Asi málokto si dokáže predstaviť Veľkú noc bez baránka či mazanca. Každá rodina má nejaký ten svoj NAJ recept. Aký je ten náš?
Veľkonočný baránok (+ muffiny)
SUROVINY:
- 6 vajec
- 30 dkg cukru
- 20 dkg masla
- 10 dkg mletých orieškov
- 5 dkg strúhanej čokoládky
- 30 dkg polohrubej múky
- 1 šľahačka
- 1 prášok do pečiva
POSTUP:
Žĺtky, maslo a cukor spoločne vymiešame a pridáme do misky k zostávajúcim ingredienciám.
Zo 6 bielkov ušľaháme sneh , ktorý potom pomaly zapracujeme do cesta.
Formu na baránka, prípadne zajačika, poriadne vymažeme a nalejeme do nej cesto.
Rúru predhrejeme na 150 ° C a pečieme.
Cesto, ktoré nám zostane, môžeme dať do formy na muffiny a upiecť ich k tomu. Vršok potom potrieme krémom, ktorý máte radi (u nás vedie citrónový) a posypeme zdobením. Z marcipánu sa dajú urobiť mrkvičky a veľkonočné muffin je na svete!
Mazanec
SUROVINY:
- 50 dkg múky (25 dkg hladkej, 25 dkg hrubej)
- 12 dkg masla – na rozpustenie
- 12 dkg práškového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 3 – 4 žĺtky (alebo 3 celé vajcia, prípadne 2 žĺtky a 2 celé vajcia)
- 1 kocka droždia
- 0,5 dkg soli
- citrónová kôra z 1 citróna
- nastrúhaný kúsok muškátového orieška
- 0,25 – 0,5 l mlieka (podľa tuhosti cesta)
- 3 dkg hrozienok *
- 3 dkg nasekaných mandlí *
POSTUP:
Všetko, okrem hrozienok a mandlí, spracujeme do vláčneho cesta . Hrozienka a mandle pridáme až ku koncu, keď je cesto dobre prepracované.
Necháme vykysnúť a potom z neho urobíme jeden veľký, alebo dva malé mazance. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a uprostred urobíme krížik – veľkonočný symbol.
Rúru predhrejeme na 180 ° C a potom stlmíme na 150 ° a pečieme asi 1 hodinu.
Po vybratí mazanec prikryjeme utierkou, aby zostal vláčny a nevysychal.