Lifestyle, Nezařazené, Recepty

Modrý Pondelok – Pečieme!

Asi málokto si dokáže predstaviť Veľkú noc bez baránka či mazanca. Každá rodina má nejaký ten svoj NAJ recept. Aký je ten náš?

Veľkonočný baránok (+ muffiny)

SUROVINY:IMG_1938 - kopie

  • 6 vajec
  • 30 dkg cukru
  • 20 dkg masla
  • 10 dkg mletých orieškov
  • 5 dkg strúhanej čokoládky
  • 30 dkg polohrubej múky
  • 1 šľahačka
  • 1 prášok do pečiva

POSTUP:IMG_1976

Žĺtky, maslo a cukor spoločne vymiešame a pridáme do misky k zostávajúcim ingredienciám.

Zo 6 bielkov ušľaháme sneh , ktorý potom pomaly zapracujeme do cesta.

Formu na baránka, prípadne zajačika, poriadne vymažeme a nalejeme do nej cesto.

Rúru predhrejeme na 150 ° C a pečieme.

Cesto, ktoré nám zostane, môžeme dať do formy na muffiny a upiecť ich k tomu. Vršok potom potrieme krémom, ktorý máte radi (u nás vedie citrónový) a posypeme zdobením. Z marcipánu sa dajú urobiť mrkvičky a veľkonočné muffin je na svete!

 

Muffiny

Mazanec

SUROVINY:IMG_1929

  • 50 dkg múky (25 dkg hladkej, 25 dkg hrubej)
  • 12 dkg masla – na rozpustenie
  • 12 dkg práškového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 – 4 žĺtky (alebo 3 celé vajcia, prípadne 2 žĺtky a 2 celé vajcia)
  • 1 kocka droždia
  • 0,5 dkg soli
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • nastrúhaný kúsok muškátového orieška
  • 0,25 – 0,5 l mlieka (podľa tuhosti cesta)
  • 3 dkg hrozienok *
  • 3 dkg nasekaných mandlí *

POSTUP:IMG_1961

Všetko, okrem hrozienok a mandlí, spracujeme do vláčneho cesta . Hrozienka a mandle pridáme až ku koncu, keď je cesto dobre prepracované.

Necháme vykysnúť a potom z neho urobíme jeden veľký, alebo dva malé mazance. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a uprostred urobíme krížik – veľkonočný symbol.

Rúru predhrejeme na 180 ° C a potom stlmíme na 150 ° a pečieme asi 1 hodinu.

Po vybratí mazanec prikryjeme utierkou, aby zostal vláčny a nevysychal.

IMG_1965

Previous ArticleNext Article

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *