Máte príliš veľa mlieka?

Máte príliš veľa mlieka?>
Zatiaľ čo niektoré mamičky márne bojujú s nedostatkom materského mlieka a s nevôľou pristupujú k umelému, iné majú mlieka toľko, že nevedia, čo s ním. Vedeli ste, že je možné materské mlieko predávať, keď ho máte nadbytok? Zisťovali sme pre vás, čo všetko musíte splniť a čo sa potom s mliekom deje. Zdieľané dojčenie je u nás od roku 1987 striktne zakázané. Materským mliekom je totiž možné, okrem iného, ​​prenášať aj vírus HIV alebo ďalšie choroby. Našťastie však existujú mliečne banky, ktoré mlieko nielen vyšetria na prítomné mikróby, ale aj pasterizujú, aby bolo 100% nezávadné. Našťastie si mlieko aj cez tento náročný proces uchováva jedinečné vlastnosti, pre ktoré je tak cenené. Než sa však dostane do mliečnej banky, čaká ho zložitá cesta.

Kto sa môže stať darkyňou?

Do mliečnej banky dodávajú mlieko mamičky s naozaj významnými prebytkami. Darkyňou sa ale nemôže stať každá z nich. Musia totiž najprv splniť prísne zdravotné kritéria a nemenej prísne sú aj požiadavky pre samotné odstriekavanie a prepravu. odsavacka-materskeho-mlieka Mamička, ktorá sa rozhodne dodávať mlieko do banky, je vyšetrená na nosičstvo závažných infekcií, prenosných materským mliekom. Musí mať negatívne mikrobiologické vyšetrenie na prítomnosť patogénnych baktérií v dýchacom a tráviacom trakte a zároveň musí podpísať čestné vyhlásenie, že neužíva lieky, drogy, alkohol a nefajčí. Samotné mlieko je potom niekoľkokrát mikrobiologicky vyšetrené.
  • Ak sa chcete stať darkyňou materského mlieka, nesmie byť vaše dieťa staršie ako 6 mesiacov.
  • Denne by ste mali byť schopná odstriekať minimálne o pol litra viac, než je spotreba dieťaťa.
  • Váš zdravotný stav by mal byť výborný, nemala by ste fajčiť, piť alkohol alebo užívať lieky.
  • Pokiaľ toto splníte, čaká vás séria vstupných vyšetrení, vrátane laboratórnych odberov krvi.
  • Ak prejdete testami a všetko splníte, čaká vás ešte každodenné odstriekavanie a doprava mlieka do banky.
  • Mlieko musí byť odsaté do sterilných fliaš, dodávaných priamo z mliečnej banky a následne okamžite zmrazené.
  • Do banky potom mamičky vozia mlieko aspoň raz týždenne. Tam ho spracujú a skontrolujú.

Vaše mlieko pomáha

Časť materského mlieka, ktoré v banke lekári spracujú, je v pôrodnici určené predovšetkým pre nedonosené a choré deti na oddelení intenzívnej starostlivosti. Ďalšia časť mieri na prípadné dokrmovanie donosených detí. Môžete tak mať dobrý pocit, že ste mohli pomôcť deťom, pre ktoré je vaše materské mlieko veľmi dôležité. Ak majú banky mlieka dostatok, môžu ho predávať ostatným nemocniciam alebo súkromným záujemcov. Materské mlieko nie je dokonca ani v pôrodniciach hradené z verejného zdravotného poistenia a pre prípadný predaj domov si musí mamička siahnuť naozaj hlboko do vrecka. Finančné podmienky "výkupu", ale aj samotného predaja mlieka, sa v jednotlivých bankách môžu líšiť. V minulosti bývalo bánk o mnoho viac, v súčasnosti ich ubúda, najmä pre finančnú náročnosť jednotlivých zariadení.