Mlieko v tehotenstve: Ktoré obsahuje najviac prospešných látok?

Mlieko v tehotenstve: Ktoré obsahuje najviac prospešných látok?>

Milujete mlieko a mliečne výrobky? Pohár čerstvého mlieka s chlebíkom, jogurt s čerstvým ovocím na raňajky. Kto by tomu odolal? Zrejme nikto. Poďme sa pozrieť na to, aké rôzne druhy mliek si v tehotenstve môžeme dopriať.

Mliečnym výrobkom sa nevyhnete. Čo to sme si už povedali o mliečnych výrobkoch všeobecne. Dnes by sme sa chceli lepšie zamerať na mlieko, či už živočíšne alebo rastlinné. Ktoré máte radi vy a ktoré naopak „nemôžete ani cítiť?“ Mlieko a mliečne výrobky nás zásobujú živinami, ktoré sú užitočné, či čakáte alebo nečakáte bábo. Podľa výskumov príjem vápnika v tehotenstve zabezpečuje jeho lepší priebeh. Okrem vápnika v šálke mlieka do tela dostávate 8 základných živín – bielkoviny, draslík, fosfor, riboflavín, niacín a vitamíny A,D a B12. Žena by mala počas tehotenstva prijať 1000 miligramov vápnika, čo odpovedá dvom až trom porciám mliečnych výrobkov – respektíve výrobkom, ktoré vápnik obsahujú. Nemyslíme tým iba mlieko.

Prečo je prísun vápnika v tehotenstve dôležitý?

V prvom rade je to preto, lebo okrem matky z neho čerpá živiny aj dieťa. Ak sa mu nedostáva dostatok vápnika, je „schopné“ si ho odčerpať z jej vlastných kostí. Preto je mlieko nie len prospešné pre drobca, najmä pre matku samotnú. Na príjem vápnika by ste mali dbať najmä v poslednom trimestri. Vápnik dieťa potrebuje pre vývin srdca, ciev, nervov a svalov. Je nevyhnutný pre kostrové svalové kontrakcie v končatinách a v hladkej svaloviny v cievach. Mlieko je dobrým zdrojom proteínov. Tie sa využívajú pri raste maternice, prsníkov, tvoria základ tkaniva rastúceho bábätka. Výskumy odborníkov sa dnes zaoberajú všetkým, čo nejakým spôsobom prinesie osoh. Preto skúmali vplyv mliečnych výrobkov na plod. Zistili, že šálka mlieka denne zvyšuje pôrodnú váhu dieťaťa o 41 gramov. Netreba ale zabúdať nato, že vápnik neobsahuje iba mlieko či mliečny výrobok. Nájdete ho aj vo vajciach, v bielej fazuli, v kapuste, v mandliach či v sezamových semiačkach.

Nie je jedno, čo pijete

Je lepšie plnotučné či nízkotučné? A čo raw mlieka? Otázok viac než dosť, aké sú ale odpovede? Plnotučné mlieko všetci dobre poznáme, možno ho pri čítaní tohto článku práve pijete. Ak sa bojíte, že obsahuje veľa tuku, nemusíte ho meniť za nízkotučné, samozrejme je to ale dovolené. Obsah vápnika sa v týchto dvoch „rozdielnych“ mliekach nemení. Mení sa obsah tuku. Raw strava je stále obľúbená, ako sme ale spomínali v článku o mliečnych výrobkoch, nepasterizované mlieko a mliečne výrobky predstavujú pre budúcu mamičku určité riziko. Najmä preto, že obsahujú mikróby, ktoré prirodzene „zabíja“ pasterizácia, ktoré pri raw mlieku neprebieha.

Obsah vápnika je rôzny – ktoré mlieko ho obsahuje najviac?

Kravské mlieko – pohár obsahuje 285 mg vápnika

  • Obsahuje vitamín D – podporuje správne fungovanie tráviaceho systému matky
  • Vitamín E je antioxidant, chráni organizmus matky pred rôznymi chorobami.
  • Vitamín A – je dobrý pre oči a tiež pomáha budovať imunitný systém

Kozie mlieko – obsahuje 283 mg vápnika

  • Obsahuje potrebné množstvo bielkovín, vitamín B2, prospešné tuky

soy-1888556_1920 Sójové mlieko – pohár obsahuje 300 mg vápnika

  • Obsah proteínov v sójovom mlieku je približne rovnaký ako v kravskom mlieku
  • Mononenasýtené a polynenasýtené tuky pomáhajú chrániť organizmus matky ale aj dieťaťa pred kardiovaskulárnymi chorobami

Ryžové mlieko – pohár obsahuje 20 mg vápnika

  • Vyvarovať by sa mu mali mamičky s cukrovkou – obsahuje oveľa viac karbohydrátov ako kravské mlieko
  • Má vysoký podiel vitamínu B, magnézia a selénu

Mandľové mlieko – pohár obsahuje 7,5 mg vápnika

  • Skvelá náhrada mlieka pre tých, ktorí neznesú laktózu
  • Je málo kalorické
  • Bohaté na vlákninu, proteíny, vápnik, železo a vitamín E