaranče vložte do hrnca s trochou vody a trstinovým cukrom. Povarte ich asi 30 minút a nechajte vychladnúť.
- Vyskladajte pomaranč na papier na pečenie, zapnite teplovzdušnú rúru na 60 stupňov a dajte sušiť. Nám to trvalo asi 2 - 3 hodiny.
- Akonáhle je pomaranč suchý, nechajte ho vychladnúť a medzi tým si rozohrejte opatrne čokoládu. Čokoláda sa najlepšie rozpúšťa nad vodným kúpeľom, pekne na parou. Akonáhle sa začne rozpúšťať, tak ju zložte a miešajte. Keď sa totiž zahreje na príliš vysokú teplotu, mohla by sa zraziť. Ohrievajte ju preto postupne.
- Teraz príde tá najzábavnejšia časť. Každý kúsok pomaranča tak do polovice namočte do čokolády, nechajte odkvapkať a pekne zase položte na papier na pečenie a nechajte čokoládu stuhnúť.
- Kúsky pomarančov môžete navešať na vianočné háčiky a použiť ako ozdobu. Celá rodina si ich určite zamilujete.