Materská vo svete: Ako sa žije mamičkám inde?

Materská vo svete: Ako sa žije mamičkám inde?>
Uvažujete občas nad otázkou, ako sa majú rodičia na materskej a rodičovskej dovolenke v iných krajinách sveta? Majú všade nárok na platenú materskú dovolenku? Koľko im štát prispieva? A čo dĺžka rodičovskej dovolenky? Majú v iných kútoch sveta nejaké zaujímavé zvyklostí? Prezradíme vám.

USA platenú materskú nepozná

materska-dovolenkaMatky v Spojených štátoch amerických nám dĺžku aj výšku materskej a neskôr rodičovskej dovolenky môžu skutočne závidieť. USA je totiž jediná vyspelá krajina, kde pojem platená materská dovolenka neexistuje. Matky majú po narodení dieťatka nárok na 12 voľných, avšak neplatených, týždňov. Často sa však do zamestnania vracajú už skôr, keďže si výpadok jedného príjmu v rodine nemôžu dovoliť. Deti preto už vo veľmi útlom veku dávajú do jaslí. Ak si to môžu dovoliť – nájdu si opatrovateľku. Zrejme aj preto je babysitting v Amerike tak rozšírený. Nárok na platenú materskú nemajú ešte v ďalších 4 krajinách – v Papue Novej Guinei, v Libéri, Svazijsku a Suriname. Zvláštna zmes štátov, čo poviete?

Škandinávci to majú vychytané

Pravým opakom sú – zrejme vás to neprekvapí – škandiváske krajiny. Ich občania síce musia platiť vysoké dane (niekde až do 50% z príjmu), na druhej strane na nich však štát nezabúda. V mnohých sociálnych otázkach to majú Severania vychytané. Systém na podporu rodín je jeden z najlepších. Mamičky a oteckovia v severských krajinách môžu spoločne zdieľať platenú materskú dovolenku a využiť ju kedykoľvek počas prvých 8 rokoch života dieťaťa. Materská sa začína 3 týždne pred určeným dátumom pôrodu. Švédsko ponúka najštedrejšiu materskú dovolenku. 56 týždňov dostávajú mamičky na účet 80% svojej výplaty a ďalších 13 týždňov uzákonenú čiastku. Rodičovská dovolenka v Nórsku trvá približne jeden rok. Rodičia si môžu vybrať, či chcú poberať príspevok vo výške 100 % platu počas 49 týždňov, alebo 80 % platu počas 59 týždňov. Po narodení dostávajú čerství rodičia od vlády štedrý balíček starostlivosti, ktorý obsahuje detské dupačky, spací vak, outdoorové vybavenie, príslušenstvo na kúpanie, plienky a posteľné prádlo. V Nórsku majú zaujímavo riešenú aj otázku škôliek. Na 1 dospelého pracovníka škôlky pripadajú obvykle 3 deti vo veku od 1 do 3 rokov alebo 6 detí vo veku od 3 do 6 rokov. Bežne sa teda stáva, že o 18 detí v jednej triede sa stará až 6 vychovávateľov.

Sťažovať sa nemôžu ani v Austrálii, na Islande či v Anglicku

Medzi desiatkou najlepšie hodnotených krajín sa ocitla aj Austrália. Rodičia majú nárok na 126 dní platenej materskej alebo otcovskej dovolenky. Na Islande dostávajú rodičia 80% výšky platu po dobu až 11 mesiacov. V krajine funguje zrovnoprávnený dvoj-rodičovský systém, ktorý obyvatelia prijali veľmi pozitívne. Až 90% otcov sa pre neho rozhodlo. Vo Veľkej Británii majú rodičia nárok na 280 dní platenej materskej alebo otcovskej dovolenky. Rodičia dostávajú 90% zo mzdy po dobu 6 týždňov, potom prechádzajú na štandardné sadzby.

V Číne po pôrode mesiac sedia

Áno, čítate správne. V Číne je dodnes obľúbeným tzv. Zuo Yuezi, teda Mesiac sedenia. Počas tohto 30-dňového obdobia po pôrode matky odpočívajú a zotavujú sa z pôrodu, a to v dome svojej svokry. V dnešnej dobe sa však mnohým matkám nepáči predstava stráviť celý mesiac v bezprostrednej blízkosti svokry. Tie zámožnejšie preto radšej uprednostňujú stráviť tento čas v luxusných popôrodných rekonvalescenčných centrách.  Pracujúce matky v Číne majú nárok na 98 dní platenej materskej dovolenky.

Platená materská dovolenka v číslach

Pozrime sa teraz spoločne, na koľko týždňov platenej materskej dovolenky majú mamičky nárok v rôznych kútoch sveta.
  • 0 – 50 týždňov. To je priemer v Severnej Amerike. Čísla sa značne líšia. V Kanade majú matky nárok na 50 týždňov dovolenky, v Mexiku 12, no a v USA 0.
  • 11, 5 týždňa. To je priemer v Afrike: od 4 týždňov v Tunisku až po 17 týždňov v Južnej Afrike.
  • 22,9 týždňa je priemer v Ázii: od 7 týždňov v Nepále až po 156 týždňov v Mongolsku.
  • Menej ako 12 týždňov je priemer na Blízkom východe. Ten ponúka štatisticky najkratšiu dobu materskej dovolenky – 82% matiek v jednotlivých krajinách má nárok na menej ako 12 týždňov dovolenky, zvyšných 18% má nárok v priemere na 14 až 17-týždňovú materskú.

Rodičovská dovolenka vedie v Strednej Európe

Vo všeobecnosti práve v krajinách Strednej Európy majú rodičia nárok na najdlhšiu rodičovskú dovolenku. V mnohých štátoch sú štandardom 3 roky (Slovensko, Maďarsko, Estónsko), v Česku to sú dokonca 4 roky. Sťažovať sa nemôžu ani Fíni so 167 týždňami (približne 3,5 roka) rodičovskej dovolenky. V krajinách ako Kanada, Švédsko, Francúzsko a Veľká Británia majú nárok na príspevky a rodičovskú dovolenku aj páry rovnakého pohlavia a adoptívni rodičia. V iných krajinách Európy je naopak príspevok počas rodičovskej dovolenky neznámym pojmom. Sú to napríklad Bulharsko, Cyprus, Malta, Holandsko, Španielsko, Grécko a Írsko.