Na dojčenie v práci máte plné právo!

Na dojčenie v práci máte plné právo!>
Tri alebo štyri roky doma na materskej nepredstavujú pre každú mamičku to isté. Kým jednej to maximálne vyhovuje, iná sa cíti byť nevyužitá, nedocenená alebo má proste len potrebu sa ešte viac realizovať. A prečo vlastne nie? Je to vec každej z nás a koniec koncov, keď je šťastná mama, je šťastné aj jej dieťa. Ak pracujete a napriek tomu stále dojčíte, mali by ste vedieť, že môžete svoje bábätko nakŕmiť bez starostí aj v zamestnaní! Ako je to možné? Vysvetlíme vám to. Len veľmi málo mamičiek vie o tom, že na nich zákon (konkrétne §170 Zákonníka práce) , čo sa týka dojčenia v zamestnaní, myslí. Ako môžete túto výsadu využívať bez toho, aby na vás zamestnávateľ siahol? Plný úväzok - ak pracujete na plný úväzok a máte jedno alebo viac detí vo veku do 12 mesiacov, máte právo čerpať na každé dieťa 2x30 minút času. Ak však máte dieťa staršie ako 12 mesiacov, je to už len 1x30 minút. Na prestávku z dôvodu dojčenia máte nárok najdlhšie do 15 mesiacov veku dieťaťa. Skrátený úväzok - ak je váš úväzok skrátený, potom na každé dieťa vo veku do 12 mesiacov môžete čerpať iba 1x30 minút. Po zavŕšení jedného roku veku dieťaťa už čerpať prestávku nemôžete.

Nemusíte zostávať dlhšie

Dôležité je tiež povedať, že prestávky na dojčenie v zamestnaní sa započítavajú do vašej pracovnej doby. Samozrejme za predpokladu, že spĺňate uvedené podmienky. Nemusíte tak mať rozhodne strach, že by ste museli čas, keď dojčíte svoje dieťa, akokoľvek nahrádzať. Zamestnávateľ si môže "nadávať" ako chce, na dojčenie máte skrátka zo zákona nárok a on to musí rešpektovať. Takže sa nebojte požiadať si o to, na čo máte nárok. Koniec koncov, veď to robíte hlavne pre svoje dieťa.

Nevyhovujúce podmienky

Zákon tiež myslí na tie mamičky, ktoré pracujú v prostredí, ktoré by mohlo byť pre nich aj ich deti potencionálne nebezpečné. Nariadenie vlády SR č. 272/2004 Z. z. preto vymedzuje práce, ktoré sú pre pracovníčky - matky malých detí a dojčiace matky - zakázané. V prípade, že máte dojem, že od vás zamestnávateľ vyžaduje prácu, ktorá je pre vás alebo vaše dieťa nebezpečná, obráťte sa na svojho lekára, ktorý musí posúdiť váš zdravotný stav a na základe posudku rozhodne, či je pre vás daná práca ohrozujúca alebo nie . Zamestnávateľ je vás potom povinný preložiť dočasne na inú prácu, ktorá je pre vás vhodná a pri ktorej môžete dosiahnuť rovnaký zárobok ako na svojej doterajšej práci. Pokiaľ by bol zárobok menší, rieši sa to prostredníctvom kompenzačného príspevku. Budúce mamičky, ktoré pracujú v noci t.j. od 22:00 do 6:00, môžu požiadať o zaradenie na dennú prácu. Zamestnávateľ je vám povinný v takom prípade bez výhrad vyhovieť. Všetky potrebné informácie nájdete na stránkach Ministerstva práce a sociálnych vecí.