Prerezávajú sa nám zúbky: Tu je 12 príznakov, ktoré vás postretnú!

Prerezávajú sa nám zúbky: Tu je 12 príznakov, ktoré vás postretnú!>
Je ťažké presne predvídať, kedy zúbková víla zaklope na vaše dvere. Konkrétne prejavy dieťatka vám však môžu naznačiť, že prvé zúbky sú už na ceste. Niektoré deti reagujú na prerezávanie nanajvýš podráždene a citlivo, a nie a nie zastaviť ich plač. Iné sa usmievajú s pusou plnou zúbkov bez jedinej sťažnosti. Spísali sme pre vás preto najčastejšie príznaky, ktoré môžu signalizovať blížiaci sa boj s prvými zúbkami.

1. Slintanie

Je ťažké uveriť, koľko tekutín môže výjsť z tak malých úst. Prerezávanie však podporuje tvorbu slín a preto sa približne od 10 týždňov do 3 až 4 mesiacov zmení pusa vášho dieťatka na hotovú vodnú továreň.

2. Vyrážky na brade alebo tvári

Na bod 1 nadväzuje rovno aj bod 2. Ak totiž vaše dieťatko produkuje nadmerné množstvo slín, môžu sa u neho objaviť suché vyrážky alebo popraskaná koža okolo úst alebo na brade či krku. Jemný hydratačný krém by mal túto pokožku upokojiť

3. Kašeľ

Opäť sa vrátime k bodu č. 1. Všetko to slintanie totiž môže spôsobiť aj kašeľ alebo dusenie sa. Preto hneď nemusí ísť o prejavy prechladnutia, chrípky alebo alergie.

4. Hryzenie

Tlak zo zubov, ktoré sa snažia pretlačiť cez ďasná, spôsobuje bábätkam mnoho krušných chvíľ. Tieto nepríjemné pocity si dieťatko môže uľahčovať protitlakom - teda hrýzením do vlastných prstíkov, gumy, hrkálok či špeciálnych hryzátok, prípadne aj do vašich bradaviek, ak ešte kojíte.

5. Bolesť zo zapálených ďasien

Najväčšiu bolesť spôsobuje prvý zúbok, ale aj neskoršie stoličky.

6. Podráždenosť

U niektorých detí sa prejaví iba na pár hodín. U iných sa usídli dlhšie. Niekoľko dní, či dokonca týždňov.

7. Nechuť do jedla

Na jednej strane túžia deti, ktorým sa prerezávajú zúbky, po niečom na upokojenie ďasien, na strane druhe ich však práve citlivé a bolestivé ďasná odrádzajú od chuti na kŕmenie.

8. Hnačka

Nie je síce tak častá, ale ak by u vášho dieťatka pretrvávala, určite sa informujte u detského lekára.

9. Zvýšená teplota

Zápal ďasien môže spôsobiť mierne zvýšenú teplotu.

10. Nespavosť

Zubná víla nepracuje iba cez deň. Keď sa začínajú objavovať prvé zúbky vášho drobca, môže to narušiť pokojné noci a spôsobiť jemu aj vám prebdeté nočné hodiny.

11. Krvácanie ďasien

Zapálené, naduté ďasná zvyknú počas prerezávania tiež krvácať. Úľavu môžu priniesť studené obklady.

12. Naťahovanie uší a škrabanie líc

Detičky sa snažia zbaviť bolesti v ústach trením tváre a líc, či tiež zúrivým ťahaním sa za uší.