Masáže v tehotenstve: 5 tipov, ktorých sa držte a môžete relaxovať!

Masáže v tehotenstve: 5 tipov, ktorých sa držte a môžete relaxovať!>

Každá budúca mamička to pozná – s pribúdajúcim časom a príchodom pôrodu sa objavujú bolesti chrbta, nôh, na toaletu chodíte častejšie ako by ste chceli. Chodili ste pred otehotnením párkrát do roka na masáž? Nevynechávajte  ju ani počas čakania na svojho potomka, môže iba pomôcť.

Masáž je synonymom relaxu, uvoľnenia, oddychu. Viete si predstaviť, že by ste sa na dlhší čas mali vzdať týchto príjemných pocitov? Nemusíte! Stačí, ak si uvedomíte, že masáže vám nemôžu uškodiť, naopak, pomôžu vám ešte viac! Dbajte ale na pár vecí, ktoré sú skutočne podstatné a všetko bude v poriadku.

Masáž by mal vykonávať profesionál

Alfou a omegou samotnej masáže je profesionál. Človek, ktorý dokonale pozná anatómiu tela. Či už je to fyzioterapeut, školený masér alebo rehabilitačný pracovník. Nikdy sa nedávajte masírovať, obzvlášť ak ste tehotná človeku, ktorý v tom nemá prax.

O vhodnej masáži sa poraďte so svojím lekárom

Opýtajte sa svojho gynekológa, či je pre vás masáž vhodná a či je vo vašom stave vôbec možná. Lekár totiž monitoruje váš zdravotný stav už od počiatku a preto vie adekvátne rozhodnúť o tom, či je niečo takéto pre vás vhodné a bezpečné.

Vyberajte si medzi masážou chrbta, krížov a stuhnutej šije

Medzi najefektívnejšie masáže sa považujú tie, ktoré uľavia napätiu v oblasti krížov, chrbta a šije. Tie, pri ktorých musíte ležať, sa vykonávajú maximálne do 20 týždňa tehotenstva. Potom sa môžete s masérom dohodnúť na inej polohe – v sede, v predklone, kedy ste opretá o operadlo stoličky alebo na bohu. Masážou sa v prvom rade snažíme uvoľniť preťažené svalstvo, taktiež skvalitňuje spánok, prináša celkovú úľavu telu matky.

Masáži sa vyvarujte ak ste prvom trimestri

Taktiež ak trpíte na kŕčové žily, ste na rizikovom tehotenstve či trpíte ochorením chrbtice. Všetky tieto diagnózy či fázy tehotenstva sa z lekárskeho hľadiska nie sú vhodným časom na masáže. Okrem toho na masáž nechoďte ak trpíte kožnými ochoreniami, chronickými problémami alebo ak vám lekár tieto procedúry neodporúča.

Nebojte sa masáže bruška

Počas masáže môže prísť moment, kedy masér bude chcieť masírovať bruško. Nebojte sa toho. Intenzita masáže bude jemnejšia, pohyby budú smerovať zľava doprava. Ak sa na to necítite, túto masáž vynechajte. Nie vždy je vstup do intímnej zóny každému príjemný. Ak sa masážam nevyhýbate, naopak, doprajete si ju alebo ste si ju dopriali počas tehotenstva, veríme, že pomohla. Ak sa ešte stále ostýchate, nebojte sa. Lekár vám určite na všetky otázky rád zodpovie a povie vám, či je masáž vo vašom prípade dobrý nápad. Príjemné relaxovanie!