Materská na svete - ako sa žije mamičkám inde?

Materská na svete - ako sa žije mamičkám inde?>
Premýšľate občas nad tým, ako sa majú rodičia na materskej alebo rodičovskej dovolenke v iných krajinách? Majú všade nárok na platenú materskú dovolenku? Koľko im štát prispieva? A čo dĺžka materskej? Majú v iných kútoch sveta nejaké zaujímavé zvyklosti? To všetko vieme. A prezradíme vám to.

USA platenú materskú nepozná

Matky v Spojených štátoch amerických nám dĺžku a výšku materskej môžu skutočne závidieť. USA je totiž jediná vyspelá krajina, kde pojem materská dovolenka neexistuje. Matky majú po narodení dieťaťa nárok na 12 voľných, ale neplatených, týždňov. Často sa však do zamestnania vracajú aj skôr, pretože si výpadok jedného príjmu v rodine nemôžu dovoliť. Deti preto už vo veľmi nízkom veku dávajú do jasličiek. A ak si to môžu dovoliť, nájdu si pestúnku. Práve preto je babysitting v Amerike tak rozšírený. Nárok na platenú materskú nemajú ešte v ďalších 4 krajinách - v Papue Novej Guinei, v Libérii, Svazijsku a Suriname. Zvláštnea zmes štátov, čo myslíte?

Škandinávci to majú vychytané

rsz_dreamstime_xxl_5760232 (1)Pravým opakom sú - to vás zrejme neprekvapí - škandinávske krajiny. Ich občania síce musia platiť vysoké dane (niekedy až do 50% príjmu), na druhej strane na nich štát nezabúda. V mnohých sociálnych otázkach to majú severania vychytané. Systém na podporu rodín je jeden z najlepších. Mamičky a oteckovia v severských krajinách môžu spoločne zdieľať platenú materskú dovolenku a využiť ju kedykoľvek v prvých 8 rokoch života dieťaťa. Materská začína 3 týždne pred určeným dátumom pôrodu. Švédsko ponúka najštedrejšiu materskú dovolenku. 56 týždňov dostávajú mamičky na účet 80% svojej výplaty a ďalších 13 týždňov uzákonenú čiastku. Rodičovská dovolenka v Nórsku trvá približne jeden rok. Rodičia si môžu vybrať, či chcú poberať príspevok vo výške 100% platu po dobu 49 týždňov alebo 80% platu po dobu 59 týždňov. Po narodení dostávajú čerství rodičia od vlády štedrý balíček, ktorý obsahuje dupačky, spací vak, outdoorové vybavenie, potreby na kúpanie, plienky a posteľnú bielizeň. Otázku škôlok majú v Nórsku tiež zaujímavo vyriešenú. Na 1 dospelého pracovníka škôlky pripadajú obvykle 3 deti vo veku 1 - 3 roky, alebo 6 detí vo veku 3 - 6 rokov. Bežne sa teda stáva, že sa o 18 deti v jednej triede stará až 6 vychovávateľov.  

Sťažovať si nemôžu ani v Austrálii, na Islande alebo v Anglicku

Medzi desiatkou najlepšie hodnotených krajín sa ocitla aj Austrália. Rodičia majú nárok na 126 dní platenej materskej dovolenky alebo otcovskej dovolenky. Na Islande dostávajú rodičia 80% výšky platu po dobu až 11 mesiacov. V krajine funguje rovnoprávny dvojrodičovský systém, ktorý obyvatelia prijali veľmi pozitívne. Až 90% otcov sa pre neho rozhodlo. Vo Veľkej Británii majú rodičia nárok na 280 dní platenej materskej alebo otcovskej dovolenky. Rodičia dostávajú 90% zo mzdy po dobu 6 týždňov a potom prechádzajú na štandardné sadzby.

V Číne po pôrode mesiac sedia

Áno, čítate správne. V Číne je dodnes obľúbený tzv. Zuo Yuezi, teda Mesiac sedenia. Počas tohto 30 denného obdobia matky po pôrode odpočívajú a zotavujú sa z pôrodu, zatiaľ čo sa o všetko starajú ich svokry. Nové mamičky by sa celý mesiac nemali umývať - ​​ani telo, ani vlasy. Veria, že sa vďaka tejto "procedúre" vyhnú chorobám v neskoršom veku. V dnešnej dobe sa však mnohým matkám nepáči predstava stráviť celý mesiac v bezprostrednej blízkosti svokry a svoje dieťa vidieť prakticky len na kŕmenie, preto tie zámožnejšíe uprednostňujú možnosť stráviť tento čas v luxusných popôrodných rekonvalescenčných centrách. Pracujúce matky v Číne majú nárok na 98 dní platenej materskej dovolenky.

Platená materská dovolenka v číslach

Pozrime sa spoločne, na koľko týždňov platenej materskej dovolenky majú mamičky nárok v rôznych kútoch sveta.
  • 0 - 50 týždňov - to je priemer v Severnej Amerike. Čísla sa značne líšia. V Kanade majú matky nárok na 50 týždňov dovolenky, v Mexiku 12 no a v USA 0.
  • Menej ako 12 týždňov je priemer na Blízkom východe. Ten ponúka v priemere štatisticky najkratšiu dobu materskej dovolenky. 82% matiek v jednotlivých krajinách má nárok na menej ako 12 týždňov dovolenky, zvyšných 18% v priemere na 14 - 17 týždňov.

Rodičovská dovolenka vedie v strednej Európe

Všeobecne práve v krajinách Strednej Európy majú rodičia nárok na najdlhšiu rodičovskú dovolenku. V mnohých štátoch sú štandardom 3 roky (Slovensko, Maďarsko, Estónsko). Sťažovať si nemôžu ani Fíni s 167 týždňami rodičovskej dovolenky. V krajinách ako Kanada, Švédsko, Francúzsko a Veľká Británia majú nárok na príspevky a rodičovskú dovolenku aj páry rovnakého pohlavia a adoptívni rodičia. V iných krajinách Európy je naopak rodičovský príspevok neznámym pojmom. Sú to napríklad Bulharsko, Cyprus, Malta, Holandsko, Španielsko, Grécko a Írsko.